To je ok ako se spusti kamen skroz i melje najsitnije ali ako malo digneš gornji kamen kad melješ šrot za piliće kamen zalazi i ne melje jednolično, imaš fino brašno gdje struže po donjem kamenu i grubo brašno kakvo bi htio da je sve. Zbog toga je kamen potrebno centrirati i nije da se ne može, puno puta sam to radio kad god ga čistim a radi već od 1964. znači 60 godina!
Do sada sam bio samo "voajer" na ovom forumu jer me tema interesirala radi mog plana da restauriram stari porodični mlin.
Otac je instalirao mlin 1958 sa kamenima promjera 96cm u posebnoj prostoriji samo za to i mljeo žito za cijelo selo i par sela iz okolice.
Zadnjih 15 godina nije bio u funkciji zbog istrošenosti nekih dijelova (prvenstveno gornjeg kamena) te starosti mog oca koji to više nije mogao održavati u funkciji.
Ja sam mlin i prostoriju odlučio sačuvati i dati mu novi smisao, te krenuo u restauraciju.
Došao sam nakon puno posla do skoro samog kraja radova, nabavio novi pogonski kamen koji bi uskoro trebalo i centrirati.
Gornji kamen je baš kao i stari iz Dervente, rađen iz nekoliko segmenata zalivenih betonom.
Jako mi je dobro poznata tehnologija i funkcioniranje tog mlina jer sam rastao uz oca i njegovo mlinarenje. tako da većinu stvari koje ste raspravljali u forumu znam.
Imam jedno pitanje za nekog znalca ili vlasnika sličnog mlina: Na koji način i s čime su se punila manja oštećenja na kamenu (uglavnom na gornjem) ?
Otac je to radio sa nečim što se zvalo "alaum" kako mi je ostalo u sječanju ili nekako slično tome, nekada se kupovalo u Mlinoopskrbi u Zagrebu. Firma ni dučan više ne postoje, otac više nije živ, a ja na internetu nisam uspio pronači što bi to bilo.
Taj alaum je bio nekakav prah koji se topio i lijevao u pukotine slično kao olovo (naravno nije u sastavu olovo jer je neprihvatljivo za zdravlje)
Ako netko zna nešto o "alaumu" nek javi.
Ako vas išta interesira o restauraciji i mom procesu i iskustvu sa mlinom možemo malo "oživjeti" temu na forumu.
lp,
Zvonimir