Stisneš kuplung i ručicu gurneš napred i pustiš kuplung ali ako si u 9-oj brzini nema funkcije a baš tad bi trebalo po meni je to nepotrebno osim ako neki priključak baš zahtijeva određenu brzinu .
Ispravak krivog navoda , i u 9toj ''polovljenje'' brzine radi , 9ta ne reaguje na reduktor spore-brze , znači onaj njegov reduktor koji se nalazi serijski u njemu (mislim na 52ku
Znači , ovo polovljenje ili Mpower ili predreduktor (nazovi kako hoćeš) se nalazi prije mjenjača direktno između spojničke koja ide na lamelu i prije prvog snopa te samim time ima uticaj na SVE brzine kojima mjenjač raspolaže
Standardni reduktor spore-brze se nalazi posle mjenjača , znači između izlazne osovine mjenjača i konusnog zupčanika diferencijala i on ima uticaj ne sve brzine OSIM na 9tu koja kada se ušalta spoji direktno ulaznu osovinu koja ulazi u mjenjač i izlaznu odnosno ide direkt na konusni
U 9toj se sav mjenjač zaobilazi , teoretski samo jedna prava osovina od lamele do diferencijala , ako izuzmemo predreduktor
Ovom dogradnjom se dobija mjenjač 18/4 umjesto 9/2
Još je bitno za napomenuti da postoje dvije vrste predreduktora , jedna koja usporava a druga koja ubrzava traktor i to je ona kvaka koja ruse tjera da idu preko 50Kmh , samo je razlika u prenosnim odnosima ona 4 zupčanika koje ja dograđujem , u mom slučaju je onaj koji usporava jer i ovako mi je traktor dovoljno brz
Kada smo već kod reduktora , za rusa postoji još jedan reduktor kojim se dobijaju super spore ili puzajuće brzine i on se montira sa lijeve strane mjenjača tamo gdje u 52ke stoji kompresor , tako da ako se i njime ''naoruža'' rus još malo pa postaje vario :icon_weed: