Ja se osobno bavim sad trecu godinu malinama i isto imam oko 1ha površine pod njima. Kao prvo isto nebi zajedno sadio kupine i maline. Kao drugo prodajna cijena malina je veća nego kupina ali kupina ima veći prinos po biljci. Trece tržište je tako tako svodi se na snađi se sam ali može se prodati...Sadnice s računom se daju kupiti i kod OPG-ova koji se time bave, mogu se kupiti u rasadnicima( nikako Fragaria) možete se raspitati u Drijenu ili sličnima koji imaju popuste za plantažere i široku ponudu sorti. Što se tiće sorti; Himbo top je jako popularna sorta kod nas koji svi jako hvale ali kod mene se baš nije pokazala(ne znači da kod vas neće biti dobra), Polku imam i prezadovoljan sam njome,Tulameen isto jako dobra sorta a meeker nemam pa ga ne mogu ocijeniti.Imam još nekolicinu zasađenih sorti pa se možete javiti pp za više informacija. Lijep pozdrav!Pozdrav svima.
Tražim neka stručna mišljenja i prijedloge u vezi uzgoja malina pa se nadam da mi možete pomoći.
Ovako, ove godine imam u planu podići nasad malina na 1ha, znači komplet ograda, stupovi, žica, navodnjavanje, mreže sve kak treba. E sad imam par pitanja pa se nadam da mi možete dati neke odgovore/smjernice.
1. Dali posaditi samo maline ili napraviti pola malina pola kupine?
2. Kakvo je tržište kod nas za maline ili kupine?
3. Dali se bolje isplati malina ili kupina?
4. Osim Fragarie i njuškala, gdje mogu nabaviti sadnice s računom da mogu biti siguran da sam kupio ono što sam htio?
5. Dali su oke sorte koje imam u planu posaditi, himbotop, polka, tulameen(ili meeker)?
Evo to je za sada to kaj mene zanima, pa eto ako imate kakva iskustva i prijedloge sve mi bi jako dobro došla.