• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

navodnjavanje kap po kap

Hurki

Član
Tu od
20 Tra 2013
Poruka
240
Možete li mi reći da li ću imati dovoljan pritisak za navodnjavanje vrta uz ovakav sistem:

Rezervoar 1000l spojen na alkaten 5/4" dužine 13m. Sa alkatena ide 41 izvod na crijeva kap na kap, svako dužine 17m što da je ukupno 697m. Crijevo ima rupe na 10cm razmaka.


Navodnjavam razne usjeve, od A do Ž (vrt za osobne potrebe).

Također, da li je previše jednom dnevno pustiti u sistem 1000l vode? Ili je možda malo?

Prije sam puštao svaki ili svaki drugi dan. A svakih 10ak dana sam uz vodu ubacivao i 1kg/1000l Novalon 20:20:20

Imate li možda neki dodatni savjet kako to sve poboljšati?
 

Prilozi

  • Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    12.2 KB · Pregleda: 131

vladimirec81

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
295
Pozdrav!

Imam jedan problem sa navodnjavanjem. Kad cuknem 4 m3 iz bunara on se počne puniti al bočno kroz fuge tulavki i to ide mutna voda. U ljetu kod niže razine vode problem je još izraženiji. Kad takvo slučajno ode u kpk crijeva štopa ih skroz. Problem je kaj je to jako fina prašina ilovača/pjesak pa me interesira dal to obični filte mesh 120 čisti ili ima koji drugi? Dal staviti filter na izlaz iz cisterni ili nekakvi ciklonski na pumpu (tomos SMP2) ?
 

blackeye

Član
Tu od
22 Velj 2016
Poruka
80
Imas diskosne filtere, ali su dosta skuplji od obicnih

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 

Sharko

Novi član
Tu od
12 Svi 2016
Poruka
15
Pozdrav (i hvala) svima, pratim forum već neko vrijeme evo se konačno registrirah s namjerom da ušićarim nekakav, po mogućnosti dobar :(giggle):, savjet

Ispod kuće na jednoj parceli imamo zasađen voćnjak, čisto za svoje potrebe nekih 40ak stabala, svašta pomalo. Lani smo razvukli gumu do i preko njive al nismo postavljali nikakav sistem. Sad ovih dana gledamo to sve skupa složit kako treba, spojit i vuć vodu iz gusterne a na njivi razvuć 2 ili eventualno 3 voda na koje bi onda išle ili kapaljke. Ono šta me muči je pumpa, ima ih svakakvih a iskustva s njima nemam nikakvih. Od ovih rješenja šta gledam po netu nekako najzgodnije mi djeluje uzet neki mali hidropak samo ne znam može li on izvuć i gurat vodu na neke udaljenosti 100-200-300m a da drži dovoljan tlak u cijevima za 40-50 kapaljki? Ili bar pola pa da zalijevam u 2 ture.
Gusterna je od te njive udaljena nekih 100m, a njiva je duga nekih 120m i pošto je sve blaga nizbrdica meni logika kaže da bi moralo funkcionirat al glupo mi uzet pa da ne valja. Bi li neki jeftini tipa http://www.frigo.hr/hidropak-einhell-gc-ww-6538.aspx to mogao obavit ili sanjam i treba nešto puno jače. Eto, ako ko može pomoć bio bi zahvalan :)
 

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Sto se tice gonjenja vode to hidropak moze jer je nizbrdica i mali je broj kapaljki tako da to nije problem, ali on i nije bas neki za vuci vodu.
Sa kolike dubine treba povuci vodu?
 

Sharko

Novi član
Tu od
12 Svi 2016
Poruka
15
Aha, e odlično onda :smile:. Vukao bi sa nekih 5m. Nisam gore sad pa ne mogu točno izmjerit al tu negdje. To onda ne bi trebao bit problem? Po specifikacijama bar tako ispada
 

kils

Član
Tu od
15 Svi 2011
Poruka
326
Jel tko radio s cijevima za navodnjavanje kap po kap od tvrtke Peštan ,povoljne su dosta pa pitam ,koliko su otporne ,jel štopaju ???Da nebi na kraju prošo skuplje

Evo sam sebi da odgovorim,točno sam prošo kako sam i predvidio,kad sam spojio i pustio vodu imo sam šta i vidit,curi na sve strane,nemoguće pokrpat koliko su popucale ,tvornički su negdje pukle tri metra uzduž.negdje dva centimetra ,negdje deset cm,staviš spojnicu ono curi dva metra dalje,ma katastrofa ,izdero foliju,i na kraju kupio crijevo drugog proizvođača i svezo na kraju jedno za drugo i pouvlačio noa crijeva,žalio sam se distributeru i kaže da nisam jedini koji ima pritužbu,čekam odgovor oko refundiranja,
 

friki

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
191
jednogodišnja crijeva kpk, kapaljke na 30cm, kolut od 3050m, di su najpovoljnija (lani su bila oko 1100kn)?
 

