Neki dan, kupio 35L INA Transhidrol 85 u Trgo-agenciji.
To je za getribu/transmisiju/mjenjacku kutiju i mokre kocnice, na MF50B.
Mislim da sam kasnije u PSC Ferencak, vidio da je kod njih povoljniji INA Transhidrol 85, nekih 47E 10L, ako sam dobro zapamtio.
Navodno ide 32L svjezeg ulja, u model sa standardnim mjenjacem.
Mislio sam inicijalno tociti, Adeco ulje iz Srbije, jer je povoljniji nekih 20E, u odnosu na INA Transhidrol 85, ali sam odustao kad sam vidio da ima hrpa tih 'mala privreda' dobavljaca ulja iz Srbije, Nisotec, Bell oil, Adeco i valjda ih ima jos, na koje nisam naletio u potrazi za povoljnijim uljem. Uglavnom, ipak odlucio za INA, skuplje, ali nadam se jedna varijabla u jednadzbi manje.
Danas ulovio vremena, pa istocio staro ulje iz getribe u jednu kantu Jupola, a i iz diferencijala u drugu kantu Jupola. Dva su dakle otvora za istociti staro ulje, a jedan je otvor odozgora lijevo od poluga mjenjaca, za utociti novo ulje. Princip je dakle vrlo slican kao kod IMT 539.
Imao sam muke pristupiti gore, gdje se naljeva novo ulje, jer je neki prethodni korisnik MF50B, zavario duzu rucicu mijenjaca, pa se vise nije mogla rastaviti. Prvo sam probao obrusiti var, da sacuvam navoj, medjutim ubrzo sam shvatio da je to corav posao, pa sam nakraju prerezao rucicu. Budem zavario jedan saraf 10-tku na rucicu i jedan takav na polugu, a izmedju cu ih spojiti sa dvije spojene/zavarene matice, one duze matice od 2-3 cm. Tak da mogu rastavit polugu mjenjaca, i prevuci van zastitne gume preko poluge, kad bude trebalo ubuduce mjenjat ulje u getribi, zamjenit gumene zastite, ili naprosto skinut plocu. Mislim da cu tu polugu mjenjaca, malo i produziti, kad je vec prilika, nekak se moram saginjat da ju dohvatim kad sjedim ispred volana, a tu cu vjerovatno vise koristiti, jer se njome mijenjaju brzine, za razliku od one druge, krace poluge, koja samo bira brze/spore brzine.
Gume gornje na polugama, one ko harmonika su jos tak tak, ali su svejedno lose, a donje iznad kugle od poluga, su totalno propale. Treba naci druge i promjeniti.
Staro ulje iz getribe/diferencijala, ne izgleda bas najbolje, tko zna kad je to zamjenjeno, ako ikad.
Tako da zamjena ulja u getribi/diferencijalu je vjerovatno opravdana i pravovremena.
I tako, pomalo.