• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Naletni utovarivač

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ja osobno ne preporučam takav utovarivač an male fergusone tipa 533 i 539, nije to za takve hidraulike, ajd 540 se več pokazao bolji, malo je robusniji...
Kaj nemaju oni isti pokolpac ?8)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Iskreno, neznam, al vjerojatno da.

No, ja govorim iz vlastitog iskustva, novi 539 neradi s tim utovarivačm nikak, probali pa nejde, em je lagan, em hidroulik zeza, a stari 540 se igra s njim samo tako.8)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Iskreno, neznam, al vjerojatno da.

No, ja govorim iz vlastitog iskustva, novi 539 neradi s tim utovarivačm nikak, probali pa nejde, em je lagan, em hidroulik zeza, a stari 540 se igra s njim samo tako.8)
Svaka kila je bina ..ali baš ne kunem u neku veliku razliku u težini :oops:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

Isti poklopac i ista hidraulika..

Ne kužim baš kaj Šanana priča,pred kojih 7-8god sam tovario gnoj s IMT 539 i takvim naletnim utovarivačem i ne sječam se da bi mi se dešavalo nekaj kaj si opisao..Sasvim normalno mi je sve radilo,ako sam digao s ručicom do pola onda je do pola podiglo..

Razlika kod IMT 539 i 540 u polugama je samo u dužini,540 ima nešto duže poluge i naravno cijeli trakto je teži..

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,817
Nema šanse power.
Imal sam priliku držati u ruci manometar, pratiti pritisak i sedeti na tom poklopcu prije nego ga je raskolilo, ali tak da sam skoro u kučište skupa sa sicom opal.
Dok ti skužiš da je on zaštekal........... krc.

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
A zna se desiti ako se diže neki extra teret, a traktor ga može dići, kad digne preko pola, jednostavno se izgubi kontrola nad hidraulikom, on digne "pod kabinu", znači do kraja i poklopac onda pukne,

mislis zasteka hidraulika, pocne dizat koliko moze bez obzira na polozaj kugle?
desavalo mi se. ugasio traktor dok ne spusti poluge i vozi dalje. ali problem nije bio u velikom teretu nego je utovarivac zacvikao gdje nije trebao.

kolega mi ima panonijin utovarivac u kombinaciji sa 539. u turnusu ima barem 40bikova i sve cisti i tovari s njim iako ima 2 traktora sa prednjim utovarivacima. previsoki su pa nemoze s njima cistit. koliko mi je poznato nije bilo problema sa hidraulikom na malcu..

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
pa kad puca poklopac kad digne preko dozvoljenog max, a to se osjeti u radu ako si rucicu postavio da digne do pola a on ide i dalje, onda znas da nesto nije uredu, ali eto kad ti kazes, probao si, nema potrebe da ja sad nesto tvrdim iz tople sobe.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,817
Fora je u tome da kad se zaletiš sa njim, sabiješ balansnu oprugu i ona zašteka. Automatski sistemom polužja on počne dizati (a ti si u međuvremenu povukel kuglicu), pošto je mali razmak između krajnje točke dizanja (ako sigurnosni ne odradi svoje) puca poklopac.
Ja vas opet pitam, pa kaj se to baš mora tu kopčati?

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
nema se gdje drugdje kopcat.
jedino, gore spomenuti kolega ima napravljen umetak koji se kopca na mjesto toplinga, s donje strane je naslonjen na kuciste i na to kopca utovarivac. s time ta opruga ne trpe sve udarce nego se dio prenosi na kuciste, na tvrdo..

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,817
Neda mi se sad kopati po slikama, ali kaj se nebi moglo otraga (ustvari kaj nebi, znam da bi) pod šarafe sa kojima se stežu trube na kučište diferencijala, u kombinaciji sa onim gde dolazi vuča, složiti nosač za koji bi se kopčala ta treča točka kod takvih radova, a i onda kad se gore zakopčaju preveliki tereti i kad mali ide po zraku pa još usput u velikoj brzini naleti na grabu. Ta matica hoče skupa sa oprugom skočiti van.

Imam negde sliku kak je to bilo na jednom rešeno samo neznam gde je, ako naletim na nju stavim.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Puno njih si je napravilo taj umetak da ne trpi direktno balansna opruga kak veli muhaničar... svi vi kaj ste do sad sve napisali je točno...no sve je od hidraulike do hidraulike, kak je koja podešena i poštelana...od traktora do traktora...moj stari 540 kad je radio s tim naletnim nije se smjelo podići do kraja, počen "divljat" hidraulika, a ovaj 540 s FIAT motorom pak radi bez ikakvih problema s naletnim...a eto...skoro pa isti traktori, ovjaj s fiatom je jedino malo duži napred i malo teži.
A tog trena kad hidraulika "podivlja" pod tim naletnim utovarivačem čovjek se ne stigne snaći...na 565 ga nesmijem ni pomisliti zakopčati...;) nekaj ne štima oko hidraulike i nesviđaju joj se trzajevi od utovarivača.

fićona

Član
Tu od
29 Kol 2010
Poruka
509
tak i ja dok sam naletnoga zakapčil za zetora ak dignem negde više od pol onda skače samo :finga::finga:
kaj da je utovarivač živ postal hahaha :)

Banijac 82

Član
Tu od
1 Sij 2012
Poruka
342
dodatak se ne kopča tamo gdje i topling nego ispod gdje se kopča gornja poteznica tu ide jedan kraj a drugi na donju kuku.
dscf2344u.jpg

Posljednje uređivanje od moderatora:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,817
E to Banijac.
Mada se to dalo i elegantnije riješiti, tj da možeš istovremeno i kardan koristiti

Banijac 82

Član
Tu od
1 Sij 2012
Poruka
342
kardan ti ne treba kad radiš sa utovarivačem , ovako se lako stavi i skine. a prema utovarivaču odredi visinu gdje će ga kačiti. ja svoj kačim na donje rupe jer je drugačije konstrukcije ja koristim topling

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,817
Nisam ni mislil da treba za naletni, ali ono, možda bi još za kaj mogel koristiti taj dodatak

Steff

Aktivni član
Tu od
23 Pro 2010
Poruka
487
dodatak se ne kopča tamo gdje i topling nego ispod gdje se kopča gornja poteznica tu ide jedan kraj a drugi na donju kuku.

Fala ti puno na slikama,al kolko mi se čini taj dodatak je doma napravljen
Jesam u pravu?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh