61 ff je nasljedila 365 nju 365 xq i sada 565
i znam iz prakse koliko troše i ne razumijem ljude da se drže starih pila a sa njima rade dnevno.
To je kao da bi tisuče hektara radio sa 533 i zmajem.
Treba probat a ne se držati starih strojeva.
Gledaj kažeš imaš iskustvo o pilama, dobro onda razumiješ šta pišem. Smanjenjem goriva zavrtanjem dizne povećava se brzina i time dobija veću iskorištenosti. Pa moja 61 pretežno radi sa vodilicom od 41 zub Zar misliš da 61 nemože imat broj obrtaja od 365 ili 372 kada se pošteluje.
Al kad te već interesuje , ta 61 nije od 50 cm, već od 70 cm, cilindar sam mijenjao prije 5 godine na 52 mm, koje su imale h66 , a karburator je od 365,, i nije više 3kw. Ali to nema veze, gledaj o pilama mnogo znam, sad sam nabavio u rezervi cilindar mahle od Jonsred, takođe 52 mm, uz jednu korekciju ide i on na ovo kućište husgvarne. Vjerovatno znaš kakva korekcije ide ako si stručnjak, reci koje korekcije idu. Eto gore sam opisivao u predhodnom ulogu mernbrane, ali to je dio, ako se razumiješ u pile , nastavi tamo gdje sam stao oko karburatora i opiši princip rada u potpunosti, dizna za zrak šta reguliše i kako, opiši to.
Imam od prije par mjeseci i 372 XP, i da ti kažem potpuno je ravnopravna moja 61 u ovom trenutnom stanju sa ovom 372 jer imaju približano kilovata i približan broj obrtaja. Zbog toga je i ne mijenjam. Koliko je znam uredit to posebno, popravit je dobro, imati je izoštrenu i urijeznu, imati dobru procjenu u radu i biti u dobroj kondiciji, to pravi učinak. Rada sa pilom i vitlom tu mi nema ravnog.