• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Male motokopačice

cerex

Član
Tu od
25 Lis 2024
Poruka
51
Ma bice to sve ok, ima brgud ispod tezge djelova koliko hoces 😂 .Jedan moj majstor kad mu musterija dodje traziti neki dio on to uvijek skida sa ispravne masine iako u radionici ima hrpu rastavljenih djelova koliko hoces.Sto to radis jednom sam ga pitao kaze ovako se skuplje proda, prospe fol ko zadnji mu dio i kao evo za tebe skidam sa ispravne masine😂 Jucer sam krenuo sa raskopavanjem prenosa, kao sto sam i pretpostavio semering je cvrknuo u kucistu nije bilo ni kap ulja. Zamijenit cu oba semerniga i lezaja na osovini zubcanika posto vec to sve raskopavam jer su i oni osrednji. Zubcanik je po meni i više nego u dobrom stanju. Nakon što to završim pogledacu reduktor da li je u njemu bilo ulja i zamijeniti i ocistiti ako i u njemu ima zemlje.😂😂😂

Prilozi

• tomos1.jpg
    tomos1.jpg
    21.5 KB · Pregleda: 8

cerex

Član
Tu od
25 Lis 2024
Poruka
51
Nabavio sam lezajeve i semeringe ima li ko isustva sa ovim lezajevima, proizvedeni su u Sloveniji.

Prilozi

• tomos2.jpg
    tomos2.jpg
    22.5 KB · Pregleda: 11

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,922
Nabavio sam lezajeve i semeringe ima li ko isustva sa ovim lezajevima, proizvedeni su u Sloveniji.
Slovenija nema proizvođača ležajeva, imaju dobavljača, a on je Codex. To se tali tam negde u Šangaju....
Nebitno, Extreme je njihov ležaj najviše kvalitete i u praksi se pokazal odličan, usudil bi se reči da je bolji od Kineskog i Portugalskog Faga skupa.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,936
Ča im zanče ove dvi luknje? Valjda samo da se u prostor kvačila skuplja prašina i manje grudice zemlje i naravno da se tu uvlači vlaga i onda stvara problem sa ne odvajanjem kvačila.:mad:
20260218_134112.jpg
Bolje je ovaka fino sve zatvoreno.😊
20260218_134132.jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,922
Mudar odgovor, meni je jedino to palo na pamet.
Drugog razloga za to ne vidim.

Još bi samo pital jel ona sa prve slike noviji model ili ona sa druge?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,973
A kaj ako je to flanđa zapravo za pumpu, da u vodoravnom položaju tud istječe voda, dok brtvilo, semering prepusti?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,936
Ona sa prve slike je noviji model , ustvari Batujka od 1990. pa do kraja do 1993. , barem koliko je meni znanao.

Rupe su na kućištu motora , ustvari na bloku motora i tu nema flanđe osim podloške (distancijera). Ne može biti flanđa za pumpu jer je to polutka bloka motora Umo 08 koji su identični bez obzira gdje bili montirani. Da jedino to da voda tud otječe ako je motor montiran na pumpi za vodu.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,973
Vrag mi nije dao mira pa sam i ja kopao oko te teme s prirubnicom:

MK2_a.jpg

MK2_b.jpg
Prema službenim tvorničkim katalozima za Tomos UMO 06 (poglavlje "Vezni deli" ili "Adapteri"), pod istim kataloškim brojem 210.586 (ponekad označen i kao 210586) postoje tri točne tehničke pod-varijante.
Iako su vizualno slične "odozgo", njihovi bočni presjeci u nacrtima otkrivaju ključne razlike u visini i dosjedu kvačila:

1. Varijanta "Standard" (Visina 56 mm)
Ovo je originalni nacrt koji odgovara slici koju ste poslali.
  • Karakteristike: Najviši odljev s četiri prolazna stupića za vijke.
  • Namjena: Spajanje UMO 06 motora na standardno kućište kopačice MK 2 (stari tip).
  • Razlika: Ostavlja dovoljno prostora za visoku šalicu centrifugalne spojke.

2. Varijanta "M" (Visina 42 mm)
U katalozima se često nalazi kao pod-broj za manje/pliće prijenosnike.
  • Karakteristike: Vizualno "zgnječena" verzija standarda. Središnji cilindar je kraći za 14 mm.
  • Namjena: Koristi se kod prijenosnika koji imaju plitko zvono kvačila ili kod kojih je ulazna osovina prijenosnika duža.
  • Razlika: Donja prirubnica je deblja, ali je ukupni "vrat" kraći.

3. Varijanta s "Ojačanim dosjedom" (Specijalna)
Ova varijanta ima isti vanjski gabarit kao standardna, ali drugačiji unutrašnji odljev.
  • Karakteristike: Unutar središnje rupe nalazi se dodatni granični prsten (rub).
  • Namjena: Specifično za profesionalne kopačice s ojačanim prijenosom (Panonija izvedbe).
  • Razlika: Služi kao dodatna zaštita da zvono kvačila, u slučaju pucanja osigurača, ne udari direktno u blok motora.

E sad koliko je sve to više točno???
Pokušavam se sjetiti i čini mi se da je i moja kopačica imala te proreze, kroz koje je ulazila fina prašina, no više ne mogu biti 100% siguran u to.

Najnoviji postovi

Na vrh