• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

MIO Honda F600/620

maho

Novi član
Tu od
26 Svi 2015
Poruka
5
@vica hvala na odgovoru...
mislio sam na rudi koliko može tereta da se oslanja na menjač na prikolicu stavim oko 500kg
a hteo sam pomeriti točkove malo nazad da teret stiska gume
pa neznam koliko pritiska može primit menjač na njega kad stoji
auto prikolica kuka neka prima 250 kg opterećenja

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Neznam da igde ima podatak koliko sme opterecenje primiti na menjac i osovine ali prilicno moze podneti samo pod teretom se polako i vozi onda. 500kg nije uopste problem za povuci ali nemoj previse osovinu povlaciti nazad i zbog manevrisanja. Kod mene je sanduk otprilike na sredini osovine i sedim na stranici napred na dasci i to joj je sasvim dovoljno. Ako joj treba gripa onda stavi tegove u felge i one prednje i teraj misko. Osovinu nebih vise od 10-15 cm pomerao ka nazad

maho

Novi član
Tu od
26 Svi 2015
Poruka
5
ja sam podigao iznad točkova i namestio da bude kipa nazad i pomaknuo za 10 cm
prepravio rudu celu samo za kultivator da bude

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Zna li netko napamet jel 3 spora(na remenu) brža ili sporija od 1 brze(na remenu) brzine?
Neznam bi li pribaciva remen, dok ne razradim motor, a volija bi znat otprilike te odnose.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,730
Reko bi odprilike da su tu negdje podjednake brzine, moram pogledat u uputu za upotrebu dali imaju podaci.
Znam da u uputi za vučnu frezu ima podatak, da je prva spora 1km na sat kod 3600 okr. motora. a druga spora 2km na sat kod 3600 okr. motora, mislim pogledat ću.
Nemam sad ovdje kod sebe upute.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
2.7cm po sekundi, u 1. brzini, to je dosta sporo.To je kod izvoda s bregaste.

U mene je 5.4cm u sekundi, izvod je sa radilice.
Isto je sporo za frezanje, ali šta je reka vica i beton freže.Sa 6.5ks, bit će snage i za bržu remenicu.
Pribacija bi je možda i odma, da mi prva brža polazi negdi,"po sredini druge sporije"..
Ako nastavlja brže, a pogotovo, ako je brža od treće spore, nekako ću se strpit i polako, na manjoj remenici...:(emo):

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,730
Da evo provjerio sam za vučnu frezu, 1 spora brzina je 1km na sat i 325 okretaja noževa, a druga spora je 2 km na sat isto 325 okretaja noževa freze, nema podatak na koliko je to okretaja motora, ali trebalo bi bit 3000 okretaja.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Zagorje, može bit, neda mi se fiziku ponavljat, nakon 30 godina...:(rofl):
Samo me zanimalo zna li netko di će mi se preklopit 1 brza?
I to vrlo odokativno, netriba nikakva preciznost.

Npr, (po vašoj procjeni) jednaka brzina noževa 1.brze, na 1500okretaja, bit će> u 2 sporoj na 2500okretaja...

Da tako bude bilo bi mi super!!!
Pribacija bi odma remen na brze i nebi spore ni koristija jer mi je 1 spora prespora...

Ja se bojim da će 3 spora na 3000okretaja bit sporija nego 1 brza na 1000...:icon_cry:
Da neće bit preklapanja, ili će ga bit premalo...

Tad mi ostaje samo dvojba spore ili brze, i u biti mi triba 2,3, i "4"(pribacivanje remena).(odnosno "5",(2 brza),ako su 1b. i 3s. jednake kako si pretpostavija, to bi bilo još najgore.

Tisni su limovi koji su oko remenice getribe, inače bi ja to bija pribacija za probat, ali mi se nije dalo rastavljat, ako ne saznam da nešto dobivam rastavljanjem...
Ipak sam dalmatinac...:icon_twisted:

Razlog je izvod sa radilice na frezi koja je radjena za izvod sa bregaste i duplo veći okretaji na ugrubo 1/3 više snage.
To bi Vicko moga znat.Sokol zove vica javi se, prijem...:icon_e_biggrin:

Postoji i opcija s 2 različita remena i okretanjem remenice ako ovo bude prebrzo, ili brzine budu neadekvatnih brzina...

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,760
Zamaraš se teoteriziranjem o okretrajima kao da je mtk "kvantna matematika ili čak fizika".:(grin):
Samo na osnovu prakse u radu možeš zaključiti da li se nešto okreće prebrzo ili malo sporije (bez zbrajanja okretaja simo - tamo). Znači probaš raditi i odmah vidiš da li je dobro ili nije, a to možeš zaključiti nakon 10 m odrađenoga (ako imaš imalo iskustva), nadam se da to imaš.:icon_axe:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Ma dvojija sam bi li pribaciva odma na brže remenice ili bi ostavija ovako na sporijoj.
Nema veze nek stoji ovako do daljnjega.:icon_thumright:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Jbg nisam imao interneta skoro 15 dana dok su krelci napravili.A i vremena vrlo malo ali sad mi reci jer hoces direktno motikama da frezujes ili vucnim frezerom. Za samo motike frezujes vecinom 2brzom a ako je ko beton nekad 1 brza. Za vucni frezer idu spore za tockove dok je frezer nezavisan i konstantno istu brzinu moticica ima.Kod mene je dosta veca razlika u remenicama od fabrickih mera tako da je 1 brza dosta brza od 3 spore. mogu ti izracunati prenos menjaca jedino po fabrickim remenicama ako treba. Fabricki na motoru su precnici 8cm i 12,5cm a na menjacu 12,5 cm i 18cm . Dok kod mene na motoru je 8cm i 15,5cm tako da sa motikama samo urnebes pravi. Idi na fabricke mere zato sto je benzinac i terace on to bez brige jer razlika je u snazi lepa

