• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator Labin Progres servis i održavanje

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,417
Pa znaš kaj, želja mi to obići, ko i rudnik u Raši👍
Zanima me jel se sve tu radi ili su tu samo sklapanja, da neki djelovi dolaze u kutijama na paletama.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,206
Ne znam kak je sad s proizvodnjom MTK, ali pred jedno 20-tak g. sam bil u tvornici. Bilo je buke, proizvodilo se nekaj, ali se više ne sjećam...
Vjerojatno sve gotovo dolazi na paleti, a oni nakelje etiketu!
Ne znam kak je sad.

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
240
Ovak su podaci o mtk: Labinprogres tps Mondial Senior, oznaka motora ALN 330 WB, 327ccm, benzin, 1991. Interneti uglavnom ovaj motor deklariraju kao 10KS. Feder je 96mm, od onog lima do kućišta je 31mm. Dobio sam dvije ponude, ona s novim tipom kuplunga je 80 eura skuplja od dijelova za obnovu postojećeg. Obnoviti ću postojeći. Imam već skoro cijelu analizu "sekunde do katastrofe", na temelju koje zaključujem da će i konusna lamela biti dobra, ali imam i još jedan detalj koji je možda imao utjecaj, pa još to moram analizirati, ali tu sljedećem postu.

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
240
Ako netko ima ovakav motor, da li je kod njega ova polugica fiksno vezana na osovinu u zaokruženom dijelu? Kod mene se to lagano klima. Kako se ta poluga uopće umeće i skida s motora? Inače kultivator relativno sporo prima i otpušta gas, pa si mislim da bi ovo mogao biti uzrok toga. Također mi se čini da radi pod malo višim okretajima i ima uski raspon okretaja oko te točke ovisno o datom gasu.
20230207_142103_.jpg

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,106
Niam siguran da je ovo baš pravi tip ..još sam ppspan,jer vrag je u detaljima

Dalje, lamela se ne zaljepi negp ju primi konus..vanjski dio se zagrije..kad ohladi stisne pa ne možeš stisnuti kvačilo.
Meni se jemput dogodilo na BCS 740, nakon duljeg nekorištenja, da nisam mogel odvojiti kuplungom motor. Mislil sam da se nekaj strgalo pa sam prešel k mehaničaru. Rekel mi je da je samo konusna lamela zacvikala. Pital me, perem li kultivator miniwashem, jer da se onda hoće napraviti hrđa koja ne dopusti odvajanje. Nakon toga ga obavezno poslije pranja još upalim i par puta stisnem i pustim kuplung. Kaj god da je bil razlog, poslije takvog postupka več 10-ak godina se taj problem nije pojavil.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ako netko ima ovakav motor, da li je kod njega ova polugica fiksno vezana na osovinu u zaokruženom dijelu? Kod mene se to lagano klima. Kako se ta poluga uopće umeće i skida s motora? Inače kultivator relativno sporo prima i otpušta gas, pa si mislim da bi ovo mogao biti uzrok toga. Također mi se čini da radi pod malo višim okretajima i ima uski raspon okretaja oko te točke ovisno o datom gasu.
View attachment 57414

Mora biti fiksno vezana

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,863
Da mora bit fiksno vezana , a što to? Znači daš mu gas i zavežeš (špagu ) z a tu polugu i piči pod puno - polu gasa.:LOL:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,863
Pa to se vidi iz aeroplana , a isto tako se vide tri rupice (na toj L poluzi, na donjem dijelu) Zašto? Ispod se vidi druga poluga fiksira sa vijkom na blok, ustvari nije fiksirana , nego ima proširenu rupu i na toj rupi može se micati. Čeme sve to služi?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ma ....jok..meni izgleda kao da je donja poluga silom nagurana(od sudara s drvom) ispod okomite polige ..idem googlat

Posljednje uređivanje:

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
240
Znači, još 15 eura u dijelovima više. Staviti ću kasnije širu fotku pa će vjerojatno biti jasnije. Tu gdje je zaokruženo ide neka osovinica u blok motora, a ovaj limić je na donjem dijelu federom vezan na polugu na kojoj je na drugom kraju sajla od gasa. A gore na vrhu je jedna polugica koja ide na leptir fergazera. Ovo se ne može drvom tako napraviti, djeluje kao da je puklo na zaokruženom spoju pa je to netko čekićem "popravio" tako da je proveo lim preko osovine i pokušao ga zakovati. Ova donja vodoravna poluga je malo uvućena prema motoru, nije spojena na gornju kako izgleda na fotki. Jebemu fotkanje, nekad ispadne kriva perspektiva od stvarne :-(

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
240
Ne mogu sad naći baš najidealniju fotku, ali valjda ćete skužiti. Ja sam ovako shvatio princip rada gasa. Na donju vodoravnu plosnatu polugu odozgora na njen desni dio dolazi sajla gasa. Poluga ima točku rotacije na lijevoj strani, a otprilike u sredini ima vodilicu, to je ova kao izdužena rupa. Na lijevoj strani donje poluge je feder koji je spojen na ovu gornju polugu za koju sam prvotno pitao. Točka rotacije te gornje poluge je u tom crvenom krugu odakle ide osovinica nekamo u kučište motora, ako će je trebati vaditi, onda sam j... ježa jer ne vidim načina nego da odšarafim dvije ploče sa strane getribe :-( Na vrhu te gornje poluge je jedna šipkica koja ide desno na fergazer i njom se na kraju otvara i zatvara leptir u njemu. Kad sam ručno probao vući tu polugicu, onda mtk dobro prima reakciju pa zaključujem da imam problem negdje u ovom opisanom dijelu. Za sad sam odlučio uzeti tu novu polugicu i donji feder jer sam sam feder već prije pokušavao stezati natezati ali bez efekta. Prema nacrtu se čini da je poluga i osovinica jedan kompaktan dio, a ovo moje, kako sam rekao, kao da je pokušano zakivati. Ak je već puklo, nije mi jasno da nisu pokušali pošvasati. Možda bi i ja to sad pošvasao, ali me brine da zbog zakivanja nije taj profil pomaknut više prema motoru nego u originalu. Ah, samo neke dileme. Al dobro, mozak se trenira.
20220601_181646.jpg
20230207_142059.jpg
gas.jpg

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,863
E kako je to Talijancin zakomplikejšn, ta osovinica koja ide u kućište motora, kamo ona ide i što radi i koja je njena funkcija?

Ps. Taj tvoj nick znači dijagnostika IMT?

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
240
To i ja pokušavam dokučiti, ne znam što predstavlja ovo skroz lijevo na nacrtu. Vuče mi da bi to mogla biti neka automatska korekcija gasa, možda ovisno o opterećenju. Baš si isto razmišljam zašto je tako komplicirano, zašto sajla jednostavno ne ide direkt na fergazer.
Nick nije dijagnostika ;-)

Najnoviji postovi

Na vrh