• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

stipe

Član
Tu od
16 Ožu 2009
Poruka
118
Pozdrav
evo da se predstavim novi sam pod ovom temom o motokultivatorima labin p. pa me zanima ako mi možete pomoći ,pošto sam kupio novi super specijal 14 ks , da mi malo rastumaćite te mjenjače ,u kojem šta raditi, te kupio jučer prikolicu kardansku, te me isto zanima u kojem položaju voziti sa njom po ravnom , a u kojem u brda. dali prikolica po ravnom bude u neutralu ili..... a u brda sinhrozirano onaj mjenjač a drugi klasične brzine........ili..

Unaprijed zahvaljujem...

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
stipe,čestitam na kupnji.....
e,kako funkcionira mjenjač kod tebe ne bi znao jer imam staru krampinu sa 5 ručica..:mrgreen:
kada se vozim po ravnici,mjenjače na kultivatoru stavim u neutral,i vozim se na kardan..
ako idem u brdo pod teretom,prikolicu iskopčam i vozim se preko kultivatora,iznimka su veći usponi gdje kotači na kultivatoru proklize,onda ubacim prikolicu u sinhronizirani položaj...tada se voziš 4x4..

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Preporučam da uzmes upustva u ruke i pročitas sam,bolje tako nego da nes sjebes pa onda ides čitat

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
a nema kaj sjebat....:mrgreen:

Hhahah pusti ti to nek uključi frezu umjesto 4x4 ne stampaju bzv one knjizice :p ako ga je pred malo kupio i ako mu je to prva freza...ako nema iskustva nikakva?

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Hhahah pusti ti to nek uključi frezu umjesto 4x4 ne stampaju bzv one knjizice :p ako ga je pred malo kupio i ako mu je to prva freza...ako nema iskustva nikakva?

ajde ti onda nama lijepo to objasni da se i mi smijemo....:scratch

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
ajde ti onda nama lijepo to objasni da se i mi smijemo....:scratch

Ćo...mtd pa imas ga u garaži zamisli da ides uključit 4x4 i upalis frezu umjesto pogona a mjenjač u brzini,ja znam da se i to desavalo,čak se zna desit kod takvih ko sta imas ti da drma po blokadi umjesto da ubaci u brzinu...pogotovo striji ljudi

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
ali u 3 ili 4-toj brzini je nemoguća misija....
malo bi prebrojao koliko ima zubi na zupčanicima......krči ki sam vrag....:lol:

stipe

Član
Tu od
16 Ožu 2009
Poruka
118
Pozdrav
Kolko sam ja vas svatio ili ne.. znači prikolica može biti ili u neutralu ili sinhronizirano, jer ako dobro shvačam kad bi stavio na frezu tu su drugčiji brojevi okretaja, koji nisu za prikolicu....ili....

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Pozdrav
Kolko sam ja vas svatio ili ne.. znači prikolica može biti ili u neutralu ili sinhronizirano, ..

i možeš voziti pod frezom,ja se tak stalno vozim,ali onda moraju mjenjači na kultivatoru biti u leru....

S

staffmen

Guest
ali u 3 ili 4-toj brzini je nemoguća misija....
malo bi prebrojao koliko ima zubi na zupčanicima......krči ki sam vrag....:lol:

nemres ti krumpironja protiv starog vuka :lol::lol:
zna mtd kak funkcionira taj stroj.;)

Malo sam promatrao na sajmu nove specijale.
MTD, dal ti mozes mjenjati brzine na suho, znaci kad je mtk ugasen?!
kod ovog nisam mogao ubaciti u brzinu na mjestu nema sanse.
I kad radi dal je mjenjac precizan, mislim na to dal je lako pogodit brzinu tocno.

Npr na mom IMT 506 je tesko ušaltat u 2, ili u ler. Jer su izmedu 1 (skroz lijevo) i 3(skroz desno) i onda uvijek preskoci preko 2 jer se tesko ušalta.

Svjetla koja su ugrađena u masku specijala sam isprobao na sajmu , spojio sam zice dok nisu gledali:finga:, inace je odspojeno da se akumulator ne trosi. I kolko vidim ne svijetli to bas prejako. Makar bio je dan. Al to mi se cini vise kao signalizacija nego da bi po mraku nesto osvijetlilo

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Ma ta svjetla su samo sminka,ako oces imat prava svjetla moras stavit jos ko ja tek onda možeš radit po mraku inače samo sminka

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
MTD, dal ti mozes mjenjati brzine na suho, znaci kad je mtk ugasen?!
kod ovog nisam mogao ubaciti u brzinu na mjestu nema sanse.
I kad radi dal je mjenjac precizan, mislim na to dal je lako pogodit brzinu tocno.

da,mogu ga šaltat bez problema.....
a gle,moj je još došta precizan jer nema previše lufta,ali sam primjetio da mi je lagano dobila lufta osovinica od redukcije.....s time ću se pozabaviti ove zime....

