• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62
mozda je problem u gorivu?
Kad natocim INA benzin ne radi bas najbolje.
A tu na nekoj crobenz kosilica dela ko vurica. A i auto bolje vuce tak stari veli.

Sa istim gorivom sam radio i ranije (iz istog kanistera) i nije mi pravio probleme niti stucao. Ovih dana sam mu ponovo otvarao menjac, vec sam jednom menjao semeringe na poluosovinama i primetio sam da je leziste semeringa na levoj poluosovini vrlo malo zajedeno. Nadao sam se da ce nov semering dihtovati i sklopio ga, par dana kasnije pocinje ponovo da curi ulje i onda sam kupio novu poluosovinu i opet nov semering. Od tad sve suvo, cisto i uredno, onda se bacim na ugradnju alternatora i to uspesno resim. Malo me zeza akumulator (ubacio od decijeg trotika) ali je izgleda predugo stajao i ne drzi struju cak ni toliko da stvori magnetno polje u alternatoru i pobudi ga da pocne sam proizvoditi.

dafija89

Član
Tu od
5 Ožu 2012
Poruka
41
Evo danas sam imal vremena se poigrati s karburatorom. Skinul sam ga dolje, otvoril. U samoj šalici od njega je bilo po meni dosta hrđe ili mulja, uglavnom neke smeđoga. Otprilike toga se nataložilo, oko recimo do 5 mm. Na samom karburatoru sam pronašel otprilike dvije dizne kosam sam propuhal i isto tako opral u samom benzinu. Nakon svega uspio sam ga upaliti i radio je otprileke 30 min i probao ga provozati po dvorištu, počela je već polaku padati noć. Kultivator za sad radi, nisam ga isprobal pod opterećenjem. Na kurburatoru nisam dirao onaj šrafić za štelanje omjera. Kad sam ga probao "sturirati" recimo 5 puta, motor se počneo zapuhivati (ko da ga zalije gorivom), dal je to normalno ili ? Poslje toga kad sam ga ostavio na istom gasu kroz 3 sekunde se je stabilizirao i normalno sam mu mogao dodavati gas. Gorivo koje sam natočio nutra je Tifonovo.

Edit: Dal imaju veze sviječice s tim, koje toplinske vrijednosti se koriste za njega?

Posljednje uređivanje:

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Dex kako si ugradio anlaser?

Čime to piliš drva na SS-u? Može koja slika?

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62

Nisam druze anlaser ugradio vec samo alternator i svetla na kultivator, prikolicu i pilu (ili ti cirkular kako je kod nas zovu). Bice slika ovih dana, malo me i stid poslikati jer je sve napravljeno i pusteno u rad a jos uvek nista nije pofarbano. Cirkular je postavljen na ladin diferencijal, uradjena ruda i sediste na njemu pa ga vozim kao prikolicu. Ima svoj pogon preko kardana i mnogo je brzi u transportu, kad se parkiram pored hrpe sa drvima samo otkacim kardan od pogona i prebacim ga na kardan za pilu, ukljucim drugu brzinu kardana, gas malo preko polovine i deri, 18 kubika za nekih 3.5h i potrosnja oko 2 litra dizela. Ne razmisljas dal taj kome rezes ima trofaznu struju, seces gde ti padne na pamet. Mnogo ljudi ima svoju sumu u kojoj obaraju stabla bez sumara i cekica. Ako vozis u cepkama mora sumar da iscekica i da mu platis naravno. E onda dodjem ja u sumu i isecem ti na kladice za lozenje i ti ih natovaris i vozis kuci a da te niko ne zavitlava i ne moze da ti otme novac :D

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62

Konacno sve skupih na jedno mesto, prvo mi klinci pokupili baterije iz aparata i ubacili i nitendo, nadjem ih ali naravno prazne, onda sledi punjenje pa fotografisanje. Pun optimizma krenem da postavim slike ali naravno tad citac nece da procita karticu, spakujem sve i odustanem. Danas se setim da garminova navigacija koristi istu karticu i upotrebim nju za prebacivanje slika u kompjuter, pa procitam uputstvo za postavljanje slika i onda me image shack krene mustrati sa registracijom. Sad cu pokusati da ih ubacim i ako mi ne bude islo od ruke tad definitivno odustajem. Kao sto rekoh jos nista nije pofarbano ali ce i to doci na red kad moj labin bude imao pauzu (a i ja sa njim). Blatobrane sam samo prihvatio sa po jednim sarafom (zbog slikanja) pa zato izgledaju nakrivo.

Uploaded with ImageShack.us

I jos jedan moj rucni rad, prepravka starog pluga da bi mu se udahnuo novi zivot. Plug jos nisam isprobao ali bice vremena i za to pa cu javiti kako funkcionise.

S

staffmen

Guest
super je to.
Nadam se da imas posla.
Jel signalizacija kompletna? ...štop, zmigavci?
Daj neku sliku u mraku :D

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62
super je to.
Nadam se da imas posla.
Jel signalizacija kompletna? ...štop, zmigavci?
Daj neku sliku u mraku :D

Nije kompletna, nemam zmigavce :oops:. Stopaljke rade, vidi se na drugoj slici traktorski prekidac za stop svetla (onaj na potezanje sa oprugom). Bilo bi malo previse da jos i zmigavce montiram kad 99% ostalih motokultivatora i traktora nemaju ni osnovnu signalizaciju.

