Imam mrežu, ali uvijek HEP-u plaćam neke naknade.
Da, da, frižidere sam zaboravio napisati iako sam ih već ucrtao. Svjetla za početak radim po fazama, a kasnije ću prebaciti sve na centralno napajanje i pustiti samo 12/24 V po kući i direktno na LED trake.Nije loše nužna trošila (rasvjeta i frižideri) razdvojiti tak da postoji mogućnost zasebnog napajanja. Ona su obično i niže snage pa se mogu napajati iz slabijeg izvora.
Inače, u poslovnim zgradama postoji napon preko mreže i napon preko UPS-a (crvene utičnice) koji "nemre nestati".
Instalacija u našoj kući je tak izvedena pred 20-tak godina, samo bi trebalo grupirati struje krugove rasvjete na zasebnu sabirnicu, jer je sad rasvjeta raspoređena po fazama.
Ako misliš grijati na struju proizvedenu iz panela , mislim da to nebu išlo. Nebi sadu detalje...ne, uopće ne razmišljam o akumulatorima, ja hoću svu proizvodnju potrošiti...
Zašto bih griješio? Sad imam priključak, jednog dana će se maknuti.Mislim da grijesis s tim skroz off grid....a i nisam siguran da li mozes dobiti uporabnu bez prikljucka na struju?
Ide to bez problema, pogotovo ako imaš DT.Ako misliš grijati na struju proizvedenu iz panela , mislim da to nebu išlo. Nebi sadu detalje...
Jel znaš od koje firme je ponuda?To su neke prevare u pitanju, ujak je prije 2-3 tjedna dobio ponudu za 3 kW od 32000 kn. Nisam išao s njim u detalje tako da je to sve što znam. Moguće da je dobio i neki popust pošto zna dosta ljudi.
Osim ovog što Stipa kaže, moraš imati baterije i za trenutke kada kratkotrajno trebaš veću snagu, tipa pokretanje bilo kakvih motora. Ne mora biti velika, ako imaš ploče dovoljno velike snage. Pogledaj SOK baterije, daju do 10 godina jamstva.
Sebi baš projektiram elektromrežu za novu kuću, radim pripremu i za potpuni offgrid u nekoj budućnosti. Za prvu ruku ću ubaciti hibridni inverter i manju bateriju da mi napaja dizalicu topline, hidropak i komunikacijsku opremu, a kasnije kada mi kapne lova uzimam ploče. Mislim da će mi 10 kW biti dovoljno.
Ovako nekako izgleda solarni sustav:
View attachment 46385
Ako nekog zanima u detalje što i kako, sutra idem na sastanak s projektantom pa ga mogu pitati.
E ne znam, pitat ću ga.Jel znaš od koje firme je ponuda?
Uz stolariju kakvu si opisal obično idu Al rolete punjene PU pjenom.e sad si me našao...nemam pojma o mogućnosti zagrijavanja tim limenkama...
plastenik imam, po danu (sunčanom) ne treba dodatnog zagrijavanja...
igral sam se ovih dana sa roletnama okrenutim prema suncu, uspio sam prostoriju od 10 kvadrata (26.5 m3) za pola sata zagrijati 5 stupnjeva...otvorio sam prozor i spustio roletne da ih ugrije sunce...
prozor oko 1 kvadrata ima...inače imam tri stakla sa dva low-e premaza na stolariji, preko toga skoro niš izvana ne prolazi...