Jedan forumaš me zamolio za pomoć oko grafa. Mislim da će ovako biti razumljivije.... kaže Miško iz gornjeg posta, da mu još nije jasne, pa sam malo pojednostavio stvar
Evo, slike:
Evo ovako tehički:
1. Tlo: Glina (glinasto tlo)
2. Slika 1. prikazuje natapanje kapaciteta 4 lit./sat, a krivulje pokazuju zonu vlaženja nakon primjene 4,8,12 i 16 lit. vode (na ovom grafu je to i vremenski interval od 1,2,3 i 4 sata rada sustava)
3. Slika 2. prikazuje natapanje kapaciteta 20 lit./sat (5x više vode, ali za isto vrijeme). Krivulje prikazuju zonu vlaženja nakon primjene 4,8,12 i 16 lit. vode (na ovom grafu to je vremenski interval od 12 min., 24 min, 36 min i 48 min. rada sustava; budući da je veći kapacitet za primjenu iste količine vode, ista se primjenjuje u manje vremena).
E što sada to znači u praksi?
Primjer; plastenik i dvije kulture;
salata i paprika.
Salata ima plitki korijen, stoga nema smisla natapati dublje slojeve, te je bolje primjeniti sustav većeg kapaciteta, i time vlažiti pliće tlo, ali puno šire područje. Znači ako je dodano 12 lit. vode, vlaži se tlo do cca. 12 cm ispod cijevi i gotovo 50 cm lijevo i desno od cjevi; znači traka od skoro 1 m (znači jedno crijevo je dosta za skoro 3 ili 4 reda, na jednu široku foliju).
Paprika ima dublji korijen, i važnije je natapati dublje. Znači za isto tlo (isti plastenik) sustav od 20 lit./sat natapa preširoko i preplitko. Znači za papriku treba sustav od 4 lit./sat, primjeniti 12 lit. vode, ali to puno sporije (3 sata). Time se natopi do cca. 25 cm dubine, a radijus vlaženja je 30 cm lijevo i desno od crijeva; znači jedno crijevo za dva reda.
Eto, da bi natapanje bilo efikasno, za isto tlo i isti plastenik, za ove dvije kulture koje su često u plodoredu,
trebaju DVA različita sustava za natapanje; za salatu treba 20 lit./sat (visoki intenzitet) dok za papriku treba sa 4 lit./sat (niski intenzitet).
I pita me Miško, što će sada, kada mu je Joža rekao da nema veze, neka stavi crijevo svaka dva reda ?!?!? :shock: Reko; gle prodaj ti to sada nazad Joži, a sebi kupi crijeva kakva ti trebaju.
p.s. Kontam; Miško se zahvaljuje, na grafu, ali pitao je da mu još objasnim.