Danas probao plug, prvi put u zivotu orao i mogu vam reci da sam zadovoljan. Dok sam pravio taj plug imao sam komentare ,,dobronamernih komsija" da se ne zamlacujem bez veze sa tim jer labin nije nikakav orac. Govorili su mi da IMT 509 ore bez problema dok labin ima menjac na principu diferencijala i moze samo da grebe zemlju a ne da ore. Takodje su mi rekli da je labin mnogo laksi od IMT i da bez tegova i traktorskih guma, (cak i metalnih tockova) nema oranja. Malo su me cak i pokolebali ali moja tvrdoglavost je ipak ucinila da istrajem i probam kako ce biti. Razmisljao sam cak i o kupovini guma sa traktorskim profilom (jer su na mom labinu automobilske gume 13 coli) a takodje i o kupovini tegova za tockove. Tast mi je pricao da su oni orali parcelu 55 ari sa dva labinca i istim ovim gumama ali su namotali lance na tockove (proterali samo prve brazde i posle samo uteraju kultivator u brazdu, ukljuce blokadu i puste ga, jedan na jednom kraju njive a drugi na suprotnoj strani i samo ih sacekuju i okrenu pa opet uteraju u brazdu). Nisam imao neke deblje lance pa sam stavio lance za sneg koji su mi ostali od nekog golfa i na moje veliko zadovoljstvo labin ore bez problema. Gde plug zapne lanci malo proklizaju tako da nema straha od preopterecenja menjaca.
Malo me bilo strah hocu li znati nastelovati plug ali opet moja podsvest mi kaze da to nije nuklearna fizika i ako je moj polupismeni deda i potpuno nepismeni pradeda umeo nastelovati takav konjski plug onda cu verovatno umeti i ja. Uspeo sam da ga ustelujem ali samo za jednu brazdu, plug mi je okretac ali od okretanja nema neke koristi. Kad na vucniku nastelujem tako da mi plug ne vuce kultivator u stranu onda mogu samo tako da orem, jer ako okrenem plug onda ponovo moram stelovati bocni nagib na vucniku.
Sve u svemu ja sam prezadovoljan, kad se setim od kakvog dreka je ovaj plug napravljen i kad vidim koliko mi je sada lakse obraditi bastu nego ranije dok sam morao rucno kopati, riljati itd... dodje mi da sebe sutnem u zadnjicu i kazem zar to nisi mogao ranije pribaviti i napraviti :rolfer: