• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Ko prvo...uzasno me zivciraju ovakvi nepromisljeni odgovori. Poogotovo kad to kaze neko ko ima kolko tolko pojma o mehanici, strojevima....ili barem govori da ima.
krumpironja daj misli malo.

Ako imas kardan koji se na 3000 okretaja motora vrti 850 o/min a mtk se krece brzinom od 5km/h sa kotacima 8" u 2 brzini
(govorim neki primjer bez veze)

Dal ce ta kosa kositi bolje ak na istim okretajima motora stavis kotace 12-15" s kojima ce se brzina mtk-a povecati na nekih 8-10km/h, bolje od prvog slucaja?

Da i mene...jer ja i dalje ne vidim povezanost kotača s brojem okretaja kardana...mtk može i 5 kmh ili 10 kmh a broj okretaja je 850...znači da ne ovisi o veličini kotača nego o brzini kretanja a hvala bogu čak i mtk ima dovoljno velik izbor brzina...znam da treba znat pogodit brzinu kretanja od mogućih 16 brzina...ali ako nejde drugačije idi na eci peci pec...mislim...čisto smjesna tema...uostalom 100 okretaja je puno...a jos ako je kosa malo tupa...u svakom slučaju samo treba znat prilogodit se makini i uvejtima u kojima radi...točka!

beba

Član
Tu od
18 Lip 2011
Poruka
76
to sta pricaju da je muta bolja nnebi reko da je do okretaja kardana jer ima 900 o/min a labinac 800
sa malo vecim okretajima motora se to sredi. Prije bi reko da je do kvalitetnije mutine kose, naspram ORIGINAL labinovih.

Jarane moze pričat ko sta god hoće al meni lično se bolje dosta pokazala kosa mutina kad sam je ugradio na labin nego njegova orginalna,(a takođe mislim da su starije generacije mute maestral dostas bolje od novih mute maestral), a sto se tiče broja okretaja kod mute sigurno da ima i toga i to dosta sto joj daje plus, a dali ima ikave razlike u vretenu, pogonuskom sklopu, kod kose mute i labina.

S

staffmen

Guest
Da i mene...jer ja i dalje ne vidim povezanost kotača s brojem okretaja kardana...mtk može i 5 kmh ili 10 kmh a broj okretaja je 850...znači da ne ovisi o veličini kotača nego o brzini kretanja a hvala bogu čak i mtk ima dovoljno velik izbor brzina...znam da treba znat pogodit brzinu kretanja od mogućih 16 brzina...ali ako nejde drugačije idi na eci peci pec...mislim...čisto smjesna tema...uostalom 100 okretaja je puno...a jos ako je kosa malo tupa...u svakom slučaju samo treba znat prilogodit se makini i uvejtima u kojima radi...točka!

Ti sada usporedujes traktor od 16 brzina s mtk-om od 2-3 cak i 1 ak nema inverter.

Da si probo kosit s mtk vjerojatno bi znao u cemu je stvar.
A vidim da i dalje ne kuzis razliku malog i velikog kotaca

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Ti sada usporedujes traktor od 16 brzina s mtk-om od 2-3 cak i 1 ak nema inverter.

Da si probo kosit s mtk vjerojatno bi znao u cemu je stvar.
A vidim da i dalje ne kuzis razliku malog i velikog kotaca

Hahah to sa 16 brzina je bio sarkazam,kuzim ali Umjesto da kupujes manje tockove ubacis u nizu brzinu i kraj price? Samo mi nemoj sad rec da sam u krivu!

Inace ja jesam i frezo i kosio sa ovim,ovaj je imo 3 napred i jednu nazad bez invertera...sa kotacima 8 cola

Posljednje uređivanje:

beba

Član
Tu od
18 Lip 2011
Poruka
76
Hahah to sa 16 brzina je bio sarkazam,kuzim ali Umjesto da kupujes manje tockove ubacis u nizu brzinu i kraj price? Samo mi nemoj sad rec da sam u krivu!

Inace ja jesam i frezo i kosio sa ovim,ovaj je imo 3 napred i jednu nazad bez invertera...sa kotacima 8 cola
Al vidi ovo, sa velikim točkom uzmimo primjer mali labin sa invertorom kad kosis drugom za neku travu je brza a prva prespora nikad pokositi, a sa malim kotačem u drugoj ce ici ko zmaj

S

staffmen

Guest
Al vidi ovo, sa velikim točkom uzmimo primjer mali labin sa invertorom kad kosis drugom za neku travu je brza a prva prespora nikad pokositi, a sa malim kotačem u drugoj ce ici ko zmaj

Upravo to....
Pogotovo kod mtk-a koji imaju samo jednu brzinu unazad, nema druge nego mjenjat kotace.

Npr meni je sa 8 cola gumama u 1 prespor u travi do pasa, a u 2 prebrz. Taman bi bili kotaci 12 cola i 1 brzina i to bi bila idealna brzina kretanja.

Tomo1987

Član
Tu od
4 Kol 2010
Poruka
616
Upravo to....
Pogotovo kod mtk-a koji imaju samo jednu brzinu unazad, nema druge nego mjenjat kotace.

Npr meni je sa 8 cola gumama u 1 prespor u travi do pasa, a u 2 prebrz. Taman bi bili kotaci 12 cola i 1 brzina i to bi bila idealna brzina kretanja.

Ziva istina. kod mene je kardan dosta sporiji od vecine dosad navedenih. Dok sam imao 10'' kotace prva spora, druga samo valja travu ispred sebe, upravo zbog gasa. Sad imam 12'' prva brzina malo preko pola gasa i odlicno. Uzimajuci u obzir da imam inventor...

