• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
788
Moj IMT 549 u 2 - 3 sporoj tjera rotokosu 2,7 m.
Sad mi objasni kak bi on tjeral klasični malčer batičar od 2,7 m.

zveroboy

Novi član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
4
bok ljudi, kupio bih starom malcer za imt539. samo za travu, jedno pol hektara parcele. do sad je to kosil sa bocnom striznom, al vec mu je malo to zajebancija montirat, pa skidat.. uglavnom znam da nije to bas jak traktor pa sam gledal recimo ovak nesto od 145 cm Malčeri LAGANI 95-155 cm • PanexAGM.com kontaktirajte nas

jel bi to bilo ok za travu, da se dvaput godisnje pokosi?

Uzeo sam njihov RM160 za kosenje trave, i koristim ga na IMT539. Pa si pogledaj tako nesto.
Kosim uredno dvoriste, i livadu sa njime, dakle samo travu i redovito svakih ~10 dana.
Cijena je ~1200 Eura, ili tako negdje.

• Like
Reactions: H&S

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,415
Obzirom da ima kratke prednje skije ... jel se ne zapikava kad one propadaju?

okarm

Novi član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
28

Uzeo sam njihov RM160 za kosenje trave, i koristim ga na IMT539. Pa si pogledaj tako nesto.
Kosim uredno dvoriste, i livadu sa njime, dakle samo travu i redovito svakih ~10 dana.
Cijena je ~1200 Eura, ili tako negdje.
uf, svakih 10 dana?
meni treba nekaj da se dva puta godisnje pokosi. znaci da moze rijesiti travu visoku do pol metra

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,761
Evo ovo je uslužno radim upravo tako. 2 puta godišnje.

Roto malčer mega ING 235 cm

Ja bi ti za ferca preporučio 150 cm.

Imaš kod njih na stranici i slike i video.
1000033871.jpg 1000033869.jpg 1000033870.jpg 1000033874.jpg

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,933
uf, svakih 10 dana?
meni treba nekaj da se dva puta godisnje pokosi. znaci da moze rijesiti travu visoku do pol metra
Moje mišljenje. Roto malčer ne dira zemlju i time ima manji otpor. Roto malčer ima mogućnost ostrenja noževa, takva konbinacija smanjuje otpor, izoštreni niževi melju masu. E sad kakvi su ti roto malčeri kvalitete koji se nude nisam upoznat.
Ja iz svog iskustva koje imam znam da za moj brdsko planinski predeo, 160 cm roto malčer sa dva noža ili dve osovine, nema premca jer ga bez problema tjera 539 prvom brzinom u normalnoj travi, a nekad guta i 150 do 2m čičoku ili bujad. Kad se takva površina pređe, nakon 20 dana sva samljevena masa je nestala i raste druga. Ovo pričam o malčerima koje ja prozvodim. Izuzetno su dobri za uređivanje parcela i voćnjaka.
Gledajući i prateći ovdje kolege koje imaju roto malčere imaju isti ili sličan učinak sa manjim traktorima. Jedino o kvalitetu tih malčera koji se nude nemam iskustvo.

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
788
Rotokosa Perfect RF 270 s bočnim diskom, se ne pljuje u brk. Iznimno kvalitetno napravljen stroj za pouzdan rad.
Samo je pitanje tko ga može platiti......
O rotokosama jednog domaćeg proizvođača, kojeg sam nažalost iskusio, ne bih, ali je i cijena tog bila 50% manja u odnosu na gornji Perfect.
Tako da, koliko para, toliko i muzike....

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,933
Lanci ljudi moji. Lanci...

Travu ubiju..
To je samo za određenu manju visinu trave, takođe ne i svaku travu.
Zelenu barsku zukvu , lozicu , bujad i ostrugu, u odmakloj fazi ništa nemože. Jednostavno nemože imati bolji učinak nešto debljine 8-10 mm od recimo 2 mm ili još tanje ako je redovno oštreno. Novi batovi imaju odlican ucinak zbog tanke rezne ivice, poslije se to gubi.
Veliku količinu mase, recimo kuruzovinu i čičoku nemogu lanci i sklopljivi noževi, jer se od velike mase sklope.
Jos nisam probao da ugradim dupli kriz nož .

