• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mehanička radionica za pile

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,057
Pošto sam u mom kraju ograničen sa izborom alata a i sa vremenom nisam baš raspoloživ pronašo sam ovo na netu, hoće valjati? Nekako mi je cijena dosta mala u odnosu na druge trgovine.

@smilan pokušao na starom amortizeru pa, sa ovim alatima koje ja imam, nisam uspio.
Ovako nekako pokušati izvrnuti. Ja to izvedem sa dobrim dvoje kombinovanih klješta. 20250409_170252.jpg
Ovo kad se uradi unutar može veći inbus m6.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,928
Vrijeme mi je najveći problem, a nije mi ta pila trenutno prioritet kad ima druga tako da, malo sam probao pa nije išlo pa sam ostavio...za sada, hvala

Mario1993

Aktivni član
Tu od
24 Velj 2015
Poruka
268
Može savjet ili pomoć za motorku STIHL 038. Promjenio sam membrane i brtve na karburatoru i ona odmah upali pod čokom i kad prebacim na rad radi par sekundi i ugasi se. Problem je da ide toliko puno goriva da baca van iz karburatoru. Dizne l i h su podešene na 1 krug i krug i pol. Je li možda problem u igli na slici koju pritišće membrana? Ovaj šarafić je skroz stegnut.

Prilozi

• IMG_20250413_172420.jpg
    IMG_20250413_172420.jpg
    29.6 KB · Pregleda: 23
  • IMG_20250413_172457.jpg
    IMG_20250413_172457.jpg
    24.4 KB · Pregleda: 23

dejan.d

Dobro znana faca
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
1,011
Može savjet ili pomoć za motorku STIHL 038. Promjenio sam membrane i brtve na karburatoru i ona odmah upali pod čokom i kad prebacim na rad radi par sekundi i ugasi se. Problem je da ide toliko puno goriva da baca van iz karburatoru. Dizne l i h su podešene na 1 krug i krug i pol. Je li možda problem u igli na slici koju pritišće membrana? Ovaj šarafić je skroz stegnut.
Bing karb? Kvaliteta membrana ?

popopboat

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2021
Poruka
200
Spoji ga na crijevo rezervoara ovakvog rastavljenog i promuckaj pilu (s gorivom u rezervoaru, više od pola cca..), ako ide gorivo onda pušta igla, ako ne onda je nesto krivo namjesteno.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,057
Ta na slici menbrana ima talasastu povrsinu u obliku kruznice, to nije nešto uredno treba da bude ravna ili upeglana. Tako je ja vidim. Dalje kad se upali motorka dali prima gas, ako je višak goriva ona presauga i svjećica je mokra. Dali je tako.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,057
Suha ili mokra svjećica. Suha nema goriva ili nedovoljno. Mokra višak ili prelijeva.
Jedan uslov.Ako motor ne radi a karburator propusti gorivo i zalijeva svjećicu tad ti ne leži dobro ili je neispravna menbrana i vrši pritisak na klackalicu i otvara protok.
Drugi uslov. Ako karburator u mirovanju motora drži gorivo a nakon starta počinje da se guši i zalije svjećicu, tada ti nije dobra podešenost diza. Može biti jedne H ali i obe. U ovoj varijanti obilježenim šafcigerom ( sa crticom koja pokazuje koliko se zakreće vijak) ići da se zvrću dize H za recimo 1/10 kruga, te potom dati gas da se troši gorivo i sluša dali se izoštrava zvuk i brzina motora. Tako isto postepeno raditi i sa L dizom, konbinacija jedne i druge naizmjenično. Kad se dobije poželjan rad ili zvuk motora izvršiti na L dizi korekciju ( traženje zakretanja L dize u oba smjera postepeno) koja obezbjeđuje miran rad na ler gasu, dobro ubrzanje motora i nesmije da se zaigrava na punom gasu, niti da se gasi na leru. Zaigravanje ti je simptom kada nestaje gorivo i dolazi do povećsnja broja obrtaja od uobičajenog radnog. Ako se dobije poželjan rad motora ili tzv zadovoljavajući, poželjno je nakon nekoliko minuta rada ( 10 min) izvaditi svjećicu i provjeriti boju, smeđa je ok. Bijela boja je siromašna smješa i treba otpustiti H dizu obogatiti smješu, crna boja dize je prebogata smješa gorivom i treba ju smanjiti H dizom. Ovo su osnove, pod uslovom dobre struje i dobre svjećice.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,057
Nije svaka ravna i ispeglana.
Nemogu to da znam. Postoji mnogo toga da je to nemoģuće ispratiti. Iz meni dostupnih literatura i kataloga, nisam našao drugačije osim ravnih. Bez obzira na oblik prema namjeni bi trebale da se ponašaju kako sam naveo u predhodnom komentaru. Takođe prema mojem saznanju poškorana menbrana nemože da drži kontinuitet na ler gasu niti punog gasa, iz razloga što menbrana nemože da vibrira i da dozira potrošeno gorivo u svoju komoru. IMG_20200422_121032.jpg
Ovo je dio meni dostupnog priručnika, sa numeracijom, opisima dijelova i šifre. U mojoj literaturi takvih nema, ili ih nisam zapazio.

Najnoviji postovi

Na vrh