S

staffmen

Guest

Kako bi ti ubacio u nizu brzinu kod mtk-a bez invertera?!

kolko puta si kosio.... reci iskreno kolko ti je trebalo da pokosis sve.
jer kosis u rikvercu koji je kao prva brzina. oko 2km/h malo manje.
U takvom slucaju nema druge nego mijenjat velicinu kotaca ovisno o visini trave.

Tako spor mtk je super za ogromnu i gustu travu koju vjerujem ti na otoku nemas.
Al da kosis djetelinu mladu brzo bi ti dopizdilo tako sporo kositi.
To se kosi u drugoj samo tako.
Probao sam ja i u 3 al ne stignem pratit rub pokosenog, njega odrzavat ravno, pogotovo ak je grbavo, a i ne pokosi tak dobro.

nemoj ovo shvatiti ko neki napad na tebe osobno...
kosio si par puta mozda...i nemres ti znat sve.
Ja kosim vec 3-4g. od prvog dana kad smo nabavili kosu niko drugi ne kosi nego samo ja. Proucavo sam ju jako dugo dok nisam u potpunosti skuzio kako najlakse, a i najbolje pokositi....isto tako za oranje i bilo kaj drugo.
Kupio sam plug ove godine... orao sam s njim oko 6 sati ukupno. Nikad prije ga nisam primio u ruke a kamoli radio s njim. Mislis da bi ja nakon tih par sati rada sada mogao tu tvrdit nesto u kaj nisam siguran?! -nebi.
Jer eto neke stvari cu sad do jeseni promjenit da mi bude lakse orat...neka poboljsanja...

ivek_sp

Novi član
Tu od
6 Stu 2011
Poruka
22
imt-ova kosa nema direktni prijenos u kardanu na nož kose, nego ima "inverziju"(predpostavljam da su nutra dva zupčanika) na dijelu di se kopča na mtk, možda su tu povećani okretaji.... sad neznam dal labinova kosa ima isto???

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
[/B]

Kako bi ti ubacio u nizu brzinu kod mtk-a bez invertera?!

kolko puta si kosio.... reci iskreno kolko ti je trebalo da pokosis sve.
jer kosis u rikvercu koji je kao prva brzina. oko 2km/h malo manje.
U takvom slucaju nema druge nego mijenjat velicinu kotaca ovisno o visini trave.

Tako spor mtk je super za ogromnu i gustu travu koju vjerujem ti na otoku nemas.
Al da kosis djetelinu mladu brzo bi ti dopizdilo tako sporo kositi.
To se kosi u drugoj samo tako.
Probao sam ja i u 3 al ne stignem pratit rub pokosenog, njega odrzavat ravno, pogotovo ak je grbavo, a i ne pokosi tak dobro.

nemoj ovo shvatiti ko neki napad na tebe osobno...
kosio si par puta mozda...i nemres ti znat sve.
Ja kosim vec 3-4g. od prvog dana kad smo nabavili kosu niko drugi ne kosi nego samo ja. Proucavo sam ju jako dugo dok nisam u potpunosti skuzio kako najlakse, a i najbolje pokositi....isto tako za oranje i bilo kaj drugo.
Kupio sam plug ove godine... orao sam s njim oko 6 sati ukupno. Nikad prije ga nisam primio u ruke a kamoli radio s njim. Mislis da bi ja nakon tih par sati rada sada mogao tu tvrdit nesto u kaj nisam siguran?! -nebi.
Jer eto neke stvari cu sad do jeseni promjenit da mi bude lakse orat...neka poboljsanja...

Ma ja sam to samo na kosljunu malo se zezo s njime,oni imaju i vinkovića tako da sam se sa malim samo zajebavo nesto malo pofrezo a kosu stavio samo da vidim dali radi...nemam ja zivaca za s time radit to ide presporo

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Kao što znate, posjedujem Labinprogres Superspecijal, a kupio sam cirkular od Mondial-a. Ima li netko adapter pomoću kojeg kopčam priključke od Mondiala na moj MTK za prodati? može i samo osovinica žensko muška, ženska ima utor za SS, a muška izlaz (muški dio) za Mondial priključke...

Cirkular sam nabavio gotovo nerabljeni za 500 kn :prayer::prayer::prayer: sad pa kemija... :supz:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Cirkular sam nabavio gotovo nerabljeni za 500 kn :prayer::prayer::prayer: sad pa kemija... :supz:

možeš ga doći kod mene isprobati...:mrgreen:

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Vadi krumpir razbacivanjem na nekih metar i pol ako ne i vise od reda. Vidio sam kako to radu na traktoru. E ali opet trebaš adapter jer je za mondial-a hehehe Aproba može uvijek dogovorimo se kad bi sve gotovo

tomo522

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2012
Poruka
699
jel nije ovaj nosač noža malo slab...mislim da bi ga u tvrđoj zemlji zakrenulo:scratch

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Kao što znate, posjedujem Labinprogres Superspecijal, a kupio sam cirkular od Mondial-a. Ima li netko adapter pomoću kojeg kopčam priključke od Mondiala na moj MTK za prodati? može i samo osovinica žensko muška, ženska ima utor za SS, a muška izlaz (muški dio) za Mondial priključke...

Nema nitko?

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
košta sigurno više nego cijeli cirkular..:scratch

Mislim da bi sigurno tako ispalo, vjerovali ili ne, danas sam posjetio Partner Krapina firmu s dijelovima za tu poljo skalarmeriju, cijena adaptera da pašu mutini priključci je 1061 kn, a adapter da pašu priključci mute na mondial košta 680 kn :twisted:

Imal bu valjda tokar posla, ako se nitko ne javi s tim dijelom... možda bu puknuti ili muhaničar nekaj skopal, kak onu kurblu za ursusa kaj ju još nismo :partyman:

Na vrh