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Oću, nek se bar mrvu razradi na sporima.Razlika u snazi je lipa, ali i u izvodu sa radilice je još lipša, pa ga neću odma opterećivat žešće.
Mislija sam da će 1 brza bit bar malo sporija od 3 spore, to bi mi bilo idealno nebi triba primištat remen, namistija bi brze i ostavija.
Ovako će digod tribat spore a digod brze brzine...
Bar mi se čini tako.

vanfido

Novi član
Tu od
28 Kol 2015
Poruka
3
Postovanje, novi sam clan foruma.
Imam problem sa starom "frezom" F620, neće se upaliti i ne daje iskru na svjecicu kada ju izvadim i prislonim metalu. Ako mi mozete reci sto bih ja mogao sam napraviti, ukoliko ista mogu.

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
To što možeš sam napraviti zavisi od toga koliko se kužiš u te stvari s motorima,
uglavnom kod mene je bila ista stvar.
Ako stoji duže da nije radio motor, zna se desiti da zašmelcaju platine.
Znači na platinama je bilo nečistoće ili su već lošije i potrošene,
pa se na njima zbog iskre stvori garež.
Kad stroj duže stoji na tome krene i lagana korozija i više nema kontakta.
To nije nikakav problem za očistiti, uzmeš finog šmirgla i očistiš,
već je problem skinuti magnet za kojeg treba imati specijalni radapciger,
jer se ne da izvući van samo tako.
Ne možeš doći do platina da ih uopće vidiš dok ne skineš magnet.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,760
Najprije provjeri da ti nije slučajno ostao prekidač za gašenje u kontaktu, pa ako je on u redu onda probaj sa drugom svjećicom i ako nema iskre onda skini lulicu i probaj direktno sa kablom na masu.
Kad to provjeriš onda možemo ići dalje.:icon_e_confused:

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,180
Ne znam u kojoj bi temi postavio pitanje pa ću pokušati ovdje pošto je motor dosta sličan hondinom(ako nije tu mjesto preselite u neku drugu temu).

Radi se o četverotaktnom motoru vm 65,znači alpinin motor od 6.5 ks benzinac na roto kosilici za vrt.

Upali iz prve i povuče okretaje normalno,ali kad krenem u travu samo mu padnu okretaji.

Ne guši se nego jednostavno se smanje okretaji, a kad dođe na čisto polagano se opet dignu

Kosilica je kupljena nova prije 5,6 godina,ali ne radi jako puno,samo oko kuće,poluge i federi regulatora su na svom mjestu,i pretpostavljam ovako vizuelno da je sve ok oko toga.

Pa me sad muči šta bi mogao bit uzrok,filter zraka je čist.
Dali bi se moglo smjelo nešto regulirat oko one poluge koja je pričvršćena na kućište motora regulator(šrafciger +ključić)ili je do fergazera,ili je nešto treće?

Ako je imao neko nešto slično molio bi za pomoć?

vanfido

Novi član
Tu od
28 Kol 2015
Poruka
3
Nemam prekidac, vec sam ju prije gasio tako da sam zicu postavio na masinu, tj. uzemljio. Platina je kontakt izmedu kondenzora i one opruge? Imam rapciger samo se nadam da je dovoljno velik da obuhvatim magnet. Svjecica je nova Bosna F80 koju sam probao na kosilici i bacala je iskru.

Posljednje uređivanje:

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
Ne znam u kojoj bi temi postavio pitanje pa ću pokušati ovdje pošto je motor dosta sličan hondinom(ako nije tu mjesto preselite u neku drugu temu).

Radi se o četverotaktnom motoru vm 65,znači alpinin motor od 6.5 ks benzinac na roto kosilici za vrt.

Upali iz prve i povuče okretaje normalno,ali kad krenem u travu samo mu padnu okretaji.

Ne guši se nego jednostavno se smanje okretaji, a kad dođe na čisto polagano se opet dignu

Kosilica je kupljena nova prije 5,6 godina,ali ne radi jako puno,samo oko kuće,poluge i federi regulatora su na svom mjestu,i pretpostavljam ovako vizuelno da je sve ok oko toga.

Pa me sad muči šta bi mogao bit uzrok,filter zraka je čist.
Dali bi se moglo smjelo nešto regulirat oko one poluge koja je pričvršćena na kućište motora regulator(šrafciger +ključić)ili je do fergazera,ili je nešto treće?

Ako je imao neko nešto slično molio bi za pomoć?

to je normalno.i moj la 300 na muti je u frezanju isto takav.dam gas,on zabruji,pustim kvačilo i od dobije okretaje kao na leru,ali ima više snage.to se više događa benzincima,jer dizel ima veći zamašnjak

Najnoviji postovi

Na vrh