• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

MIO Honda F600/620

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Nisi rekao koji kinez , ima ih više vrsta.
Evo slike i video kako je to kod mene odrađeno uz pomoč forumaša.
Motor je kinez Loncin g-200f sa reduktorom 2:1.

Evo i slika reduktora.
honda_loncin_021.jpg
to su za mene majstori , ovorio motor ko rođendanski poklon , treba se upoznati s strojem ,a ne čuvati "najlon na sjedalima " do prodaje .:icon_mrgreen:

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,730
to su za mene majstori , ovorio motor ko rođendanski poklon , treba se upoznati s strojem ,a ne čuvati "najlon na sjedalima " do prodaje .:icon_mrgreen:
Da, @puknuti samo otvoreno, da se vidi zašto motor košta 2115 kuna a ne 900 kuna.
Biće uskoro i bregasta da se vidi, da ugleda sunce, hehe:drink:

oki198713

Član
Tu od
13 Srp 2010
Poruka
223
evo da se pohvalim i ja sam riješio problem puknula je zakovica koja drži zaštitni luk za remen pa sam samo ubacio vijak sa maticom i nema više tog neugodnog zvuka ujedno sam promijenio ulje u mjenjaču

Prilozi

• DSC_0488.jpg
    DSC_0488.jpg
    34.6 KB · Pregleda: 81
  • DSC_0489.jpg
    DSC_0489.jpg
    26.4 KB · Pregleda: 75
  • DSC_0490.jpg
    DSC_0490.jpg
    28.7 KB · Pregleda: 78

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,730
@puknuti evo danas sam htjeo poslikati bregastu, ali sam naišao na problem, nisam mogao odviti vijak lančanika radilice, ali sam kroz jedan otvor napipao zubčanik bregaste sa odvijačem, i za divno čudo- zubčanik je metalni kao što sam i očekivao, hehe.
Morat ću tražit pištolj ako nekad budem trebao otvarat motor.
DSC_0048_1.jpg

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Izgleda da sam napravio belaj.
Kosio sam sa roto kosom i uz rub parcele je oranica,
uletio mi kotač u brazdu i prevrnula mi se honda na bok.

Odmah sam ugasio, nisam prijmjetio da se išta dogodilo,
kontrolirao sam ulje i bilo je, a i sada je -točno do ruba kako je i bilo na početku.
Ali....
nije mi više ista u radu, imam osjećaj da se čuje neki zvuk iz motora,
ne primjećujem nešto posebno da dimi na auspuh ili tako nešto,
ali kao da se pati kad ju opteretim, i ima metalan zvuk
a to prije nisam primjećivao.

Da li je moglo doći do kakvog značajnog oštećenja motora
za tih 4-5 sekundi koliko mi je trebalo da ugasim motor ?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Izgleda da sam napravio belaj.
Kosio sam sa roto kosom i uz rub parcele je oranica,
uletio mi kotač u brazdu i prevrnula mi se honda na bok.

Odmah sam ugasio, nisam prijmjetio da se išta dogodilo,
kontrolirao sam ulje i bilo je, a i sada je -točno do ruba kako je i bilo na početku.
Ali....
nije mi više ista u radu, imam osjećaj da se čuje neki zvuk iz motora,
ne primjećujem nešto posebno da dimi na auspuh ili tako nešto,
ali kao da se pati kad ju opteretim, i ima metalan zvuk
a to prije nisam primjećivao.

Da li je moglo doći do kakvog značajnog oštećenja motora
za tih 4-5 sekundi koliko mi je trebalo da ugasim motor ?
provjeti onako vizualno da se nije nešto oštetilo /savinulo oko polužja regulatora

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
@puknuti evo danas sam htjeo poslikati bregastu, ali sam naišao na problem, nisam mogao odviti vijak lančanika radilice, ali sam kroz jedan otvor napipao zubčanik bregaste sa odvijačem, i za divno čudo- zubčanik je metalni kao što sam i očekivao, hehe.
Morat ću tražit pištolj ako nekad budem trebao otvarat motor.
DSC_0048_1.jpg
naravno da te ne nagovaram na rastavljanje , izmđu lanca i lančanika ubaci drvenu letvicu , i vrti dok ne zagrize

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Puknuti, pomogal si i meni,, fala ti, vidiš to su tajne velikih majstora. Naime, ja imam problem na traktorskoj frezi i ne mogu odrnuti lančanik, a sad bome bum.

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
provjeti onako vizualno da se nije nešto oštetilo /savinulo oko polužja regulatora

Vizualno se ne vidi ništa, nije to čak jako ni udarilo jer je zemlja okolo,
ali brine me
da li postoji mogućnost da se ulje ili nešto tako
prelilo pa oštetilo motor.
Ipak je ona tako prevrnuta odradila koji takt (više njih ustvari u te 4-5 sekunde dok sam zgasil)
Dal je moguće da ulje se prelije ili nešto desi sa mehanizmom
klip - karike - radilica ?

