• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Ako montiras taj malcer na prednji pto na recimo sameta, JD ili drugoga (osim zetora)

Poslano sa mog LG-H870 koristeći Tapatalk

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Ne kužim se u te traktore ali pretpostavimo se prvi kardan vrti u istom smjeru kao i zadnji, dakle u kontra smjeru. Evo skice na prvom pogonu s oba smjera vrtnje kardana. Nadam se da bu sad sve jasno. :)

Prilozi

• Reverzibilni multiplikator_pr.pog.jpg
    Reverzibilni multiplikator_pr.pog.jpg
    14 KB · Pregleda: 62

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Prednji pto kod svih traktora se vrte u smjeru vrtnje motora osim na zetoru e sad ovaj "reduktor" je posebno napravljen za okrenuti čeono malčer na zadnji pto kod svih traktora a u ovom slucaju radi čeono i na zetoru sad netko je tvrdio da može raditi i montoliran na prednji pto drugih traktora (osim zetora) nacinom na tome jer je pogonska osovina od jednog komada i na njoj su dva zupčanika sa onom cudnom spojkom u tom slucaju ako prvi zupčanik recimo preskace u smjeru desno onda drugi u tom smjeru pogoni,
Moje je pitanje što se desi kad vi spustite naglo okretaje na motoru onda če drugi zupčanik na pogonskoj osovini početi preskakati ali prvi se bude ulopča i počeo inerciono poganjati traktor iz toga mi se cini da ta spojka nema svrhe....
Za mene pogonska osovina bi trebala biti napravljena od dva dijela.....

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ts spojka i je tu da ne bi inertno okretala traktor tako da ili pogoni ili ne pogoni a ineecije nema nikako. Ako na zetoru vrti u smijeru motora tada zetor može taj malčer sa inverzijom kopčati ali to znači da na svim ostalim traktorima ne bi vrtio na prednjem kraju nego bi samo preskakao.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Prednji pto kod svih traktora se vrte u smjeru vrtnje motora osim na zetoru
Obratno: svi se vrte kontra smjera radilice, a na Zetoru u smjeru radilice.

e sad ovaj "reduktor" je posebno napravljen za okrenuti čeono malčer na zadnji pto kod svih traktora a u ovom slucaju radi čeono i na zetoru sad netko je tvrdio da može raditi i montoliran na prednji pto drugih traktora (osim zetora) nacinom na tome jer je pogonska osovina od jednog komada i na njoj su dva zupčanika sa onom cudnom spojkom u tom slucaju ako prvi zupčanik recimo preskace u smjeru desno onda drugi u tom smjeru pogoni,
Moje je pitanje što se desi kad vi spustite naglo okretaje na motoru onda če drugi zupčanik na pogonskoj osovini početi preskakati ali prvi se bude ulopča i počeo inerciono poganjati traktor iz toga mi se cini da ta spojka nema svrhe....
Za mene pogonska osovina bi trebala biti napravljena od dva dijela...
Nebu, jer se moment prenosi samo u jednom smjeru na izlaznu osovinu multiplikatora.
Zablokiralo bi se kad bi se izlazna osovina multiplikatora zavrtila u kontra smjeru od onog kamo se normalno vrti, tj. rotor se slobodno može vrtiti u smjeru malčiranja (tak da diže masu), a ak bi ga (teoretski) pogural tak da čekići hoće okrenuti osovinu u suprotnom smjeru onda bi rotor zablokiral.
Ako bi zablokirani rotor pokrenul preko ulazne osovine, on bi krenul uvijek u "pravom" smjeru.

Da citiram ono kaj ti je promaklo:
D...Na tak izvedenom multiplikatoru je svejedno koji je ulazni smjer vrtnje. Izlaz bude uvijek u istom smjeru, dakle može raditi i na prednjem kardanu i lijevom i desnom (Zetor)...
Dakle, takav multiplikator može prenositi okretni moment samo od ulaznih osovina prema izlaznoj, a izlazna se može vrtiti samo u jednom, predviđenom smjeru jer naopako ju blokiraju jednosmjerne spojke (frajlaufi).

T... Ako na zetoru vrti u smijeru motora tada zetor može taj malčer sa inverzijom kopčati ali to znači da na svim ostalim traktorima ne bi vrtio na prednjem kraju nego bi samo preskakao.
Ovo je krivo. Može na bilo koji smjer vrtnje. Ak je na prednjoj hidraulici s "normalnim" (lijevim) kardanom, onda je to ista situacija kak da ga montiran i iza traktora (rad u smjeru prednjih kotača, jasno).
Ako ga pogoni naprijed pogoni Zetor, onda je to situacija kao kad ga okrene za malčiranje u rikverc.

