• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
. Kupio sam ga od supruginog oca

kaj si tako dobar zet da ti ga tast nije poklonio...:scratch
ne mogu ti reći kako se vadi jer ga još nisam mjenjao,ali ajde si pogledaj ovdje u katalogu kako to izgleda,strana 14,dio broj 11...
http://speedy.sh/92qth/special.pdf

na koliko se stelaju ako ko zna?
snjego10
cold-adjust the clearance at 0.15 ÷0.20 mm for both valves.
Tighten the rocker arm box cap at 20 Nm.

Posljednje uređivanje:

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62
kaj si tako dobar zet da ti ga tast nije poklonio...:scratch
ne mogu ti reći kako se vadi jer ga još nisam mjenjao,ali ajde si pogledaj ovdje u katalogu kako to izgleda,strana 14,dio broj 11...
http://speedy.sh/92qth/special.pdf

Hehe jeste, poklonio mi je u zamenu za 1650 eura. Cist racun-duga ljubav, ovako sam miran i ja i on

W

werner

Guest
motokultivator LabinProgres

Posjedujem motokultivator Labinprogres Mondial Greeny pa me interesira dali je tko na njaga uspio staviti kakvu samousisnu pumpu za pretakanje vode na kardan,naime htio bih to napraviti ali na internetu nisam našao ništa slično pa ako ima netko sa takvim iskustvom molio bih da napiše.
Hvala unaprijed!

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Na prikolici je bio ladin diferencijal (jer je rucni rad) ali sam zahvaljujuci ovom forumu saznao da odgovara diferencijal od popularnog tristaca i sasvim slucajno sam naleteo na jedan takav primerak na auto otpadu. Covek mi trazio 100 eura za diferencijal ali sam nakon duzeg cenjkanja uspeo izvuci za 80.

Usledilo je seckanje, varenje i namesten je tristacev diferencijal na prikolicu a onaj ladin je namontiran na cirkular tako da je i cirkular postao prikljucno vozilo sa sopstvenim pogonom.

Ima li neko kakav savet za zamenu glupavog semeringa, nekako ne zelim poverovati da su inzinjeri osmislili ovu radnu masinu tako da se zbog dela od 2 eura mora rasklapati ceo menjac i skidati motor, kvacilo itd... :supris:
Ne razumem zasto si menjao diferencijal na prikolici.
Semering na poluosovinama se menja tako sto se skine motor i zvono. Na levoj, gledano u pravcu voznje, je mnogo lakse. Otpustis seger, izvuces poluosovinu i onda ces videti semering.

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62
Ne razumem zasto si menjao diferencijal na prikolici.
Semering na poluosovinama se menja tako sto se skine motor i zvono. Na levoj, gledano u pravcu voznje, je mnogo lakse. Otpustis seger, izvuces poluosovinu i onda ces videti semering.

Diferencijal sam menjao jer sa ladinim nisam mogao imati sinhronizovan prenos, mom tastu je bilo svejedno jer je u njegovom selu najvece brdo bundeva i sav teret je mogao vuci preko kardana. Kod mene je prilicno veliki uspon i kardan nema snage da izgura teret i prikolicu a sam kultivator nema dovoljno tezine pa proklizava pod teretom. Zbog toga mi je trebao diferencijal sa istim prenosnim odnosom i sinhronizovanim brzinama koje mu daju mnogo vecu snagu na usponu. Sad se patim sa kocnicama jer na ovom diferencijalu imam diskove i moram mozgati kako namontirati papucu od kocnice, gde smestiti glavni kocioni cilindar (kupio nov od yuga), gde smestiti bocu za ulje i povezati creva za kocnice.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Sad se patim sa kocnicama jer na ovom diferencijalu imam diskove i moram mozgati kako namontirati papucu od kocnice, gde smestiti glavni kocioni cilindar (kupio nov od yuga), gde smestiti bocu za ulje i povezati creva za kocnice.

ajde malo prelistaj temu unazad,mislim da je netko postavio sliku prikolice sa hid. kočnicama...

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62
ajde malo prelistaj temu unazad,mislim da je netko postavio sliku prikolice sa hid. kočnicama...

Hehe ,,iskopace njega Bili" :rolleyess:

Eh zaboravih reci kod mene su na kultivatoru gume 13 coli, tast je jos davno odneo felge kod strugara i ovaj mu isekao rubove felge od labina i na to nabacio rubove od 13 coli tako da sad ne moram traziti 12 coli felge za prikolicu. Koristio je godinama gume od putnickog automobila a i ja sam nekoliko puta pozajmljivao kultivator da sebi isfrezam i nikakvih problema nije bilo. Cak je i orao sa takvim gumama ali je za svaki slucaj na tockove namotao lance i kaze da je to odradjivalo posao bez greske. Tvrdi da su te gume mnogo bolje za asvalt , manje se trose, imaju bolji grip i jeftinije su od orginalnih. Za sumu i klizave terene se uvek moze namotati parce lanca na ove gume i opet odradjuje posao kao i onaj sa orginalnim gumama.