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,730
Nebi joj smjelo biti ništa za tih 4-5 sekundi.
Ako se prevrnula na stranu auspuha možda lim zaštite remena se negdje dodiruje.
Dali razinu ulja provjeravaš kad je zakopčana roto kosilica?
Ako da, u tom položaju motor nije u ravnini,(kod strižne nije u ravnini) motor je nagnut prema naprijed. I u tom slučaju motor radi sa manjkom ulja.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,757
Ako si primjetio drugačiji zvuk poslije od prije, moguće je da je u velikoj pesnici ostala bez podmazivanja. To bi mogao biti početak laganog zaribavanja.

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Ako si primjetio drugačiji zvuk poslije od prije, moguće je da je u velikoj pesnici ostala bez podmazivanja. To bi mogao biti početak laganog zaribavanja.

Brgud,
a da li je moguće da za tih cca 5 sekundi da strada ležaj na radilici
ako se ulje nagne ?
Koliko uopće treba vremena da bi takav motor radio bez ulja
a da dođe do oštećenja ?

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Dali razinu ulja provjeravaš kad je zakopčana roto kosilica?
Ako da, u tom položaju motor nije u ravnini,(kod strižne nije u ravnini) motor je nagnut prema naprijed. I u tom slučaju motor radi sa manjkom ulja.

Uglavnom provjeravam tako da podmetnem nešto pod kotače ili
priključak ako je namotiran,
tako da mi motor bude vertikalan.

Ali nije mi jasno ovo što si napisao, ja sam cijelo vrijeme mislio da
nije bitan toliko nagib napred - nazad,
mislim da čak i uputstvima (imam ih negdje) piše da ona može raditi na
brdu do 7% nagiba.

Uglavnom, zeznuto je raditi na usponu i treba dobro pazit.

Meni je nekako logično bilo da gledam ulje uvijek na ravoj podlozi,
a kad se stroj nagne, ista je količina ulja unutra,
samo je na jednom mjeraču više - a na drugom manje.

Sin mi je prošle godine kod okretanja u košnji, napravio tako da se dignuo
prednji kraj,
odnosno došao je do stupa i kad mu je pričepilo ruke uza stup
pustio je pa se je kosa digla u zrak, a rukohvat je pao na zemlju.
Isto je bilo par sekundi dok sam priskočio i ugasio.
Ali nisam nakon toga primjetio nikakvu razliku u radu.
Sad sam je ja izvrnuo na bok i čini mi se da sam zeznuo stvar.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,757
Radio bi dok ne potpuno zariba, a ne može zaribati monentalno, u tvom slučaju (ako se prevrnula zkroz za 180 stupnjeva), radilica je ipak nekoliko radila bez ulja. Radilica nikad ne zariba momentalno, nago postepeno (kad radi sa manjkom ulja - podmazivanja) malo - pomalo dok ne blokira skroz.

Teško je sad reći koliko je vremena potrebno da zariba, zavisi u kakvom je stanju i da li je već od prije dobila koliko po piksi.

U svako slučaju bi bilo dobro provjeriti u kakvom je stanju, da ne bi došlo do još većih oštećenja (naravno ako ih ima).:icon_rolleyes:

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,730
Onda je u redu ako staviš nešto pod kotače kad kontroliraš ulje.
Ako radiš u brdu onda joj stavi 1deci ulja više i to je to, taj deci ulja više joj neće smetat.
Isto tako i u radu ako je nakošen motor, taj deci ulja će joj dobro doći!
Bitan je nagib naprijed -nazad.Kad ideš u brdo npr.kad freziraš onda se ulje slije u zadnji dio kartera i onda ga ono pero nemože dovoljno zahvatiti jer se pero giba prvo naprijed pa onda nazad.

Posljednje uređivanje:

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Prevrnula se na bok. Tako da mislim da nije baš u tih nekoliko sekundi moglo doci do zaribavanja. Više me brine da nije došlo do kakvog hidro-dinamičkog udara jer ulje se ne može komprimirati. Ne znam dovoljno o ovim motorima ali mislim da ulje nije moglo doći u kompresioni prostor tako da otpada i ova solucija. Jedino što još ostaje da je u tom pevrtanju došlo do mehaničkog udara u tom sustavu klip-radilica-bregasta. Morat ću dokučiti odakle dolazi taj metalni zvuk.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,757
Naravno da ne može doći do komprimiranja ulja (nije to kompresor :(giggle): ?). Motor ima odušak !

Moglo je eventualno doći do savijanja zaštitnog lima ventilatora i nosača startera, a to se bi se moglo vidjeti izvana (a i po zvuku zaključiti da li ona zaštitna mreža struže po limu), valjda.

Najnoviji postovi

Na vrh