Jesi ti to kad radio?
Da li se upreša do kraja pa onda centrira ili se polako uprešava i centrira usput?
Da radio sam to i to vise puta
Imam ja i komparater i stalak za centriranje tomosovih radilica rucne izrade,mogu nekad poslikati kako to sve izgleda... Stvar je u tome samo imati koliko toliko dobro sacuvane polutke. Nije problem luft u njima postoji i bolcn koji je u plusu da se kupi, a ako i nemas njega lako se to popikuje da drzi. Problem je u tome sto ljudi to nepravilno odrade prije tebe nakoso postave bolcn(mora biti jako precizno) i onda pohabaju polutku ukoso i onda nemore to bog dragi iscentrirati na nulu. Centria se tako sto se upresuje do kraja pa se onda komparaterom dotjerava. Neko je pomenuo subler...moze i sa njime ako se ima ostro oko...ne moze se uspjeti bas ko sa komapraterom ali za tomosa desetak stotih zaista ne znaci nista. A ko bas hoce da to odradi profesionalno trebas imati komparater i aparat za varenje da mozes napraviti sebi stalak i onda picis polako...plasticnim cekicem lagano kuckas dovodis sto blize nuli. 2 3 stote je za tomosa idealno
Jako bitna napomena je da kad se radilica raspresava da se ne ide bolcna sredisnji dio kroz polutku. iglicasti lezaj i trenje u sredini stanji bolcn ali sa krajeva ga zadeblja pa to zadebljanje razdere polutku pa onda sledeci bolcn mora da se pikuje ili kupuje u plusu. Znaci vadis polutku jednu na gore pa okrenes pa drugu na gore a bolcn na dole valjda si ukapiro. Mnogi pri tom koriste i brener malo a pri montiranje metodu toplo hladno(polutke se griju bolcn se hladi) time manje habas polutku pa se more koji put vise mijenjati klipnjaca.
Hvala lijepa na radilici koju bi ti čekičm slagao....možda na Tomosu još i prođe, ali definitvno to nije posao za u kučnoj radinosti.
Kolega oprosti ali stvarno lupas gluposti. Ja iskreno da vam kazem nisam neki majstor. Traktorski motor sam jedva uz pomoc drugara uspjeo remontovati, jako mnogo stvari ne znam...ali o tomosu mogu da ti doktorat napisem. Motor mogu da mu sastavim i rastavim kompletan povezanih ociju. I da sve bude bolje deset puta i radi 10 godina duze nego kod nekog majstora koji ti sve to naplati.
Svaku radilicu pa i tomosovu naravno je najbolje raditi presom sto sam i napisao ali ako se ista nema cekic je za tomosa dovoljan. Pa cak se i mini presa uz pomoc uljne dizalice moze napraviti ako je covjek strpljiv.
I nemoj da tako bahato govoris za kucnu radionost...moze u kucnoj radionosti da se slozi stosta nesto deset puta bolje nego fabricki. Npr evo bas ova pomenuta radilica i klipnjaca. Iglicasti klipnjace ima kavez koji fabrika ubacuje prosto radi jeftinijeg i brzeg procesa. Postoji sistem gdje se klipnjaca montira sa iglicastim sistemom bez kaveza(ko zna o cemu pricam razumjece ko ne zna necu sad da dosadjujem previse na ovoj temi) a taj sistem jako dobro moze da se odradi u kucnij radionosti. Takva klipnjaca trpi duplo vise obrtaja izdrzi duplo vise vremena.
Bitno je samo dobro znati sloziti podloziti i centrirati i onda joj smrti nema. Pa ljudi moji ja sam naletao na nove fabricke radilice koje su imale 5 6 stotih debalansa a ja kad imas komparater i dobre ocuvane stare polutke bez problema slozis na 3 4 stote disbalansa. Pa ti vidi sta je bolje.
Zapamtite jednu stvar. Fabrika ne radi ni za mene ni za tebe nijedna nego za sebe. Mnoge ali mnoge stvari na svakom industrijski proizvodjenom stroju se u kucnoj radionosti ako se ima alata zanata i volje mogu odraditi deset puta bolje nego fabrika sto odradi, a da ne pricam o tome da se bolje moze odraditi kuci nego kod kojekakvih majstora koji ti naplate oderu te odrade posao a ti kad doneses kuci i bacis u komparater nadjes 10 stotih disbalansa
toliko o tome