• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

OLT plugovi

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Nema napinjanja lanaca... to je naj gore sto mozes napraviti...

Jednostavno se iznivelira plug, malo ga "odbrazdis" na rucki i da vidis oranja...

Da slazem se s tobom al neznjs kak on stela tak da moze biti svega.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Možda je plaz loš pa ne drži dobro plug u zemlji, možda je smotan, može biti dosta faktora zašto je tako, de sliku pluga i s kojim traktorom ga vučeš?

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973
Nema napinjanja lanaca... to je naj gore sto mozes napraviti...

Jednostavno se iznivelira plug, malo ga "odbrazdis" na rucki i da vidis oranja...

Sto mislite "odbrazdis".treba ga dovest u takav polozj rvni da ne treba lanaca?

B

Bobo

Guest
Kad je plug podesen u "zabrazd" tj Zabrazdjivanje je slucaj kad plug tezi ici u nepoorano zemljiste i kad prednja brazda hvata koliko ona hoce a kad se spaneri otegnu plug ce bjezati u neoranu zemlju dok god se desni lanac ne utegne, onda mu moras davati kontru dotezanjem lanca, pa motaj tockove u lijevo a to nije oranje.

Odbrazd ili odbrazdjivanje pluga je plucaj kad plug tezi ici u poorano zemljiste, kad prednja brazda hvata jednako ili manje od zadnje. ako je plug previse odbrazdjen dolazi do pojave da traktor bjezi u neorano, da je lijevi spaner utegnut i to OPET nije oranje.

Cilj je plug dovesti u takav polozaj odbrazda/zabrazda da sva pluzna tjela rade na istoj dubini, pri istom zahvatu a da su spaneri labavi i da plug sam sebi trazi pravac. Pojedincima (usudim se reci i vecini) je nepoznata uloga rucke na osovini pluga a s njom se bas podesava odbrazdnjivanje-zabrazdjivanje pluga...

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Kad je plug podesen u "zabrazd" tj Zabrazdjivanje je slucaj kad plug tezi ici u nepoorano zemljiste i kad prednja brazda hvata koliko ona hoce a kad se spaneri otegnu plug ce bjezati u neoranu zemlju dok god se desni lanac ne utegne, onda mu moras davati kontru dotezanjem lanca, pa motaj tockove u lijevo a to nije oranje.

Odbrazd ili odbrazdjivanje pluga je plucaj kad plug tezi ici u poorano zemljiste, kad prednja brazda hvata jednako ili manje od zadnje. ako je plug previse odbrazdjen dolazi do pojave da traktor bjezi u neorano, da je lijevi spaner utegnut i to OPET nije oranje.

Cilj je plug dovesti u takav polozaj odbrazda/zabrazda da sva pluzna tjela rade na istoj dubini, pri istom zahvatu a da su spaneri labavi i da plug sam sebi trazi pravac. Pojedincima (usudim se reci i vecini) je nepoznata uloga rucke na osovini pluga a s njom se bas podesava odbrazdnjivanje-zabrazdjivanje pluga...

Potpisujem sve kaj si napisal!:icon_thumright:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Koliko je to puta več objašnjeno....auuuu :) trebalo bi otvorit neku INFO temu i sve takve postove s objašnjenjima prenesti tak da svi koji neznaju kad god požele si mogu pročitati. Takvu temu naravno zaključati!

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413
Koliko je to puta več objašnjeno....auuuu :) trebalo bi otvorit neku INFO temu i sve takve postove s objašnjenjima prenesti tak da svi koji neznaju kad god požele si mogu pročitati. Takvu temu naravno zaključati!

Slažem se u potpunosti. Najbolje bi bilo da netko od Vas admina ili moderatora složi temu o štelanju pluga sa nekim kvalitetnim postovima koji su več objavljeni. Da nije previše duga a opet da je sve bitno pojašnjeno i po mogučnosti zaključati da opet ne ode u nedogled.:icon_thumright:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
evo pluga olt koji dobijam za dzaba od zeta.treba se srediti malo .mislim da je to pto2 ili mi se cini.kako vam se cini rad sa takvim plugom.
19032013389.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Slabo se vidi daj jos slika iz vise strana i da se vide ruke kaj drze daske i lemesi i klizaci.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
jedino kad ga doteram pa da ga islikam.ovu sam slikao na brzinu jer sam zurio a nemoze se bolje prici jer je zatrpan okolo .

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ok nemj frke,vidim da je hrdav i jako star,al kad ga otrpas poslikaj bolje i bumo pomogli i raspravili.:icon_thumright:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
nekoristi se vec vise od 15 god. njima netreba jer imaju veci traktor i plugove . ovaj jos stoji iz vremena dok su imt 540 imali. a zao im baciti u gvozdje , e jedino sto su imali pozajmljivaca za delove sa njega pa je nestalo crtalo sa nosacem i cini mi se i tocak za podesavanje dubine da je taj plug imao koliko se jos secam

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
nekoristi se vec vise od 15 god. njima netreba jer imaju veci traktor i plugove . ovaj jos stoji iz vremena dok su imt 540 imali. a zao im baciti u gvozdje , e jedino sto su imali pozajmljivaca za delove sa njega pa je nestalo crtalo sa nosacem i cini mi se i tocak za podesavanje dubine da je taj plug imao koliko se jos secam

To je super plug za vrtove i zahvalan i ja ga sad trazim neki jeftiniji,taj se da pomicat uljevo i mozes izorat brazdu pokraj ograde ili drva.
Taj sa slike meni zgleda ko da je izgorio u pozaru.:D:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
kad ga sredim neces ga prepoznati. kad se nevodi racuna sve propada, tako da nikako cudo nije sto je ovakav.ima mu oko 40 god

Tu od
14 Ožu 2013
Poruka
72
evo pluga olt koji dobijam za dzaba od zeta.treba se srediti malo .mislim da je to pto2 ili mi se cini.kako vam se cini rad sa takvim plugom.
19032013389.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Upravo ja imam takav plug izanima me kako se stela taj plug posto samnovi u tome

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ovaj plug treba da se sredi prvo jer fali delova a i na rucici fali klin pa je samo svezana zicom. ima dobru stvar sto na dva bolcna na ploci prednjoj se moze smaci zadnja daska .kad je negde u blizini ograde moze se zadnjom daskom uzorati koliko toliko do samog levog tocka . e to mi se svidja posto dosta toga imam uz ograde da uzorem a nemogu prici obicnim plugom

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
ovaj plug treba da se sredi prvo jer fali delova a i na rucici fali klin pa je samo svezana zicom. ima dobru stvar sto na dva bolcna na ploci prednjoj se moze smaci zadnja daska .kad je negde u blizini ograde moze se zadnjom daskom uzorati koliko toliko do samog levog tocka . e to mi se svidja posto dosta toga imam uz ograde da uzorem a nemogu prici obicnim plugom

Ja trazim takav plug za vrt jer mi je ograda i garaza blizu pa bi mi bil super al nebum ga puno trebal al bi si ga kupil neki stari da nije pre skup ne mora biti bog zna kaj bitno mi je da ima tanjure za rezanje.

Najnoviji postovi

Na vrh