S

staffmen

Guest
bas cudno...
Zanimaju me ti novi modeli jer ce brat mozda krenut s uzgojem jagoda i u planu mu je uzet novi mtk.
Labinca naravno.

Odlicno izgleda kaj se dizajna tice, ali mi dosta krhko izgledaju neki dijelovi.
npr: zglobovi od rucica za mjenjanje brzina. cini mi se da je to neka tvrda plastika. A i same poluge su izvedene sa puno zglobova, samim time to otezava šaltanje.
Sljedeci put na sajmu cu ih trazit da ga upale pa da vidim kak je baratat s njime.

Probao sam ga gurati dok je plug prikopcan na njega. Pa to je muka isusova, jer ga stalno važe na motor.

stipe

Član
Tu od
16 Ožu 2009
Poruka
118
Pozdrav
Ma imam ja i mali labinac 10 ks dizel ali on nema tolko mjenjača, pa se zato zanimam da se nebi nešto p........., e sad da mi pojasnite ja imam tri poluge za mjenjanje, s ljeve strane jesu brzine ako sam dobro svatio R1,1,3 u sporim, a u brzim R2,2,4.
S desne strane gornja poluga je za paljenje kardana freze brzo,sporo i sinhronizirano, s desne donje strane je poluga spore,neutral, brze , ako sam dobro svatio , potvrdite mi da ili me molim ispravite.....

Šta se dešava ako je poluga s desne donje strane u neutralu dali kultivator ide ili....

Još jednom zahvaljujem...

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Pozdrav
Ma imam ja i mali labinac 10 ks dizel ali on nema tolko mjenjača, pa se zato zanimam da se nebi nešto p........., e sad da mi pojasnite ja imam tri poluge za mjenjanje, s ljeve strane jesu brzine ako sam dobro svatio R1,1,3 u sporim, a u brzim R2,2,4.
S desne strane gornja poluga je za paljenje kardana freze brzo,sporo i sinhronizirano, s desne donje strane je poluga spore,neutral, brze , ako sam dobro svatio , potvrdite mi da ili me molim ispravite.....

Šta se dešava ako je poluga s desne donje strane u neutralu dali kultivator ide ili....

mi sa starim kultivatorima ti nemožem puno pomoći.najbolje da sam testiraš te ručice.naravno ako nešto neide nemoj ga siliti jer je sigurno tako urađeno radi zaštite.prospekt u ruku i laganini.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Probao sam ga gurati dok je plug prikopcan na njega. Pa to je muka isusova, jer ga stalno važe na motor.
meni ne jer sam napravio da mi je plug na vagi,a i pozamašnih je dimenzija...:mrgreen:
da,točno.....
Šta se dešava ako je poluga s desne donje strane u neutralu dali kultivator ide ili......
ništa,jedino će ti se gornji kardan vrtit bez veze u prazno..
kako će da ide kad nisi odabrao brze ili spore brzine.....:scratch

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Pozdrav

Sve ti je već rečeno ali da još jedanput ponovimo!
Kad je SS mono (bez prikolice) da bi išao moraš izabrati u reduktoru brze ili spore i u menjaču 1,2,3,ili 4. Neutral u reduktoru ili u menjaču ili u oba ne daje kretanje. U ovom slučaju položaj ručice za donje izlazno vratilo (gde kačiš kardan) treba da je neutral ali se ništa ne događa i ako je u bilo kom drugom položaju jer na vratilu nemaš ništa.
Ako ti na donjem vratilu treba pogon, recimo za pumpu ili kružnu testeru, onda ručicu kardana postaviš u 1 ili 2 brzinu (po potrebi), a menjač i reduktor idu u neutral. U slučaju da je na donje vratilo priključena freza (rotaciona kopačica) da bi frezerovao biraš i pogon točkove preko reduktora i menjača (prva spora ili prva brza) i pogon noževa preko ručice za donje vratilo (obično druga brzina vratila). Kad je uključen pogon freze blokirano ti je uključivanje rikverca.
Ako ti treba pogon na gornje vratilo onda reduktor staviš u neutral, donje vratilo u neutral (nebitno), a sa menjačem biraš brzinu i smer okretanja gornjeg vratila.
Kad zakačiš prikolicu možeš je voziti samo prednjim pogonom, 4x4 ili samo zadnjim pogonom. Preporučuje sa da vožnja prikolice uvek bude 4x4. Po ravnici možeš voziti po želji, a u brdu ćeš morati 4x4.
Vožnja prednjim pogonom je kad je ručica kardana u neutral, vožnja 4x4 je kad je ručica kardana u sinhro, a ako hoćeš samo zadnji pogon onda je potrebno menjač i reduktor postaviti u neutral a ručicu kardana u sporiji kardan ili brži. Ove dve brzine u prikolici nazivamo 5 i 6.
Kapiš?

Najnoviji postovi

Na vrh