Pozdrav,
Ukazala mi se povoljna prilika, te sam nedavno kupio naizgled dobro uščuvan motokultivator Goldoni special 140 lux iz 2008. godine, koji je uvezen iz Nizozemske. Uz njega sam kupio i novu kardansku prikolicu Labinprogres, koja odgovara motokultivatoru (barem tako tvrdi prodavatelj zastupnika za Labinprogres, obzirom da je kupljeni primjerak mehanički jednak motokultivatoru Labinprogres Special Green snage 12,2 KS). Čovjek koji je uvezao motokultivator tvrdi da isti nije nikad bio korišten za vuču, odnosno prikopčan na bilo kakvu prikolicu, već je isključivo korišten za rad u polju sa raznim priključcima.
Kada sam ga prikopčao na kardansku prikolicu (kardan prikopčan na donje vratilo), prilikom početka vožnje i i ubacivanja u brzu vožnju samo motokultivatora, bez sinhrona na pogonske kotače prikolice (diferencijal), nakon laganog puštanja ručice kvačila čulo se kratko struganje (pola sekunde max.) i traktor je krenuo. Kada ubacim u spore ili pak u rikverc, to struganje se ne čuje. Kada sve to radim sa sinhronom (pogon na sva četiri kotača), to je zanmarivo, ali se i dalje čuje lagano struganje, ali puno kraće (djelić sekunde), kod ubacivanja u brzu vožnju motokultivatora. Mogućnost vožnje samo pogonom na kotače kardanske prikolice je moguće, ali uz puno veće i snažnije početno struganje, te rizik da će te nešto polomiti ili u mjenjaču ili u diferencijalu prikolice. Inače, proizvođač upozorava da se kardanska prikolica može isključivo i samo voziti u sinhronu i nikako drukčije.
E sad, u obitelji imamo i više od 30 godina star motokultivator Labinprogres super special sa kardanskom prikolicom. Još uvijek je u funkciji, uz sitne popravke i dalje gura. Kardanska prikolica je također u funkciji, te nikada nije bilo problema u svezi pogona, bilo da se radi samo o pogonu na kotače prikolice ili samo traktora ili sinhrono.
Može li mi netko pomoći, odnosno da li je netko imao ovakva iskustva, te što je posrijedi? Mogući kvar na mjenjaču ili nešto drugo? Da li je moguća vožnja i korištenje kardanske prikolice kod ovog novog motokultivatora, kao što je bilo moguće i kod starog?
Goldoni special 140 lux Labinprogres super special 140
prema