• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Pozdrav
postavio sam pitanje dali bi bilo bolje da motokultivator SS green ima proširivače ili ...., te me zanima dali ima neko sliku od prikolice kako je rješen kardan , tj. mislim puno sam čitao o ovoj temi pa svi preporučuju da se kardan od prikolice negdje u sredini postavi joj jedan nosač s ležajom ili.... ako ste me svatili.

Unaprijed zahvaljujem...
Nešto slabo odgovora čoveku na ova pitanja, valjda zato što su malo ne logična,
SS grin motokultivator nema proširivače samo u slučaju kad se radi međuredna obrada. U svim ostalim slučajevima idu proširivači. Bez proširivača je širina gaza 55cm pa je kultivator vrlo nestabilan.
Učvršćivanje kardana na sredini kod originalnih prikolica je nepotrebno. Ja takvu prikolicu vozim već 30 godina i nisam osetio potrebu za tim. Da bi se to uradilo morao bi kardan da se preseče da se stavi ležaj i dogradi još jedan krst. Kod home made prikolica gde se kardan uzima od putničkih auta taj srednji oslonac ide jer već postoji na kardanu.

stipe

Član
Tu od
16 Ožu 2009
Poruka
118
Pozdrav

Što se tiće proširivača pitam zato što sam ja kupio novi green koji nema na sebi proširivače , a najviše bih ga koristio za frezanje plus vožnja prikolice pa me zanima dali bi bilo bolje s njima ili bez,

a što se tiće prikolice zanima me taj srednji dodatni ležaj jer svi koje pitam i postova što sam čitao svi kažu da bi bilo bolje da se stavi dodatno ležaj , e sad me zanima zašto i jeli bi bilo bolje ili ne....

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Za normalno frezanje ti trebaju proširivači, za vožnju prikolice ti trebaju proširivači. Samo kad ideš obradu između redova (npr. krompir, kukuruz...) skidaš proširivače.
Na fabričkim prikolicama nema potrebe na kardan dodavati centralno učvršćenje. Ja mislim da bi fabrika za ovih 30 i nešto godina koliko proizvodi te prikolice uvidela da nešto nije dobro i to ispravila!
E, sad da li bi bilo bolje ne znam. Veći je to zahvat da se sve to izvede, a pošto iz iskustva znam da nema problema u normalnom korišćenju smatram da se ne treba sa tim opterećivati.

Posljednje uređivanje:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Za normalno frezanje ti trebaju proširivači, za vožnju prikolice ti trebaju proširivači. Samo kad ideš obradu između redova (npr. krompir, kukuruz...) skidaš proširivače.
Na fabričkim prikolicama nema potrebe na kardan dodavati centralno učvršćenje. Ja mislim da bi fabrika za ovih 30 i nešto godina koliko proizvodi te prikolice uvidela da nešto nije dobro i to ispravila!
E, sad da li bi bilo bolje ne znam. Veći je to zahvat da se sve to izvede, a pošto iz iskustva znam da nema problema u normalnom korišćenju smatram da se ne treba sa tim opterećivati.
i fabricke prikolice ponekad imaju problema pogotovu kad stave tanku cev od kardana pa dodje do savijanja pod opterecenjem. da se tovari propisan teret to se verovatno nebi dogodilo , ali imao sam takvih musterija. pogotovu pravljene prikolice koje su duze od originala. obicno sam pravio kardane od nekog putnickog auta jer su jaki ali i prilicno uravnotezeni pa neodlaze krstovi i lezajevi na diferencijalu. prepravka nije teska ako se ima kardan od lade ili fiata posto imaju identicne rasporede za srafljenje na diferencijal.na prednjem delu pre prenosnog lezaja je potrebno dograditi jos jedan krst . za prenosni lezaj se napravi obican nosac od cevi za koji se zasrafi a cev se zavari za postojecu sasiju

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Pozdrav

Što se tiće proširivača pitam zato što sam ja kupio novi green koji nema na sebi proširivače , a najviše bih ga koristio za frezanje plus vožnja prikolice pa me zanima dali bi bilo bolje s njima ili bez,

a što se tiće prikolice zanima me taj srednji dodatni ležaj jer svi koje pitam i postova što sam čitao svi kažu da bi bilo bolje da se stavi dodatno ležaj , e sad me zanima zašto i jeli bi bilo bolje ili ne....

po meni je bolje iz razloga sto je velika duzina kardana pa pri vecem opterecenju pocne da vibrira a slabiji [tanji] se cak i iskrive. kad se doda prenosni lezaj kardan se ukrucuje a vibracije skoro da nestaju posto je taj lezaj utopljen u amortizujucu gumu. time se vise sacuvaju i krstovi jer time lezaj drzi i dobru tezinu kardana . jedino sto u ovom slucaju se mora dograditi jos jedan krstasti zglob pre samog lezaja .