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,933
I snage i manja brzina kretanja. Noževi u hodu progutaju sve debljine do 2 cm.
Kad sam počinjo sa izradama tih roto malčera, rezervne su bili ti lanci i do sada sve musterije su rekli da im je to nepotrebno jer ih rijetko koriste i nisu ni blizu noževima.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,761
Vidiš meni su se lanci pokazali puno bolji. Manje održavanja, ne moraš paziti. A i bolje mi odrade posao

zveroboy

Novi član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
4
Obzirom da ima kratke prednje skije ... jel se ne zapikava kad one propadaju?
Ako si mene pitao, u vezi Calopek RM160, to je stara slika, sada ima isti valjak kao otraga, samo manji sa svake strane, tako da cijeli taj roto malcer se kotura na tim metalnim valjcima, 2 manja naprijed sa svake strane, i 1 veci valjak otraga.

uf, svakih 10 dana?
Kao sto sam napisao, kosim i uredno dvoriste, ja sam ga uzeo za tu svrhu.

Prosao sam neki dan sa njime kroz vecu travu koja nije kosena jos ove sezone, u prvoj sporoj na IMT539, i nije ni tu bilo problema (iako neznam da li je namjenjen za takvu upotrebu trajno). Susjedna livada, gdje uz rub idem do svoje, a koju inace susjed malcira 2 puta godisnje sa cekicarem, pa sam testirao da vidim kako ce se ponasati, inace bih samo presao preko te trave.

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
517
Taj čalopekov rm 1500 ima susjed sa tri kotača i u velikoj masi katastrofa jednostavno počne se gušit i da je valjda 100 ks traktor bi stao ili bi nešto puklo. Istu travu isti dan sa istim traktorom mf135, sam probao malčirat sa zanonom tfz 1900 i lakše je išlo tako da sam se jako razočaral u roto malčer barem kaj se tiče velike trave.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,933
To sam naglasio da neznam kako su napravljeni ti dostupni roto malceri. Kad bi bilo ozbiljne kvalitete onda je top. Zasto to kažem zbog principa rada. Ono što ja natucam vidjeo sam na pijaci u Rumi da iste takve neko pravi. Nisam pobliže gledao kvalitet.
Ono što ja izradim nema prepreke u visini korova niti gustoći. Kvalitet je da traktori do 60 ks nemogu ama baš ništa da polome od rotacijkih dijelova. Jednostavno mora da gasi traktor stotinu puta bez havarije, kod udara noža u neki predmet. Evo slika sa travom većom od metra. 20230620_103756.jpg
Kad je manje zelene mase ili kad ima prosušene i ostarile trave onda ide u prah. 20230815_184749.jpg
E sad moj stav je da ako je roto malcer dobar rad sa istim je brži, može ga pogoniti daleko manji traktor, manja potrošnja goriva. Imam tri primjera a jedan je moj bratić je kupio batičar 160 za 539, jer je mislio da to ide glat te ga je nakon mjesec dana prodao u bezcijenje i od mene uzeo roto.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,245
Roto malcer treba naprijed malo odici od poda a ne da klize po skijama ili kotacima jer onda valja travu i moguce je stopanje.
Ono sto vam nitko nece reci je da za njega treba uzeti produzetak kardana sa ga se moze podici do kraja bez skidanja kardana jer inace zapinje za kuciste.

Ja sa 533 kosim nekad i u 2goj brzoj ak trava nije preko prednjih kotaca, ovisi o gustoci.
Susjedi malcaju cijeli dan sa baticarom u prvoj sporoj istu povrsinu koju ja rijesim za par sati.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,761
Ja roto malčer uvijek stavim da je iza na valjku, a naprijed jedno 10 cm u zraku.

Za hektar mi treba 1h I 45m da pokosim...

Najnoviji postovi

Na vrh