• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motori

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Jedna slika od današnje vožnje. Slikano na granici SLO/A ispred tunela (1,8km) na gorskom prijelazu Ljubelj (po njemačko Loibltunnel) 1069m u Karavankama.

19708731.jpg

Cesta iz Slo prema prijelazu je milina za motoriste a na Austrijanskoj strani je još bolja. Prema tome, naravno da sam išao isprobat cestu i na Austrijsku stranu.

550px-Loiblpass_und_Loibltunnel.png

Na sliki je mapa na kojoj je cesta i tunel iz SLO u A koja je izgrađen 1943/44. Cestu i tunel su gradili Njemci sa 1000 vojnih zarobljenika iz koncentracijskoga logora Mauthausen i još 800 drugih radnika.

Ona druga cesta ide preko planine (u stvari preko planinskog sedla) je stari gorski prijelaz Ljubelj, po Njemačko Loiblpass. To je bio trgovački put iz 14 stolječa. Cesta se onda izgradila 1573 preko planine ali na vrhu je imala oko 100m dug tunel. On je bio na visini 1369m. Cesta se više puta proširavala i u godinama 1725/ 1728 je bio skidan strop i tako je danas od tunela samo usjek u skalu.
Tamo još nisam bio ali to če mi biti sljedeči put.

800px-Ljubelj-Matthausen1.jpg

Ostaci logora podružnice Mathausen. Nalazi se na SLO strani uz put prema granici- tunelu.

VRH360_StariLjubelj.jpg

Iznad na sliki je onaj stari gorski prijelaz. U tim davnim vremenima su graditelji, u savršetku gradnje puta, na vrhu prijelaza izgradili dvije piramide v čast cesaru Karlu VI. koji je onda tu putovao.

http://www.burger.si/Trzic/360_Ljubelj.html

Posljednje uređivanje:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
op, op, petre, još malo pa ćemo mi na kakvu turu, samo da se vrijeme stabilizira malo, ako bude i markec išal, bit će to već ekipa!!! :D

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
op, op, petre, još malo pa ćemo mi na kakvu turu, samo da se vrijeme stabilizira malo, ako bude i markec išal, bit će to već ekipa!!! :D

Paaa, vrti mi se po glavi. Slike su krasne.. Poznato mi je malo. Ako je to put iz Austrije prema Ljubljani, moguće da sam prošao tuda.. Još ću pogledati na mapi..

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
E Josa, može može. Vodim vas na jednu od ovih krajeva koje sam tu pokazal.
Ili na više, zavisi od vas.

Markec
Ide put iz A u Slo, pa tako prvo u Tržič. Onda može i prema Kranju pa dalje prema LJ.

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Ipak je bio Karawankentunnel u pitanju,:oops: makar nije daleko jedno od drugoga. Iz Njemačke, pa stali u Villachu i dalje autobahnom kroz tunel, Ljubljanu i na Obrežje - Breganu..

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Da, ovaj granični prolaz Ljubelj više nije naminjen za tranzit jer put ide uzbrdo/nizbrdo i ima dosta oštrih zavoja pa...

Prolaz kroz Karavanke je sasvim nešto drugo.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,891
Da, ovaj granični prolaz Ljubelj više nije naminjen za tranzit jer put ide uzbrdo/nizbrdo i ima dosta oštrih zavoja pa...

Prolaz kroz Karavanke je sasvim nešto drugo.

joj,išao sam jednom kombijem po snijegu na onaj stari prijelaz Karavanke,živi horor,nema mjesta pogreškama,ne znaš jel gore uspon ili spust..:scratch

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Da nisi ti išao u Kranjsku Goru, onda u Podkorenj pa onda preko prijelaza Korensko sedlo. Taj je gori od Ljubelja i dosta opasan u zimi jer je iz njega u Austriji spust oko 20%.:roll:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,891
Da nisi ti išao u Kranjsku Goru, onda u Podkorenj pa onda preko prijelaza Korensko sedlo. Taj je gori od Ljubelja i dosta opasan u zimi jer je iz njega u Austriji spust oko 20%.:roll:

nemam pojma,davno je to bilo,samo znam da je na pola brda crko autobus,mada je imao zabranu prometa..:madmana:

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Čestitam na prinovi i puno uživanja u zvuku i performansama želim..:p
Sutra popodne si mislim sjesti na motor, pa se možda i vidimo..

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Ne želim da kvarim veselje ali meni nešto onaj zvuk sa snimke nije ostavio neki utisak
Dal' je do snimka,kamere ili mašine stvarno neznam , možda to live zvuči mnogo bolje :prayer:
Razumijem i broj cilindara i da je 4t ali ipak ........ :oops:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
veselje mi nemre niki pokvarit, bez brige :D

mislim da mikrofon od te kamere ne može "progutat" zvuk kak se u živo čuje...
jer u živo je to nešto sasvim drugo :rolleyess:

titanium i carbon - piše u uputstvima, ne čistiti sa deterđentom, nego sa WD-40 i sličnim sredstvima :lol:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
A gde je ta snimka, ja je ne vidim. Možda mi mobitel ne čita to pa zbog toga:scratch...

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
A gde je ta snimka, ja je ne vidim. Možda mi mobitel ne čita to pa zbog toga:scratch...

Baš je tražim, izgleda da se zagubila po temama tipa poljobirtija ili predstavite se..

Strana 374 u Poljobirtiji..

Najnoviji postovi

Na vrh