• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mehanička radionica za pile

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,890
Nije to od radijatora...moralo je biti prek 200C da se to rastopi.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,928
ne znam šta je stvarno bilo, sliku sam dobio od jednog kolege, servisera zapravo, kaže da mu je lik donio pilu na popravak i da je rekao da ju je stavio na radijator da se zagrije jer teško pali, možda je šala sve skupa ali na neku foru "zagrijavana" jest a majstor definitivno nije

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,890
Valjda ju je grijal na staklokeramičkoj ploči ;)

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
544
Kakve ljudi imaju ideje, pa to je čudo. Još veli da ju stavil na radijator koji bi trebao biti maks 80 stupnjeva kao nije on kriv.

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
2,126
Da, svaki komentar je suvišan, nagledao sam se već sličnih primjera u životu i pitam se, da li mi netko može objasniti taj sklop u glavi?

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,928
Na pili mi se istrgo/zgulio...navoj u cilindru gdje se ušarafljuje amortizer, proširivanje rupe za veći vijak nije rješenje jer amortizer tvornički dolazi sa vijkom koji je ugrađen u oprugu amortizera kao na slici. Ima li netko ideju kako rješiti problem?

slika_2025-04-06_233603685.png

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,928
Mislim da ima mjesta za tu maticu, vijak je (pretpostavljam) 4mm navoj, a ima mjesta da se može razbušiti do nekih 8mm a da se ne oslabi stjenka...jbg zaboravio sam poslikati

A kak taj helicoil, treba isto razbušiti rupu ili?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,057
Na pili mi se istrgo/zgulio...navoj u cilindru gdje se ušarafljuje amortizer, proširivanje rupe za veći vijak nije rješenje jer amortizer tvornički dolazi sa vijkom koji je ugrađen u oprugu amortizera kao na slici. Ima li netko ideju kako rješiti problem?

View attachment 80550
Postoji mogućnost izmjene tog vijka. Pokusati odvrnuti ( uvrnutu maticu tj zenski deo ilo čep) na oprugi, a onda se nože i izvaditi taj vijak. Malo turpijicom ili pak razvrtačem oprugu na sledeću veću mjeru, te ubaciti veći vijek. Ako to odradiš možes vratiti taj čep- maticu u oprugi. Ako si uspio sve odraditi onda ureži novi navoj. Nediraj navoj dok ne riješiš oprugu i vijak. Javi jesi šta uspio.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,928
Heli-coil ili zakivna matica, ako ima mjesta.
Pošto sam u mom kraju ograničen sa izborom alata a i sa vremenom nisam baš raspoloživ pronašo sam ovo na netu, hoće valjati? Nekako mi je cijena dosta mala u odnosu na druge trgovine.

@smilan pokušao na starom amortizeru pa, sa ovim alatima koje ja imam, nisam uspio.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,814
Probaj 😂

Za železnik je, razbušiš rupu, urežeš navoj za vanjski obod helicoila, podlijepiš, uvrneš i opet imaš standardni navoj koji trebaš.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,057
Neke popravke i sanacije štete traže određene vještine. Nažalost mnogi se upuste a nisu svi uspješni.

Na vrh