• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Pozdrav za sve.
Novi sam ovdje,i pisem po prvi put...pa ako gdje ofulam, ne zamjerite.
Nedavno sam kupio labinca super specijal green 14-konja diesel.
Nema svjetla na sebi pa me zanima,kako izgledaju inace originalna,ako ko ima slike bio bih mu zahvalan da ih postavi.
Mislio sam da ugradim maglenku u otvor plastike.Jel neko vec tako radio,i kako je pospajao ona dva kabla koja vec postoje (zuti i ljubicasti).

Unaprijed Hvala
Ja imam stari model labinca SS i na njemu u originalu nije imalo ništa od elektrike. Morao sam naknadno ugrađivati izvor struje (magneti i namotaji). Šta ima na današnjim novim ne znam, ako bi ste mogli postaviti kakvu fotografiju da se vidi šta to na njima ima već ugrađeno pa da pokušam da Vam pomognem.
A što se tiče deklarisane snage od 14ks za ove motore ništa mi nije jasno. Fabrika koja proizvodi te motore daje sasvim druge podatke:

Tehničke karakteristike:

Naziv: 3 LD 450

Tip: Četvorotaktni dizel motor

Zapremina: 454 ccm

Snaga: 7,3/10 kW/KS - DIN 70020;

10,5/14,28 kW/KS - SAE (J816) 3000 o/min

Masa: 57 kg

http://www.dmbfmm.co.rs/Programi motori.htm

Ovo sam zaključio da nešto ne štima tako što sam video da ovaj motor na elektro-agregatima ne može da napravi više od 5kW. Da ima stvarnih 14KS to bi bili oko 10kW što kad se oduzmu gubitci na generatoru može da napravi blizu 8kW elektrčne anergije na agregatu.

SAME TAURUS 60

Novi član
Tu od
28 Stu 2012
Poruka
26
Pozdrav.
Posjeduje sve sto mu je neophodno vezano za struju.
Alternator,regler,akumulator,alnaser,bravu za paljenje.
Postavio bih slike al neznam kako da ih prebacim iz mojih dokumenata.
I ja sam zbunjen ok toga kako oni dobiju toliku snagu...il je to smo na papiru.
Ako mi mozes pojasnit kako da postavim slike...novi sam ovdje.
LP

dohtor

Član
Tu od
9 Lis 2011
Poruka
215
vezano za konjsku snagu...

kao sto si i sam napisao dvije snage su navedene za isti motor, jedna je po DIN, koji je njemacki standard za mjerenje izlazne snage motora, a druga je SAE koja je americka...

njemacka KS je definirana snagom koja je potrebna da se 75kg podigne suprotno gravitaciji u 1 sekundi na 1 metar.... dok ameri su ostali kod konjske snage koja je doslovno izvedenica iz usporedbe konja koliko moze povuc... i njihov odnos je da je jedna konjska snaga po DIN nekih 98% konjske snage po SAE...

ovdje je link na wikipediju pa ako se sluzis malo sa engleskim, na stranici je objasnjeno kako ameri testiraju, a kako njemci.... njemci daju snagu na izlaznoj osovini motora, dok ameri daju snagu koja se razvija na koljencastoj osovini bez racunanja gubitaka prijenosa u lezajevima motora itd itd....

http://en.wikipedia.org/wiki/Horsepower

bas bi volio da ako netko zna nesto vise o tome da jos malo razjasni....

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Pa i sam reče da se ta nemačka i američka konjska snaga razlikuju svega 2%, ali ovde se radi o našoj KS koja ima 0,75kW ili obrnuto 1,36ks je 1kW. Fabrika motora kaže 10KS, fabrika motokultivatora kaže 14KS a radi se o istom motoru!?!?

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,891
da li je to snaga na kotačima ili na kardanu....:scratch

dohtor

Član
Tu od
9 Lis 2011
Poruka
215
Pa i sam reče da se ta nemačka i američka konjska snaga razlikuju svega 2%, ali ovde se radi o našoj KS koja ima 0,75kW ili obrnuto 1,36ks je 1kW. Fabrika motora kaže 10KS, fabrika motokultivatora kaže 14KS a radi se o istom motoru!?!?