Posljednje uređivanje:

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Diferencijal sam menjao jer sa ladinim nisam mogao imati sinhronizovan prenos.
Ima i ladinih diferencijala koji imaju odgovarajuci prenosni odnos (1:4,1). Kako to majstori nisu na pocetku odabrali pravilno?
A za kocnice ti nije problem. Valjda ti je ostalo original instalacije na diferencijalu, sad samo dodas glavni kocioni koji ti mora biti negde na rudi i rezervoarcic za ulje koji ces morati postaviti ispod sedista na osloncu izmedju sanduka i rude. Cevi za hidrauliku sad ima lako da se nadje, ostaje samo malo planiranja i malo vise rada.

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62
Ima i ladinih diferencijala koji imaju odgovarajuci prenosni odnos (1:4,1). Kako to majstori nisu na pocetku odabrali pravilno?
A za kocnice ti nije problem. Valjda ti je ostalo original instalacije na diferencijalu, sad samo dodas glavni kocioni koji ti mora biti negde na rudi i rezervoarcic za ulje koji ces morati postaviti ispod sedista na osloncu izmedju sanduka i rude. Cevi za hidrauliku sad ima lako da se nadje, ostaje samo malo planiranja i malo vise rada.

Svejedno sam zamenom dobio diferencijal za cirkular, onako je bio previse tezak. Trebalo je bar 3 coveka za utovar ili istovar iz prikolice a sad ga sam zakacim i vozim, ne moram uopste da ga raskacim od kultivatora nego samo otkacim kardan od pogona i ubodem u onaj od cirkulara.

Takodje sam ovde na forumu citao temu za onaj konusni cepac za drva, pala mi na pamet ideja da iskoristim osovinu od testere i na njenom kraju namontiram taj konusni cepac. Tako bi gasom regulisao broj obrtaja na tom konusu a kultivator ima dovoljno snage da te poslove odradi.

snjego10

Aktivni član
Tu od
3 Lip 2012
Poruka
112
Deex imas na 208 stranici slike kak sam ja sebi napravil priksu i hidraulicne kocnice to ti je super. :) :)

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62
Deex imas na 208 stranici slike kak sam ja sebi napravil priksu i hidraulicne kocnice to ti je super. :) :)

Svidja mi se kako si odradio, ja sam razmisljao da bocicu od ulja upakujem negde ispod sedista gde ce biti vise zasticena od eventualnih udara i lomova :scratch

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Jučer probal ja spojiti konačno moju skalarmeriju od cirkulara s SS-om kadli vrti kontra.... što napraviti?

cirkular je od mondiala, ja to prepravljam na SS.

Normalno sve izmjeril, ali nisam niš vario skupa... postoji li mogućnost da vrti kontra ili ovaj kardan uvijek vrti u smjeru kazaljke na satu ako gledamo mtk ovak kak imam okrenute ručke?

Prilozi

• IMG_0520.jpg
    IMG_0520.jpg
    52.6 KB · Pregleda: 465
  • IMG_0521.jpg
    IMG_0521.jpg
    63 KB · Pregleda: 445
  • IMG_0522.jpg
    IMG_0522.jpg
    53.5 KB · Pregleda: 537
  • IMG_0523.jpg
    IMG_0523.jpg
    58.7 KB · Pregleda: 597

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
postoji li mogućnost da vrti kontra ili ovaj kardan uvijek vrti u smjeru kazaljke na satu ako gledamo mtk ovak kak imam okrenute ručke?
jesi probao staviti reduktor u ler,a sa ručkom od brzina mjenjaš brzine i smjer,probaj ga staviti u rikverc i vidi da li ti kontra vrti..;)

kako se mjenjaju brzine na gornjem kardanu?
Reduktor- (brze /spore ) staviš u ler
Tada gornjom osovinom upravljaš preko mjenjača za izbor brzina ...tako u 3/4 ima 3000 rpm-a odnosno direk s radilice
,740 kad staviš u 1/2 i suprotno od toga 1390 kad staiš u rikverc

http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=19593&page=5 post broj 48

Posljednje uređivanje:

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
jesi probao staviti reduktor u ler,a sa ručkom od brzina mjenjaš brzine i smjer,probaj ga staviti u rikverc i vidi da li ti kontra vrti..;)

Stavil ga u rikverc, normalno moram prvo ugasiti kardan i onda u rikverc i vrti uvijek u istu stranu...

razmišljal sam staviti ga na gornji kardan, on vrti kontra al je brži... i visina stola mi onda ne paše...

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
ja sam mislil da ti je prikopčan na gornji kardan....:scratch

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
ja sam mislil da ti je prikopčan na gornji kardan....:scratch

nije jer onda ga u vožnji ne mogu isključiti..... a i gore mi je prebrz..

kaj taj mtk vrti uvijek u jednu stranu osim sinkr. brzine?

Posljednje uređivanje:
S

staffmen

Guest
a kad bi stavio u polozaj sinrkonizirano i u rikverc?!
to bi rtebo bit kontra smjer vrtnje. Samo da nije prespor?!:roll:

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
to je isti problem kao sa mojom prvom frezom.ja kupio od mondijala pa vrtila unatrag.jbg.neće ići tako

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
a kad bi stavio u polozaj sinrkonizirano i u rikverc?!
to bi rtebo bit kontra smjer vrtnje. Samo da nije prespor?!:roll:

i onda ti uteče i mtk i cirkular...:supris:

Na vrh