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Hoće kardan da vibrira, ali to je ako se vozi prebrzo, na nizbrdici bez motora. Fabrika ne preporučuje vožnju prikolice u petoj i šestoj brzini kao što to mi radimo. Po mom iskustvu i u šestoj brzini ako se vozi pomoću motora (ne leruje se) ne dolazi do vibracija.
Ja sam sa mojim kultivatorom vozio i preko 1,5t tereta (sa dodatim zadnjim kolima). Stradali su vremenom i reduktor i diferencijali napred i nazad, a kardan, iako je tanja verzija, je ostao čitav.
Ne mogu da zamislim način da ga usučem. Jedino da se iskrivi ako nalegne negde na breg, kamen, panj i sl.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Hoće kardan da vibrira, ali to je ako se vozi prebrzo, na nizbrdici bez motora. Fabrika ne preporučuje vožnju prikolice u petoj i šestoj brzini kao što to mi radimo. Po mom iskustvu i u šestoj brzini ako se vozi pomoću motora (ne leruje se) ne dolazi do vibracija.
Ja sam sa mojim kultivatorom vozio i preko 1,5t tereta (sa dodatim zadnjim kolima). Stradali su vremenom i reduktor i diferencijali napred i nazad, a kardan, iako je tanja verzija, je ostao čitav.
Ne mogu da zamislim način da ga usučem. Jedino da se iskrivi ako nalegne negde na breg, kamen, panj i sl.

veruj mi da su to genijalci kod mene uspevali i to. ali kazem ti vecinom se pretovara preko mere a kardan kad se okrece brzo i baca razbija sve. to ti je ko krive gume na autu nemozes drzati volan a razbije ceo trap. sve kardane sto sam radio sam ubacivao od auta i sekao na strugu ili ubacivao parce knap cevi unutra zbog pravca. nijedan vise nije vibrirao i mnogo duze sluzi kao i diferencijal.nekad im ode prednji krst i to zbog velikog ugla motanja a i tu sam ubacivao kineticki zglob . svaka fabrika gleda sto prostije i jeftinije da uradi a i zaradjuje na delovima. sve mane sistema ljudi doradjuju prilikom eksploatacije i kako kome odgovara.

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Pa šta onda da preporučimo da Stipe radi. Da odmah prepravlja kardan ili da prvo isproba pa ako oseti potrebu da tada uradi? Možda će čovek normalno upotrebljavati mašinu pa neće imati problema.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Pa šta onda da preporučimo da Stipe radi. Da odmah prepravlja kardan ili da prvo isproba pa ako oseti potrebu da tada uradi? Možda će čovek normalno upotrebljavati mašinu pa neće imati problema.
svi mi razmisljamo svojom glavom a tako ce i on odluciti. najbitnije je uraditi dobar kardan da nepravi vibraciju , ucentrirati ga i prilikom varenja voditi racuna da nepobegne. svi oni sluze dobro ako se vodi racuna . ja sam uspeo da pronadjem sta bi se trebalo dograditi na kardan posto nisam uspeo ceo da slikam.

stipe

Član
Tu od
16 Ožu 2009
Poruka
118
Pozdrav

Ma i ja mislim da bi bilo bolje da na prikolici stavim dodatni pomoćni ležaj, e sad ako odrežem kardan, dali mora biti taj ležaj sgumom ili može ići ležaj u metalno kućište, mislim kako taj ležaj samo cijev kardana gurnut na knap kroz ležaj ili moram neke prihvate raditi .

Prikolica je polovna , a motokultivator nov, probo sam se ja voziti , mislim sve funkcionira ,ali kad se brže voziš malko je van balansa cijev kardana ako me razumijete.

Oprostite što vas gnjavim , ali htio bih to riješiti.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Pozdrav

Ma i ja mislim da bi bilo bolje da na prikolici stavim dodatni pomoćni ležaj, e sad ako odrežem kardan, dali mora biti taj ležaj sgumom ili može ići ležaj u metalno kućište, mislim kako taj ležaj samo cijev kardana gurnut na knap kroz ležaj ili moram neke prihvate raditi .

Prikolica je polovna , a motokultivator nov, probo sam se ja voziti , mislim sve funkcionira ,ali kad se brže voziš malko je van balansa cijev kardana ako me razumijete.

Oprostite što vas gnjavim , ali htio bih to riješiti.

stipe uspeo sam da nadjem delove koji ti trebaju za dogradnju postojeceg kardana. jako mi je spor internet pa nisam uspeo da postavim sliku ali do sutra cu uspeti valjda nekako.
28012013313.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

ovo su slike da vidis kako izgleda prenosni lezaj i gde bi jos jedan zglob trebao biti. prenosni lezaj je utopljen u amortizujucu gumu i spoljni okov gde se srafi za sasiju. znaci iz kultivatora na izlazu iz menjaca imas jedan krst kardana.kardan seces negde ispod sedista otprilike i ubacujes jos jedan krst a iza njega prenosni lezaj a onda dalje ostatkom kardana do zadnjeg krsta. moras odmeriti duzine odsecenih delova kardana koje nabavis i isecka postojeceg da ti budu duzine iste. na postojecem kardanu imas ili cev u cevi ili zljebnu spojnicu da bi se kardan u toku voznje mogao da se produzi ili skupi ,i da bi se mogao raskaciti od menjaca uvlacenjem jednog dela u drugi. ta spojka mora ostati pa iza nje seci i postaviti krst i lezaj

Posljednje uređivanje od moderatora:

stipe

Član
Tu od
16 Ožu 2009
Poruka
118
Jao hvala ti pokušat ću to riješiti tj. prvo nabavit djelove pa riješit i još da pitam zglob koji još treba ima li on neke mjere ..... ili bilo kakav

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Jao hvala ti pokušat ću to riješiti tj. prvo nabavit djelove pa riješit i još da pitam zglob koji još treba ima li on neke mjere ..... ili bilo kakav

odes na auto otpad i uzmes neki kardan od auta sa zadnjom vucom. tu imas sve.samo seces i varis.najbolje od lade ali je pitanje gde ih pronaci jos. kardan ti treba najvise zbog dela gde stoji prenosni lezaj, zato nadji polovan ceo kardan i pravi od dva jedan.

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292
imam navedeni motokultivator 14 ks, e sad imam vocnjak i htio bih kupit roto kosu da to mogu kosit .
e sad kako roto radi ,tj motokultivator treba vozit u rikvercu i kardan ukljucim i roto kosa radi,jel na taj nacin to funkcionira.
ako da onda imam problem,na motokultivatoru ne mogu okrenut volan to je valjda stariji tip nemam pojma, e sad dali bih ja mogao preradit da mogu okretat volan
jel to tko radio

e ovako izgleda kao ovaj s slike
30ldpb8.jpg

Posljednje uređivanje:

zvoneiv

Novi član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
22
pozdrav

imam priliku kupiti motokopačicu adriu 04 labinprogres,dizel.mislim da je 8 ks
kod mene(ravni kotari)svi zaziru od kupnje motokopačice,više preferiraju motokultivatore.
zanima me da li itko od vas posjeduje dotičnu motokopačicu i kakav je rad s njom.ja sam jedanput prije 5,6 god
radio s njom i čini mi se da je previše tresla,poskakivala.ovih dana bih je trebao isprobati u radu.
vidio sam da ima dva kardana,a na službenom katalogu od labin progresa navode da za nju postoje samo par priključaka(plug razgrtač,plug za vađenje krumpira,prikolica).
može li se na nju priključiti išta drugo s obzirom da ima kardan.ispričavam se na podužem postu.hvala

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
imam navedeni motokultivator 14 ks, e sad imam vocnjak i htio bih kupit roto kosu da to mogu kosit .
e sad kako roto radi ,tj motokultivator treba vozit u rikvercu i kardan ukljucim i roto kosa radi,jel na taj nacin to funkcionira.
ako da onda imam problem,na motokultivatoru ne mogu okrenut volan to je valjda stariji tip nemam pojma, e sad dali bih ja mogao preradit da mogu okretat volan
jel to tko radio

e ovako izgleda kao ovaj s slike
30ldpb8.jpg

Evo kako mozes preraditi

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
zvoneiv moze ali to je novijeg tipa kolko vidim nepasu ti neki drugi prikljucci ako samo kacenje nije isto.ili da se pravi neka redukciona ploca neznam sta bi ti jos kacio.malo konkretnije objasni,a to da ce skakati sigurno oce neg vucena freza.

Najnoviji postovi

Na vrh