S

staffmen

Guest
pa cuj iza imas vec gotove farove u kojima ima predviđeno mjesto za zmigavce.
Nista nije previse.
Al super izgleda.
Kolko vata zarulje su naprijed?

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62
pa cuj iza imas vec gotove farove u kojima ima predviđeno mjesto za zmigavce.
Nista nije previse.
Al super izgleda.
Kolko vata zarulje su naprijed?

Napred su halogene H4, mislio sam da bi mi bilo malo previse razvlaciti kablove, montirati automat za zmigavce, rucicu, prednje zmigavce itd...
Ovako mi je mnogo jednostavnije, veoma je uocljiv nocu a sto se tice skretanja i dalje cu rukom pokazivati pravac u kom nameravam voziti :lol:

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
U praksi se ovo prikačivanje alternatora na SS-a pokazalo nepraktično. Zbog velikih vibracija motora i mase alternatora pucaju nosači-držači alternatora. Kako god ga ojačam i izvarim posle nekog vremena pukne. Najbolje je postaviti magnete na zamajac i milina. ništa ne štrči napolje, ništa nema da se slomi, jeste da takav izvor struje daje samo 100W, ali više ti i ne treba.

S

staffmen

Guest
a kako je to izvedeno na novom tipu? Sa el paljenjem.
Ima akumulator vidio sam i namotaje unutar motora kak ti kazes.
A dal i on daje samo 100w, tj dal se moze spojit komplet signalizacija a da alternator stigne napunit toliko. Znaci da se aku ne prazni vise nego se puni

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62
Danas probao plug, prvi put u zivotu orao i mogu vam reci da sam zadovoljan. Dok sam pravio taj plug imao sam komentare ,,dobronamernih komsija" da se ne zamlacujem bez veze sa tim jer labin nije nikakav orac. Govorili su mi da IMT 509 ore bez problema dok labin ima menjac na principu diferencijala i moze samo da grebe zemlju a ne da ore. Takodje su mi rekli da je labin mnogo laksi od IMT i da bez tegova i traktorskih guma, (cak i metalnih tockova) nema oranja. Malo su me cak i pokolebali ali moja tvrdoglavost je ipak ucinila da istrajem i probam kako ce biti. Razmisljao sam cak i o kupovini guma sa traktorskim profilom (jer su na mom labinu automobilske gume 13 coli) a takodje i o kupovini tegova za tockove. Tast mi je pricao da su oni orali parcelu 55 ari sa dva labinca i istim ovim gumama ali su namotali lance na tockove (proterali samo prve brazde i posle samo uteraju kultivator u brazdu, ukljuce blokadu i puste ga, jedan na jednom kraju njive a drugi na suprotnoj strani i samo ih sacekuju i okrenu pa opet uteraju u brazdu). Nisam imao neke deblje lance pa sam stavio lance za sneg koji su mi ostali od nekog golfa i na moje veliko zadovoljstvo labin ore bez problema. Gde plug zapne lanci malo proklizaju tako da nema straha od preopterecenja menjaca.
Malo me bilo strah hocu li znati nastelovati plug ali opet moja podsvest mi kaze da to nije nuklearna fizika i ako je moj polupismeni deda i potpuno nepismeni pradeda umeo nastelovati takav konjski plug onda cu verovatno umeti i ja. Uspeo sam da ga ustelujem ali samo za jednu brazdu, plug mi je okretac ali od okretanja nema neke koristi. Kad na vucniku nastelujem tako da mi plug ne vuce kultivator u stranu onda mogu samo tako da orem, jer ako okrenem plug onda ponovo moram stelovati bocni nagib na vucniku.

Sve u svemu ja sam prezadovoljan, kad se setim od kakvog dreka je ovaj plug napravljen i kad vidim koliko mi je sada lakse obraditi bastu nego ranije dok sam morao rucno kopati, riljati itd... dodje mi da sebe sutnem u zadnjicu i kazem zar to nisi mogao ranije pribaviti i napraviti :rolfer:

Posljednje uređivanje:

