• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

mlin na kamen

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,546
Takove noževe kupiš nove ili ti to bravar napravi po mjeri bez problema samo izmjeriš koliki je promjer sita i da ti ide na knap unutra,lako ga malo pobrusiš da ne zapinje po situ.
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,717
Prvo, svakako novi nož. Ne smije biti ni previše otvoren dotok zrna, i kad se ječam melje obavezno zajedno sa kukuruzom, to vjerojatno več znaš!
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,355
Izgleda da sito nije "oštro". Probaj ga nekako malo obrusiti!
Siti se ne dira. Samo ponekad vrh noža da ima ivicu.
Prvo, svakako novi nož. Ne smije biti ni previše otvoren dotok zrna, i kad se ječam melje obavezno zajedno sa kukuruzom, to vjerojatno več znaš!
Dotok zavisi od snage motora. Ako može da ga neguši . Skoro sam šrotač pravio, 4kw motor, dotok je za 2min ide kanta jupola.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,355
Ma jok. Protjera to sledeća masa. Al možda drugi znaju bolje, kako se to pravi i popravlja.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,685
A ako rupice izgledaju kao ljevak onda se u njih nabije zrno i štopa!
I sito mora imati oštru ivicu
Štopa se ak je vlažni ili friško. Suho ne.
 

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,364
Naručio sam novi nož i čekam da stigne.
Javim rezultate. Hvala ekipa na sugestijama
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,558
Ovdje je prikazano kako je napravljen ovaj malin. I to je ručni rad od strica tamo negdje sedamdesetih godina pasanega stoljeća. Inače je bio mehaničari i šef radione u bivšem poljoprivrednom kombinatu. Napravio nam je ovaj malin i ujedno cirkular (samo se je kambijalo pas). Između ostalog da na nabrajam jer bi potrajalo. :love: Tu se vidi da na situ su zavreni tri baze na kojima batiči razbijaju zrno. Dok malin koji se tu spominje to nema, nego neki od lamarina nožić (koji bi trebali mlit na ariji)? Ne gre to baš t ko. :rolleyes:
20240224_164143.jpg
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,355
Dobra izvedba za nekog majstora, kao šef radione odnosno malo stručnije lice, napravio je nekoliko grešaka. Prvo da ti pojasnim to unutra na situ su nosači sita i nebi trebali biti zavareni za sito već za pločevinu a sito nebito na ta četiri nosača i to ga drži.
Taj šef nepozna princip rada strojeva nažalost. Mnogo je zakomplikovao oko noža i napravio grešku oko sita, ako je radio sito krug, onda je treba predvideti da se iznad sita ne nakuplja ( zadržava) prekrupa već da teče i da je u vreći, tj okolo više prostora. To gore sito nema smisla. Nož nemora da bude takav, pokušao je uraditi kopiju nekog noža i onda je zbrljao to. Ali dobro to radi u to nesumljam ali nije najbolje rešenje. Ako pričamo o poznavaocu , za moje znanje i nije poznavaoc.
Evo pogledaj kako jednostavna izvedba noža radi posao. I polukrug sito. Gore je nož odmaket od lima, a samo je blizu sita na 3- 5mm. Ovaj nož je jednostavan za napraviti ako imabpotrebe mijenjati. Unutar kruga nema ništa. 20231205_185508.jpg 20231205_185536.jpg
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,558

@ smilan​

Kao prvo nisi trebao citirati moj post, kao vešegodišnji forumaš barem si to mogao naučiti. Ali nisi naučio ni to.
Kako ti znaš da su ta tri elementa unutar sita nosači nosači? Ta tri elementa su sastavni dio sita i na njima čakići razbijaju zrno. Navodiš nešto što nije točno a potom kažeš da je to nebitno. Tako da sam sebi skačeš u usta. To ti je dovoljno i tu ću stati!🤨🧐
 

Najnoviji postovi

Na vrh