• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

Loncin

Član
Tu od
31 Kol 2011
Poruka
549
Da,sajla je ok,skinuo sam je i podmazao i ona u buziru lijepo ide kao pekmez..
Sve super sam je tvrdo za stiskati...
Hoces reci da je to ok?

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,133
Čuj, kuplung što je tvrđi, to je bolji i bolje drži.

Možeš ga omekšati samo podmazivanjem pokretnih dijelova. Dakle, uzmi WD 40 i našpricaj vilicu koju pokreće sajla. Kad našpricaš, pritiskaj ručku 10tak puta pa još podmaži dok ne uđe WD do kraja. Ak omekša, našao si kako riješiti.

Možeš izvaditi vilicu, pošmirglati osovinu i namazati mašču.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ladnu da zubi zazebu....:icon_thumright:

Imam i radionički za LDA 450-510 ako kome treba?

Posljednje uređivanje:

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ajde malo da pricamo o dozvoljenom radnom uglu na labin progresu super specijalu.

U uputstvu lombardini LDA 450 motora pise kratko i donekle nejasno 25 degrees continue, 35 degrees discontinue.

Sto otprilike znaci ako radis pa ti se motor postavlja u udao 25 stepeni nagetosti(naprijed nazad ne govorim o bocnom naginjanju tu se spominju drugacije vrijednosti) mozes nastaviti, a preko 35 moras prekinuti operaciju. Problem je sto ni u tom upustvu nije tacno precizirano do kog ugla je sigurno raditi nego samo pise da na 35 stepeni treba prekinuti operaciju.

E sad tu ima jedan problemcic...sto fabrika labin progres dizajn traktora i nekih njegovih prikljucaka nije bas prilagodila dizajnu lombardini motora.

Danas sam frezao njivu i to mi je palo na pamet i ja ne budi lijen fino lijepo uglomijer veliki i vaser vagu i izmjerim to sve fino.

Kada se sa labinom freza po ravnom i kada freza normalno potone u zemlju ugao rada je oko 30 stepeni nazad. Medjutim ako se pritisne da bolje freza, ili freza ide uz blazu neravnicu ili dublje propada u zemlju taj ugao ide i preko 35 stepeni. Najvise sto sam uspjeo izmjeriti na svojoj njivi kada sam frezao je oko 40 stepeni nagiba.

A to se nikako ne slaze sa uputstvom o lombardini motoru, a opet taj ugao labinprogres sa frezom i standardnim 12 tockovima cesto postize.

E sada vi meni recite sta mislite o tome. Moja iskustva su pomalo suprotna, imam komsiju koji godinama voza labina sa skroz iskrivljenim zglobom na prikolici, njemu je trkator uvijek poget oko 40 stepeni, pa opet radi tako godinama. A opet meni licno je zbog prevelikog nagiba prilikom kosenja motor ostao bez podmazivanja, zakovao prednji lezaj radilice pa sam morao raditi generalni remont.

E sad da li je iko od vas malo detaljnije se bavio ovom problematikom, da li ste ikad kada ste rasklapali masinu obracali paznju na to do kog ugla pumpa ulja moze da zahvati ulje iz kartera?
Kakva su vasa iskustva po tom pitanju.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
u frezanju nebi bilo lose metalne a manje u precniku od 12 col napraviti i bolje bi frezovao. onako je dosta podignut. a ulje obavezno na mah .mnogi se i toga nepridrzavaju pa zakiva pogotovu istroseniji motori koji troskare ulje.i ja sto sam cuo za vecinu motora je ugao oko 30 stepeni ali kad je pod dva ugla naget jos je gore

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Imao sam ovakvu situaciju prije desetak godina. Bio mi je otisao semering naprijed na izlazu i mogu ti reci da je tada vise ulja izbacivao vani u polozaju za frezanje (u frezanju) nego u normalnom radu sa prikolicom pod istim gasom.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Što je tu nejasno?? :icon_question:

Nejasno je to zasto sasvim fabricki i nemodifikovan labin progres super specijal sa svojom fabrickom frezom prilikom rada sa istom sasvim olako radi pod uglom koji ne dozvoljava sam motor koji istoimeni traktor koristi

ocito je da on ili moze raditi bez problema preko 35 stepeni ili inzinjeri labina kada su projektovali mjenjac i frezu nisu mnogo pazili na to sta pise u upustvu lombardinijevog motora.