Tomo1987

Član
Tu od
4 Kol 2010
Poruka
616
Danas probao plug, prvi put u zivotu orao i mogu vam reci da sam zadovoljan. Dok sam pravio taj plug imao sam komentare ,,dobronamernih komsija" da se ne zamlacujem bez veze sa tim jer labin nije nikakav orac. Govorili su mi da IMT 509 ore bez problema dok labin ima menjac na principu diferencijala i moze samo da grebe zemlju a ne da ore. Takodje su mi rekli da je labin mnogo laksi od IMT i da bez tegova i traktorskih guma, (cak i metalnih tockova) nema oranja. Malo su me cak i pokolebali ali moja tvrdoglavost je ipak ucinila da istrajem i probam kako ce biti. Razmisljao sam cak i o kupovini guma sa traktorskim profilom (jer su na mom labinu automobilske gume 13 coli) a takodje i o kupovini tegova za tockove. Tast mi je pricao da su oni orali parcelu 55 ari sa dva labinca i istim ovim gumama ali su namotali lance na tockove (proterali samo prve brazde i posle samo uteraju kultivator u brazdu, ukljuce blokadu i puste ga, jedan na jednom kraju njive a drugi na suprotnoj strani i samo ih sacekuju i okrenu pa opet uteraju u brazdu). Nisam imao neke deblje lance pa sam stavio lance za sneg koji su mi ostali od nekog golfa i na moje veliko zadovoljstvo labin ore bez problema. Gde plug zapne lanci malo proklizaju tako da nema straha od preopterecenja menjaca.
Malo me bilo strah hocu li znati nastelovati plug ali opet moja podsvest mi kaze da to nije nuklearna fizika i ako je moj polupismeni deda i potpuno nepismeni pradeda umeo nastelovati takav konjski plug onda cu verovatno umeti i ja. Uspeo sam da ga ustelujem ali samo za jednu brazdu, plug mi je okretac ali od okretanja nema neke koristi. Kad na vucniku nastelujem tako da mi plug ne vuce kultivator u stranu onda mogu samo tako da orem, jer ako okrenem plug onda ponovo moram stelovati bocni nagib na vucniku.

Sve u svemu ja sam prezadovoljan, kad se setim od kakvog dreka je ovaj plug napravljen i kad vidim koliko mi je sada lakse obraditi bastu nego ranije dok sam morao rucno kopati, riljati itd... dodje mi da sebe sutnem u zadnjicu i kazem zar to nisi mogao ranije pribaviti i napraviti :rolfer:

Kako olaksanje kad rijesis komad basce u roku od cca. 2-3h, a nekad stiho i dva dana... Neopisivo, jos kad je zemlja sipka (s manje vlage) nemas sta ni frezat...... Ajd postavi slike ak imas...

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
a kako je to izvedeno na novom tipu? Sa el paljenjem.
Ima akumulator vidio sam i namotaje unutar motora kak ti kazes.
A dal i on daje samo 100w, tj dal se moze spojit komplet signalizacija a da alternator stigne napunit toliko. Znaci da se aku ne prazni vise nego se puni

Da, svi ti namotaji sa magnetima daju 100W, i na novom SS-u i na Tomu Vinkoviću. Ako ima ugrađen akumulator mora imati i odgovarajući regulator punjenja, a potrošnju regulišeš izborom snage uključenih sijalica tako da ne prelazi snagu generatora, da ne bi praznio akumulator.

S

staffmen

Guest
ma dobro, bitno je da neko trajno opterecenje ne iznosi preko 100W (npr pozicijska svjetla)

Ako su napred dvije zarulje od 40W i iza 2 pozicije od 5w to je ukupno 90W.
+ zmigavci (4x5W) , i štop svjetlo (2x5w) znaci dodatnih 30w, ali oni i tak i tak ne svijetle konstantno tak da akumulator se nece ispraznit.

A cuo sam da ti namotaji nisu pouzdani kao vanjski alternator. Da to oce cesto otic k vragu.:scratch
neznam...ja imam jedan namotaj na frezi 506 stara je 30g i jos uvjek radi.

E

emirodobasic

Guest
imam problem sa motokultivatorom labin progres 14 ks kad ubacim u 3-4 brzu pocne mi hlupat u mjenjacu a kad idem u sporoj nista ne hlupa pa ako ko zna sta bi moglo bit neka mi se obrati privatnom porukom ili ovdje

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62
Kako olaksanje kad rijesis komad basce u roku od cca. 2-3h, a nekad stiho i dva dana... Neopisivo, jos kad je zemlja sipka (s manje vlage) nemas sta ni frezat...... Ajd postavi slike ak imas...

Upravo je tako bilo pri ovom oranju, nisam stigao slikati jer sam zurio da zavrsim pre mraka a od jutros je predjeno grabuljama da se poravna i posadjen luk, bice slika nekom drugom prilikom :partyman:

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
A cuo sam da ti namotaji nisu pouzdani kao vanjski alternator. Da to oce cesto otic k vragu.:scratch
neznam...ja imam jedan namotaj na frezi 506 stara je 30g i jos uvjek radi.

Moje iskustvo je upravo obrnuto, nisam u praksi video da to strada. Mehanički se ne može oštetiti, jedino pri remontu motora nepažnjom. Moguće je da izgore namotaji ako se pokvari regulator punjenja pa vrati struju iz akumulatora kroz namotaje.
[QUOTE-emirodobasic]imam problem sa motokultivatorom labin progres 14 ks kad ubacim u 3-4 brzu pocne mi hlupat u mjenjacu a kad idem u sporoj nista ne hlupa pa ako ko zna sta bi moglo bit neka mi se obrati privatnom porukom ili ovdje [/QUOTE]
Ako je tako kako kažeš onda je sigurno stradao zupčanički par u reduktoru.

Najnoviji postovi

Na vrh