• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Navodnjavanje voćnjaka

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
Nemoj se ljutit' al' bez ovog podatak ne ide.

Ako nemaš podatak, moraš sam izmjerit. Uključi pumpu, namjesti tlak i kanta poznatog volumena, štoperica, 3 pokušaja i srednja vrijednost.
Nema druge.
:?
saznao sam podatak,motor 1.5 kw,kapacitet 5400 l/h

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
saznao sam podatak,motor 1.5 kw,kapacitet 5400 l/h

pretpostavljam pumpa elektrokovina peterostepena 1,5kw
kapacitet 0,5-1,5l/s tj.1800-5400L na sat
visina (tlak) 5,5-3 bara
znači na 5,5 bara -1800l/H
na 3bara-5400l/h
pod uvjetom da je dobra

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Kontam ova gore slika to je vjerovatno proracun za tu pumpu koju planiras goniti motorom od tama?
Kakva je to pumpa?
Ako je to to onda koliko ja mogu skontati ona bi trebala imati oko 15bara, pa trebala bi moci izbaciti gore vodu, njemu nije potreban gore pritisak vec samo da uspije izbacivati vodu. To ako eventualno nebi uspjelo onda bi se mogla dodati jos jedna pumpa da preuzima od ove i salje dalje. Sad svasta se moze napraviti samo od finansijskih mogucnosti zavisi

Zvonis@ kakava je mogucnost ( i finansiska i prirodna) da sebi iskopas akumulaciju od 1000-1500 m3 pa da se tu tokom godine skupi voda za navodnjavanje?

Da ta pumpa mi je zapala za oči. Kvalitet odličan, cijena prihvatljiva pogotovo ako se ne uzme sa reduktorom, mora se pokretati sa 2600 okretaja, to motor od tamića odradi bez problema. Pritisak se izgubi zbog trenja o alkatan dugačkog 1 km.

Nisam siguran koliko kučišta mogu preuzeti bara od druge pumpe, na usisu pumpa ne očekuje tlak, i sad ti kad utjeraš vodu nekog tlaka u usis?? Ne znam kako bi to bilo za rotor?
MOžda bi sve bilo uredu.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Zašto se ne može iskoristiti ta voda? Pogotovo u nekoj kombinaciji klipne pumpe za punjenje akumulacije.
Nešto kao hidroelektrana na Zrmanji; pupma vodu noću (kada je jeftina struja), radi struju danju i prodaje je kada je skupa :p

Klipne pumpe imaju obično puno bara malo protoka. Njemu dolazi pumpa 120 litara u minuti 45 bara. No kako to povezati, koliko koštaju ta crijeva? Koliki bi protok bio gore. Znam da je jedan čovjek savladao 80 m visine sa 200 m crijeva sa manjom pumpom, ali ne znam ništa više. Poz

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Klipne pumpe imaju obično puno bara malo protoka. Njemu dolazi pumpa 120 litara u minuti 45 bara. No kako to povezati, koliko koštaju ta crijeva? ...Poz
Tu smo negdje; veliki tlak na početku, anulira se dužinom cijevi (i kako je napisano; uzbrdicom) i stvar bi trebala raditi (postoji mogućnost pucanja cijevi na početku sustava, ali to je specifičan slučaj, i mislim da toga neće biti)
Pa i ovo od 120 lit. u minuti nije loše, to je 7,2 m3/sat.
Što se tiče protoka na kraju cijevi, isti je kao i na početku.
Što je u cijev ušlo (120 lit./min) to će iz cijevi izaći (nije cijev porozna; od pumpe do akumualcije nema nijedan izvod). Bitno je samo izračunati gubitak tlaka i visinske razlike; da li je 45 bara dovoljno za potjerati tu količinu vode. Tlak na kraju gotovo nebitan; sav izlijev ide u akumulaciju

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Malo sam s igral pa sam došao do slijedećih rezultata
Ako je: (vadeći podatke iz vaše rasprave neke stvari sam morao izmisliti)
Q(protok)=120l/min
H(Visinska razlika)=40m
L(duljina cijevi)=200m
Viskoznost vode pri 10°C=1.308m2/s-1
K(srednja hrapavosat cijevi za PEHD cijevi)=0,007mm???
gustoća vode=1000kg/m3
g=9.81m/s2
Promjer cijevi 5/4", sa unutarnjim promjerom d=0.0262m

Prema tome svemu ispada da bi tlak na početku cijevi(kod pumpe) morao biti 45.56bar
Računao pod pauzom, tak da su moguće pogreške:oops:

Posljednje uređivanje:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Malo sam s igral pa sam došao do slijedećih rezultata
Ako je: (vadeći podatke iz vaše rasprave neke stvari sam morao izmisliti)
Q(protok)=120l/min
H(Visinska razlika)=40m
L(duljina cijevi)=200m
Viskoznost vode pri 10°C=1.308m2/s-1
K(srednja hrapavosat cijevi za PEHD cijevi)=0,007mm???
gustoća vode=1000kg/m3
g=9.81m/s2
Promjer cijevi 5/4", sa unutarnjim promjerom d=0.0262m

Prema tome svemu ispada da bi tlak na početku cijevi(kod pumpe) morao biti 45.56bar
Računao pod pauzom, tak da su moguće pogreške:oops:

Jeffy, moraš samo izmjeniti L. Dužina cijevi je 1.000 m (tako je pisalo u postu), ali dodaj još 100 m (dodatak do potoka, odnosno do ruba akumulacije). I čini mi se da je H 90 m (nešto je pisalo u postu da je visinska razlika 90 m). :idea:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
@Jeffy ne štima ti unutarnji promjer 5/4" on je cca 32 mm.
ostalo je kako je Bobostar napisao.
Nego evo programer odradio posao, vrlo slikovito :) Ali fizičari se doslovce posvađali. Neka frka ispala, neću u detalje :)
formulavode.jpg

Inaće posao je odrađenu Excelu :)

Još uvijek se traži formula ili raščlanjenje jedinice opterećenja.

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Dečki, sam da vam velim da je tu puno gubitka....čak 7 puta veči nego visinska razlika....uglavnom to kaj ste vi sad rekli, ispada 71.54bar

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Dečki, sam da vam velim da je tu puno gubitka....čak 7 puta veči nego visinska razlika....uglavnom to kaj ste vi sad rekli, ispada 71.54bar
Onda treba smanjiti promjer cijevi; probaj sa nekom užom:scratch

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Ako uzmem užu, još je gora situacija, poraste mi brzina.....a i mjenja reynoldsov broj nepovoljno...usporedi podatke za one prve parametre pa ćeš vidjeti, tamo je uzeta uža cijev, a na koliku manju visinu i udaljenost:roll:

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Da ta pumpa mi je zapala za oči. Kvalitet odličan, cijena prihvatljiva pogotovo ako se ne uzme sa reduktorom, mora se pokretati sa 2600 okretaja, to motor od tamića odradi bez problema. Pritisak se izgubi zbog trenja o alkatan dugačkog 1 km.

Nisam siguran koliko kučišta mogu preuzeti bara od druge pumpe, na usisu pumpa ne očekuje tlak, i sad ti kad utjeraš vodu nekog tlaka u usis?? Ne znam kako bi to bilo za rotor?
MOžda bi sve bilo uredu.

O kakvoj je pumpi rijec? Gdje se prodaje, koja cijena?
Gubitak po ``teoriji`` bi u ovom slucaju trebao odokativno biti isti i za visinu i za duzinu, (100m visina i 1000m duzina)

A sto se preuzimanja tice, pa nisam mislo da druga pumpa od prve preuzme vodu pod velikim pritiskom, dok je pritiska veliki nepotrebno je i preuzimanje, vec da preuzme na mjestu gdje ova pocinje da gubi snagu, pa recimo da preuzme pod pritiskom od jednog bara. Nesto kombinovati samo da voda stigne do vocnjaka, pod bilo kakavim pritiskom :supz:

71 bar :rolleyess: Pa za to trebaju hidraulcna crijeva :mrgreen:
To je kada je protok 120 L/min, pa sa tim moze direktno navodnjavati.
Treba to samnjiti, dovoljan je protok 50 L/min pa i manje. Ima vremena neka se akumulacija puni polako. Treba nesto ukombinovati da mogu ici normalnija crijeva, jer bi se u ovakvim uslovima koje navodite normala crijeva razletjela nacisto.
Ja vjerujem :scratch da bi sa dvije male pumpe kao sto je moja mala kineska benzinka (jer tu vjerovatno nema struje) sigurno uspio istjerati vodu gore. A ako ima struja jos lakse. :gitarist:

Posljednje uređivanje od moderatora:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
TOP model TOP cijena 1800 eura. Težina bez motora je preko 100 kg. Usis 5 cola izlaz 4 cola. Imamo mi kineskih, japanskih, slovenskih pumpi koliko ti srce želi, da ima crijeva već bi mi njih spojili, makar napravili i koji vodostan od pvc kontenjera :)

Posljednje uređivanje:

