Motor s manje cilindara mora manje trošiti, jer su mu jednostavno manji mehanički gubitci. Uostalom, kao i na autima, ide se na manje motore i manji broj cilindara jer strojevi većinu svog radnog vijeka rade djelomično opterećeni, tak da onih 20...30% vremena rada s punom snagom i možda većom potrošnjom goriva ne utječu na ukupnu bilancu potrošnje.
Potrošnja ne raste samo zbog toga, već zbog načina izgaranja. Danas je izgaranje "hladnije", radi smanjenja dušičnih oksida u ispuhu, pa se manje goriva pretvori u rad a više u toplinu. Osim toga, motor mora "gutati vlastiti izmet" pri radu (recirkulacija ispuha).
Ukratko: današnji motori s mehaničkim ubrizgavanjem goriva imaju manji kut predubrizgavanja od motora prethodne generacije. Zato gorivo ne stigne predati svu energiju prije završenog takta ekspanzije. Drugi je razlog buka: motori s kasnijim predubrizgavanjem manje lupaju.
Ak govorimo o common railu: to je sigurno napredak i motor je tiši i manje troši od motora s mehaničkim ubrizgavanjem. Ta tehnika je dokazana na osobnim autima i kamionima, pa ne vidim problem da zakaj nebi bila dobra i na traktorima.
Ne kvari se to, no ipak je malo osjetljivije na kvalitetu goriva. Ak voziš dizel auto starosti 5...10 g., sigurno je common rail. Ako nije, ima barem elektroničku regulaciju motora. To je "napredak" koji nemožemo izbjeći.
Znam da nije usporedba, no iz vlastitog iskustva ti mogu reći da niti jedan od auta koje s common railom koje sam vozil/vozim (oko 700t km) nije imal problem sa sustavom napajanja gorivom.
Moj vlastiti auto ima 210t km i 13 godina. A s drugim sam u 6 godina napravil 250t km.
Razumijem da se svi mi bojimo skupih popravaka. No, niti mehanički sustav ubrizgavanja nije niti jednostavno niti jeftino popraviti (vidi Šananin primjer sa Sameom). Ako imaš "sreće" da se namjeriš na loš primjerak ili, još gorje, lošu seriju - onda to košta.
Jedina je razlika u tome da se za starije strojeve (ili aute) da naći dijelova po autootpadima ili oglasnicima u bescjenje, ili su im još uvijek dijelovi nedovoljno skupi (Belarus, Zetor), da ne rečem jeftini.
Nije problem skupih strojeva niti održavanja, već je problem opća besparica i to kaj smo svi mi sirotinja s puno rada za mali prihod.