Ako je ovo drugo tacno onda se frezanje sa standardnim gumama nikako ne preporucuje jer traktor stalno dolazi u ugao veci od dozvoljenog za lombardinijev motor.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ako želiš da motor radi bolje i dugovječnije sa što manjim habanjem određenih elemenata (onda mu to i trebaš i omogućiti). Proizvođač nikom ne određuje što će raditi sa strojem (da li će za frezanje koristiti kotače 12 cola 13 ili neke x dimenzije). Za Labina trebalo bi staviti manje kotače (po mogućnosti željezne) nije baš neka nauka napraviti dva kotača manja. Perdnji kraj se spusti, motor je u zadovoljaćujem položaju a i rukovatelju je lakše upravljati, jer ručke dođu više.:(angel):

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Pazi nikakav meni problem nije napraviti manje zeljezne tockove, ili mozda gumene naci traktorske manjih dimenzija.

Ali je bezvezna skroz stvar sto trkatkot kao takav u fabrickom stanju ne odgovara zahtjevima svog sopstvenog motora. Znaci oni su ga pravili i prodavali sa 12kama gumama, i sa tako napravljenom frezom itd...i onda je tu motor koji ima poprilicno plitak karter i ne smije vise od 35 stepeni da ide.
Mogla se freza konstrukcijski drugacije rijesiti, ili da uz nju idu drugi tockovi itd...

A ovako se mi moramo snalaziti i petljati

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
nijedna fabrika nije savrsena a i vecina ima i dodatnu opremu koja se naknadno kupuje za neke poslove. sve se vodi na zaradu tako da te stvari me i necude.prema tome ko ima novaca kupuje novo ko nema pravi i prepravlja i uvek je tako bilo i bice

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Po meni on sa manjim gumama nema sta traziti u frezanju ako hoces iole duboko i neko normalno frezanje.Jeste li ikada primjetili koliko zemlje gura freza naprijed odnosno dio koji se kaci na mtk i kad mu stavis manje tockove onda gura i mjenjacem. Da ne govorim o prelascima preko neravnih brazda( nemamo uvijek idealno i ravno uzorano),a tek ravnjanju krajnjeg kanala od oranja ili kanala od razora.
Frezanje samo po sebi lomi masinu pa bio to traktor ili mtk svejedno je.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Da to je i belaj i krajnjoj brazdi meni skoro da se preturi bocno traktor. a ponegdje bogami zna i na mjenjac da nasjedne kad je neravno uzorano...a pricam sve o njivi koja je orana malim plugom na toj istoj masini

mislim da je proizvodjac barem trebao naglasiti u uputstvu takve stvari da trebaju manji tockovi za frezanje itd. A njima sto se motora tice samo pise pogledaj manual motora :)

Tockovi 12ke su taman za frezanje...da su i veci bilo bi jos bolje. Cijeli problem se mogao rijestiti drugacijom konstrukcijom same freze...da je ista nageta prema dole moglo bi da se freza duboko a da motor bude skroz ravan...ali eto oni su tako napravili pa ko voli nek izvoli.

Ja licno od sada sipam ulje da uvijek predje jedno pola cm max crtu pa nek on ima sta zahvatiti kad je pod nagibom. Gore svakako ima odusak masina na poklopcu za sipanje ulja tako da nece izbiti neki semering ili slicno.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
nekad je negdje neko postavio slike međukomada koji ide između freze i stroja,sa tim komadom freza ide duublje u zemlju bez da se nagib stroja extremno mijenja.samim tim se zadovoljava i propis od strane proizvođača

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ako taj neko cita ovo ili neko ko zna te slike gdje su daj postavite to molim vas...rado bih sebi napravio nesto tako

Najnoviji postovi

Na vrh