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Lajkam!
Izlazna ili sekundarna osovina se mora vrtiti uvijek u istom smjeru na njoj je montirana frajlauf spojka

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
448
Dobro malo sam krivo napisao normalno da je između dva veća pogonska zupčanika jedan mali gonjeni zupčanik koji pogoni remenicu.
Moglo bi se i napraviti sa dva kardaska vratila, ali onda bi to bilo komplicirano jer bi trebalo 4ležaja itd. Uglavnom ovako je to jako dobro malčer stvarno radi odlično.
Jedino je problem ulje u tom multiplikatoru koje je nakon 50 sati rada totalno bilo u banani i promijenil sam ga 2puta u kratkom vremenu i sad ćemo vidjeti kako će se ponašati. Natočil sam 75w90 spirax. Ide oko litra ulja u multiplikator i litra i pol u cijev. Odvojena su ulja.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Dobro si ti odmah napisal kak sve dela. Samo neki od nas ( uklj. mene) obično prvi put površno pročitamo postove. Moje skice su nastale na osnovu tvojeg obrazloženja, nakon kaj sam ga pažljivije pročital. Rješenje je do kraja jednostavno i samo neznatno skuplje nego kod običnih malčera. Vjerujem da buju uskoro svi počeli koristiti takve multiplikatore. Uvijek sam si željel malčer s kojim bi mogel po potrebi delati u rikverc, a da ga imam, možda bi si onda poželjel i reverzibilni traktor. Gdje je svemu kraj? :icon_wink::(rofl):

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Lajkam!
Izlazna ili sekundarna osovina se mora vrtiti uvijek u istom smjeru na njoj je montirana frajlauf spojka
Kaj je najgore, nema je tam. Frajlauf spojke su na ulaznim zupčanicima.

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Ali onda jedna spojka non stop preskace dok radi!!!! Koliko dugo bude to šljakalo?

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
A koliko si ti ćoravih rasprava napisal, pa ti nitko nije prigovaral?

Ali onda jedna spojka non stop preskace dok radi!!!! Koliko dugo bude to šljakalo?
Pa drugačije ni nemre raditi s takvim tipom getribe. Da, jedna stalno preskače.

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
448
Tako je, jedna stalno preskače. Kako će dugo neznam vjerojatno ako je dobro napravljena i dobro održavanje radit će jako dugo.
Veliki nedostatak toga je ako se nešto namota na rotor moraš rezat jer se rotor da vrtit samo u jednom smjeru pa nemožes odmotat.
Eto prije sam napisao da malčer može raditi kako kod ga prikopčiš i na zadnjem i na prednjem hidrauliku. Dodatna oprema koju svakako treba doplatiti.

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Eto prije sam napisao da malčer može raditi kako kod ga prikopčiš i na zadnjem i na prednjem hidrauliku. Dodatna oprema koju svakako treba doplatiti.

Ja i dalje tvrdim da na klasičnem prednjem kardanu ne može raditi u smjeru za naprijed

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Istina, slobodni zupčanik se vrti s do 1100 o/min prema osovini, no rasterećen je, pa ne bi trebalo biti problema s trajnošću.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ovog časa je meni drago da vi niste inžinjeri u tehnosu ili comeru , ne radi mene , nego radi korisnika malčera

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ako se prednji pto vrti u smjeru motora tada se takav malčer može koristiti u oba smijera a ako se vrti kontra od motora tada ga uopće nećeš moći pokrenuti kako god ga okrenuo. Ista stvar kao sa kardanom sa tom spojkom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nije točno. Ulazna osovina u jednom smjeru vrti prednji zupčanik, a u drugom zadnji. Izlazni smjer vrtnje je uvijek isti, bez obzira na koju se stranu vrti ulazna osovina.
Da nije tak, nebi mogel niti raditi u rikverc.
Iwanho je to lijepo nacrtal s crnim i crvenim strelicama.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Čemu onda služi čegrtaljka, za ukras? Ista stvar ko da okreneš kardan on radi ali ako ga staviš na prednji pto i ako ne vrti u smijeru kao i zadnji s obzirom na priključak tada malčer ne radi ko što ne bi ni kardan radio. Inverzija služi za smijer čekića.

Najnoviji postovi

Na vrh