kils

Član
Tu od
15 Svi 2011
Poruka
326
Po toj su cijeni svagdje ,gore dole par kn,imaju jedino Peštan po 800 kn al to neuzimajte ni za boga ,ja sam prošle godine najebo s njima ,kad sam pustio vodu u sistem curi na sve strane ,svakih par metara pokutina ,tvornička greška nezaljepljeno crijevo po par metara,stavim spojnicu curi par metara dalje ,nakraju odusto od krpanja i kupio nova crijeva i svezo za ova i izvuko sve van ,pojelo mi živaca a vremena a štete treba zaljevati a ja tek u nabavku po nova crijeva ,zato OPREZ sa crijevima tvrtke Peštan,od reklamacije nije bilo ništa dobavljač mi je rekao da imaju puno pritužbi i da će nas obeštetiti al ništa,zato ovaj javni proziv i još jednom OPREZ!!!
 

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Ja kupujem u Gradiški BiH 240 km oko 960 kuna i povrat poreza 100-injak kuna.
Samo uzimam 10 cm razmak nisam pitao da li ima na 30 cm.
Pozdrav!
 

blackeye

Član
Tu od
22 Velj 2016
Poruka
80
Koristio sam pre dve godine pestan trake i bile su ok, dok sam prosle godine imao lose iskustvo sa njima. Jedan kotur je bio ok a na drugom negde nisu otvorene kapaljke a negde su bile previse orvorene. Reklamirao sam i poslali su mi oba kotura. Sad se bojim da ih postavim ispod folije...

Послато са 5045D уз помоћ Тапатока
 

Azuro19

Novi član
Tu od
11 Tra 2017
Poruka
1
Pozdrav!
Ljudi, trebam pomoć i savjet. Naime, imam jednu njivu iza kuće te sam nedavno imao ponudu da mi iskopaju bunar za navodnjavanje jeftino (našli vodu na 12-tom metru) jer su bili kod susjeda,pa reko ajde, to uvijek može dobro doći. Posadio sam lijesku, 40 komada u red, razmak između njih je 3 metra. Posadio sam takvih 5 redova, razmak između redova je 4 metra. Toliko samo da imate uvid o čemu govorim. Bunar je nekih 20 metara od početka reda.

E sad. Pošto sam ja laik u svemu tome a želio bi "uvesti" navodnjavanje, može savjet što mi sve treba? Hidropak ili motorna pumpa? Kakve cijevi,dodaci? Gdje kupovati to, čitao sam da je u BiH dosta jeftinije. Eto, bilo kakav savjet,pomoć je dobrodošla. Molim Vas da me sad ne napadate, imajte na umu da sam ja čovjek koji se nikad dosad nije susreo s poljoprivredom :)
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Za početak mislim da si pregusto posadio.
Šta se navodnjavanja tiče trebaju ti zbog dužine reda laterale fi20 sa kapljačima 33cm, recimo 2l/h. U tom slučaju ti treba glavni vod fi50.
Za sve te redove ti treba oko 4m3 vode na sat, pod pritiskom od 1,2-2bar. Za dubinu bunara gubiš 1.2bar i malo na vodove, znači pumpa ti treba davat kakvih 4m3/h pod pritiskom od 3-4bar. Ja bi najrađe uzeo potopnu dubinsku pumpu.
 

joso162

Novi član
Tu od
14 Ožu 2017
Poruka
12
planiram staviti navodnjavanje za svoj nasad.
Dovoljan mi je protok vode 0.5-1l/h ali što veći to bolji, sa kapaljkama svakih 15cm.
Bio bi postavljen nadzemno.
Treba mi 1500m, a koristio bih ga max 5 puta godišnje na način da bih ga postavio upalio navodnjavanje, nakon 3-4 sata bih ga pokupio i čekao bi novo zaljevanje.
Koji sistem bi bio dobar za mene, a da mu je trajnost na način kako bih ga ja koristio barem 5-6 godina
 

Papcina

Član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
373
nije kap na kap al je slično pa ću probati pitati ovdje... imam jedno polje zasijano s jednom biljnom kulturom, a polje je udaljeno od civilizacije te nema ni vodovoda ni struje u blizini. Zbog suše kod mene ove godine kultura koju sam zasijao nije bila baš uspješna, te za dogodine bih razmišljao o navodnjavanju sa prskalicama.

Imam tankove vode (filtrirana kišnica) al nemogu slobodnim padom postići dovoljan pritisak da se prskalica aktivira kako treba, imate li vi kakvu ideju kako da navodnjavam na toj površini?

Hvala
 

Papcina

Član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
373
znači obična motorna pumpa tipa tomos ili sl (do nekih 1000kn) bi trebala funkcionirati bez problema sa prskalicom?
 

Najnoviji postovi

Na vrh