da, znam i ni meni nije jasno bas najbolje i zato sam i rekao da ako ima netko tko se bolje razumije da se javi.... ali ako si otisao na tu stranu wikipedije i vidio ulomak o americkom testiranju pod SAE i oni imaju tri razlicite norme pod kojima navode konjske snage... :scratch

kao recimo npr... prilozio sam original lombardinijev izvadak o karakteristikama motora i pod POTENZA KW imas za isti tip motora tri razlicite snage navedene, a sve tri su po DIN standardu, samo se razlikuju po "podstandardima"... N DIN pa NB DIN i NA DIN (da ne pisem sada sve) trazio sam sta koji standard znaci jos i prije, ali uvijek sam dosao na neku stranicu gdje treba platit za standard pa sam odustao... :mad:

Prilozi

• Image.jpg
    Image.jpg
    63.9 KB · Pregleda: 500

dohtor

Član
Tu od
9 Lis 2011
Poruka
215
jos malo sam kopao, pa sam naisao na slijedece...

motori se ispitivaju u "idealnim" uvjetima +25 stC, na tlaku zraka od 100m nadmorske visine i relativnoj vlaznosti od 30%....

snaga koju motor moze dati je izracunata iz vrsnog pritiska u cilindru, temperaturi ispusnih plinova, kolicini dima i brzini turbine ako je motor opremljen sa njom... ta izracunata snaga je puno veca od one koju motor ustvari daje na izlaznoj osovini.... jer tu nisu uracunati gubitci topline, pa raznorazni ventilatori ili pumpe motora.... konacna izlazna snaga je snaga koja se dobije da motor moze podic 75kg na 1m u 1 sec je ta snaga... :!::rolleyess:

DIN NA snaga je snaga motora na izlaznoj osovini sa dugotrajnim opterecenjem pri konstantnom broju okretaja i konstantnim teretom. tada se motori mogu opteretiti od 70 do 100% snage navedene u gornjem clanku.... za motore na nasim motokultivatorima ne vrijedi jer teret ovisi o prikljucku koji se stavlja...

DIN NB snaga je snaga motora sa dugotrajnim opterecenjem pri konstantnoj brzini, ali promjenjivim teretom... i ti se motori opterecuju do 60% izracunate snage, jer teret varira... ako se stavi freza na kultivator i dimenzionirana za njega, kultivator je vrti i bez obzira da li je zemlja tvrdja ili meksa, motor je vrti jer ima u rezervi ostalih 40% snage....

ps: evo sto znaci bit pomorac i imat vremena na bacanje,,,,:weedman:

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Pozdrav.
Posjeduje sve sto mu je neophodno vezano za struju.
Alternator,regler,akumulator,alnaser,bravu za paljenje.
Postavio bih slike al neznam kako da ih prebacim iz mojih dokumenata.
I ja sam zbunjen ok toga kako oni dobiju toliku snagu...il je to smo na papiru.
Ako mi mozes pojasnit kako da postavim slike...novi sam ovdje.
LP

E, kad je tako, onda ako kontakt brava ima položaj za uključivanje svetla vodiš provodnik sa odgovarajućeg kontakta na bravi direktno na far. U slučaju da kontakt brava nema tu mogućnost onda sa kontakta na dodatni prekidač pa na far. Drugi kontakt na faru ide na masu.
Najsigurnije ti je da postaviš far i nađeš autoelektričara da ti to za 5 minuta poveže.
Slike možeš postavljati na dva načina.
1. Postaviš sliku na sajt koji je predviđen za to i potom URL adresu od te slike ubaciš u poruku preko prozorčića-dugmeta koje imaš u meniju iznad kad pišeš poruku.
http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=21784
2. Kad pišeš poruku imaš dole ispod dodatne mogućnosti pa u njima priloži datoteke i tu preko dugmeta uredi privitke izabereš sliku iz svog kompa. Ovu mogućnost adminitratori ne preporučuju zbog opterćenja servera, a veličinu slika prilagoditi temi, t.j. ne stavljati nepotrebno velike slike.
A možeš i da meni pošalješ sliku na moj email, ali onda drugi koji imaju isti problem neće moći da to vide i nešto nauče.

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Bravo, snašao si se! Daj slikaj kontakt bravu, provodnike i kontakte na njoj i kako radi.

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Čekam još slika, ne mogu na osnovu ovih da pomognem. Ima li kakva šema u tehničkom uputstvu uz MTS.

M

mio-s

Guest
Ima li tko iskustva sa čišćenjem snijega sa ralicom na Goldoniju 8ks. Ralica je ručni rad-dio metalne bačve ojačan raznoraznim profilima, dužine oko 70 cm.
Kotači su inače oni manji na njemu, 8 cola čini mi se, ali imam i željezne kotače promjera oko 40 cm ručni rad, širine oko 12-15 cm ako me sjećanje dobro služi, vjerujem da bi oni bili bolji za to.
Zanima me jel će to moć gurat snijeg po dvorištu? Mislim da ne bi smijela proklizavat zbog mase same freze ali i kotača koji su dosta teški. Motokultivator ima oko 110 kg + kotači željezni imaju sigurno 30 kg zajedno

Probavao sam sad po dvorištu sa MIO-m f400 ali on proklizuje i na suhom čim ga primim i stanem u mjestu, za razliku od Goldonija koji me šlepa.:prayer:

Nemojte reći da probam pa ću znat jel bi mogao, jer motokultivator trenutno nije kod mene, a kotači su u vikendici.

E da, i ako netko ima rotacionu kosu i/ili plug za oranje za Goldoni Mondial 8ks nek mi se javi u privatne poruke.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413
Ja sam danas mjenjal kotače na IMT 507 8ks. Imam ralicu ručni rad širine 80cm. I kad je manji snijeg ide s manjim kotačima 8", al na ovom danas nije išlo. Pre nizak je pa zapinje. Sa kotačima 12" nema problema ide ko lud.

S

staffmen

Guest
na mom labincu je ralica 1m.
Cistim drugu godinu zaredom sada s njim
Na ralici je gumeni nož da ne ruži a i da ne zapinje jer je dvoriste kvrgavo
Danas je kod mene napadalo 50cm.
Namucio sam se malo al izguro sam sve.
Imam 20kg utega na 8 cola kotacima. Danas sam morao iskoristit mlađeg brata (40kg) da sjedne na rucke jer tih pola metra nebi mogao gurati punom širinom da nema njega, tak da sam brze gotov

Imam i ja zeljezne kotace, svaki ima 30kg. Koristim ih za oranje. Ali ne zelim radit s tim po snijegu jer bi dvoriste unistio. Makar bilo bi bolje da su veci kotaci npr 12 cola jer kad malo podignes ralicu oce nasjest na motor.
To ce bit projekt za sljedecu godinu. Imam 12 cola kotace od imt 506

OVO JE VIDEO OD PROSLE ZIME- nekih 30-35cm
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=k8SAyvD_Pfw[/YT]

S

staffmen

Guest
dobro izgleda...
samo napravi neki granicnik da se ralica nemoze nagnuti prejako (bocni nagib)
kolko vidim tvoja bi se sad dala okrenuti za krug. teoretski
to ce ti smetat kod transporta jer ce ti zapinjat za pod.

Razmisli o utegu koji dolazi bas na ralicu da ju jace stišče u pod.
ja sam si napravio 30gk betonski dugacak 1m bas kao i daska.
Uzeo sam žlijeb od kuce i unutra beton nalio.
To ce ti pomoc jer ces morat stiskat ralicu u pod inace ako oces da počistiš skroz do čistog.

I mozda nebi bilo loše stavit gumeni noz.
Ovak je kod mene
14012012487.jpg

Jel i tvoja isto 1m?

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
da nije onaj nedorečeni centrfugalni regulator gasa,i ja imam problema sa njime ali samo kad frezam uzbrdo,radi kao da ima zraka u nafti....

nemam pojma.meni se to javlja nakon dužeg rada,bilo sa frezom ili sa malčerom

Najcesce je dizna problem.Znaci prvo promjeni element dizne .Ako si financijski u mogucnosti najbolje je promjeniti u paru element dizne i pumpe.

imali te dizne za kupiti,i šta misliš li mogu li ja to zamijeniti sam uz tvoju telefonsku hotline pomoć?

stipe

Član
Tu od
16 Ožu 2009
Poruka
118
Pozdrav društvo
imam jedno pitanje u svezi guma , posjedujem novi labin green 14 ks , pa me zanima dali postoji mogučnost stavljanja širih guma na sam motokultivator , vjerojatno da ,sa drugim felgama , vidio sam na netu labin green sa dosta širim gumama , neke dijagonalne gume , dali je netko to probo ili vidio i šta mislite kako bi se motokultivator s tima gumama ponašao, i naravno koliko bi to koštalo, te dali netko zna neke dimenzije , naravno ostao bih na colaži koja je gore.

Najnoviji postovi

Na vrh