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
TOP model TOP cijena 1800 eura. Težina bez motora je preko 100 kg. Usis 5 cola izlaz 4 cola. Imamo mi kineskih, jpanskih, slovenskih pumpi kolikoti srce želi, da ima crijeva već bi mi njih spojili, makar napravili i koji vodostan od ovc kontenjera :)

Pa to je onda prava zvijerka od pumpe. Da nije finansiska situacija ovakav kakva jeste, uzmem takvu i stavim ovaj motor sa moje i da vidis posla. Potopio bih vocnjak za dan :weedman:

A crijeva nemate. Pa da nije to ni mala investicija, za toliko crijeva treba 1000e.
A valjda cete nesto uspjeti, ne boim se ja za vas, snalazljivi ste vi :supz:.

Posljednje uređivanje:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
On TOP znači da je stvarno vrhunska, a za vrhunske stvari je potrebno tvoja tri motora od 15 kw. Ovo treba pogonit stroj od 44kw :) Ovo nije igračka ;) A što se tiće crijeva radim na nekim layflat ;)

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
On TOP znači da je stvarno vrhunska, a za vrhunske stvari je potrebno tvoja tri motora od 15 kw. Ovo treba pogonit stroj od 44kw :) Ovo nije igračka ;) A što se tiće crijeva radim na nekim layflat ;)

He, he, he imam ja i za to keca u rukavu, za male pare, samo da mi je pumpa :mrgreen:
Je l` ti to molimte moj motor od 15kw nazivas igrackom :supris:
Kazem ja da ste vi snalazljivi, eto vec se radi na crijevima. Ajd samo da se nesto rijesi, zao mi je da se covjek tako pati sa vodom

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ma dobri su svi električni motori, nema ni jednog lošeg koji ima bakrene namote ;) Samo je to začarani krug ako nemaš industrijsku struju na poljoprivrednoj površini. Generator treba kod induktivnog opterečenja dimenzionirati bar 2x tj 15 kw motor treba 30 kw generator, 30 kw generator bi trebao 60 kw motor da ga pogoni i eto ti problema, na kraju taj 60 kw troši juhu hu hu ;) A kad ideš pak iz kuće "napajati" 15 kw više sati dnevno, onda ti dođe HEP dobar dan, industijska tarifa, paušal, rezervirana snaga... Po meni belarus za 15.000 kn + plavi dizel plus generator na kardan i to je to ili rakovicin motor, balansirani kardan na 3000 okretaja ili drugi spoj i to je sva fantazija ;) Poz

Posljednje uređivanje:

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Ma dobri su svi električni motori, nema ni jednog lošeg koji ima bakrene namote ;) Samo je to začarani krug ako nemaš industrijsku struju na poljoprivrednoj površini. Generator treba kod induktivnog opterečenja dimenzionirati bar 2x tj 15 kw motor treba 30 kw generator, 30 kw generator bi trebao 60 kw motor da ga pogoni i eto ti problema, na kraju taj 60 kw troši juhu hu hu ;) A kad ideš pak iz kuće "napajati" 15 kw više sati dnevno, onda ti dođe HEP dobar dan, industijska tarifa, paušal, rezervirana snaga... Po meni belarus za 15.000 kn + plavi dizel plus generator na kardan i to je to ili rakovicin motor, balansirani kandar na 3000 okretaja ili drugi spoj i to je sva fantazija ;) Poz

Pa za velike motore bilo bi malo muke, a ovaj od 15kw nije neki problem ;), nemamo mi HEP ;) tako da ide.
Rijesilo bi se i za 44kw, pa nemam dzaba trafo u po vocnjaka :finga:, samo da je povrsine za navodnjavanje da se to isplati.
A sa agregatom to pogoniti, to bi bilo totalno neisplativo, kod nas od 37KW za sat srkne 10L lagano, staces ruska masina :weedman:.
Ako vec nema mogucnosti za struju onda je pumpu bolje spojiti direktno na motor ili traktor, pumpa na struju pa jos generator na traktor :confused:. U svakom slucaju to sve treba dobro obezbijediti narocito ovo koje je mobilno tipa pumpe na tockovima i to, kod nas bilo par slucajeva zakaci banda i sve odvuce :supris:.
I jos da nadodam ako je ikako moguce navodnjavanje treba pogoniti na struju, pa makar bila i industriska.
Em izdje jeftinije em si gospodin covjek, prosto se preporodis kada predjes sa goriva na struju :partyman:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Hm, a koliko bi potrošila rakovica 80 ks za sat vremena tj. pri 2600 okretaja/minuti?

Na vrh