Ako mislite vrcati meda, NE koristete varolik prije toga. Varolik koristite nakon vrcanja, i kada nema zatvorenog legla, pošto se varoja nalazi i u leglu. Ja varolik koristim nekada u rujnu, kada matica skoro pa prestana zalijegati. Nemojte leto skroz zatvarati, ostavite barem 2 cm, leta otvorenim. VAROLIK NIJE BEZAZLEN. wait):
Ako mislite vrcati meda, NE koristete varolik prije toga. Varolik koristite nakon vrcanja, i kada nema zatvorenog legla, pošto se varoja nalazi i u leglu. Ja varolik koristim nekada u rujnu, kada matica skoro pa prestana zalijegati. Nemojte leto skroz zatvarati, ostavite barem 2 cm, leta otvorenim. VAROLIK NIJE BEZAZLEN. wait):
E kolega to nisam znao , hvala na savjetu , sad cu opet morati malo porazmisliti o tretiranju pcela .
Reci nam sta bi onda bilo prikladno za tretiranje drustava u ovo doba godine ?
Vidi, kao prvo nemojte me smatrati nekim profesionalcem. Ali mislim da pčele protiv varoe, nema efekta tretirati prije kraja 8 ili početkom 9 mjeseca, ili kasnije zavisno od vremena, kada matica počinje sa slabljenjem ili prestankom zalijeganja mladog legla Ja protiv varoe koristim takođe varolik znači krajem 8. mjeseca, u 2-3 pa i više navrata u razmaku od 10-15 dana, kako bi sve pčele iz legla bile tretirane znači što manje legla u košnici, bolja je efikasnost. Ti tretmani se protegnu do 10-11 mjeseca.
Već sam rekao da se varoja takođe leže i nalazi u leglu, jako je bitno da sve pčele izležene budu zahvaćene zadimljavanjem. Zadimljavanje vršim pred veče kada je većina ili sve pčele u košnici.
Kontrolu vršim tako što su kod mene, tzv. antivarolne podnice, tako da na njima mogu vidjeti učinkovitost zadimljavanja. Ja takvim korištenjem varolika, jako dobro kontrolišem varou, i nemam gubitaka načinjenih varojom.. LP i puno uspjeha, svim pčeloljubcima: icon_thumright:
Ma i ja sam totalni amater , za sad imam cetiri kosnice pcela i dvije bacve ali ucim se i trudim da njima ugodim koliko god je vise moguce .vec tri godine drzim pcele pomalo koliko uhvatim slobodnih rojeva a jos im nisam uzeo niti gram meda za sad dok to ne budu jaka drustva i dok ja ne budem pcelar ostavljam sve njima da im ne usfali ja si kupujem med za svoije potrebe .
Lijepi pozdrav i hvala na savjetu !
Vidi, i ja volim jako pčele, ali kada vidiš da imaju meda, posebice u ovo doba, slobodno izvadi, one će samo bolje tada raditi-nositi, znači njima je u genima da med skupljaju za zajednicu i čim ga imaju dovoljno i one smanje s unosom, e tim tada uzmeš za sebe i one rade punim kapacitetom. Njima je bitno samo da im je lijepo vrijeme, da mogu izaći iz košnice, a one će sebi da saberu da nebudu gladne. Nemoj me pogrešno svatiti, ali svi držimo da bi ako ništa meda imali za sebe i porodicu. Nećeš im naškoditi ako im uzmeš višak. Zavisno od vremena i paše nemoj im uzimati iza polovice 8 mjeseca, a one će sebe do jeseni i zime sigurno s hranom osigurati, i ako se jesen s vremenom pokvari malo ih ti poguraš s sirupom i to je to. I ja sam započeo prošle godine, ranije sam pisao zazimio dvije lr košnice koje su i prezimile, do sada iz te dvije košnice izvrcao 41 kg meda, i do kraja 7. mjeseca će biti sigurno 10-12 kg. i opet da imaju za sebe, ali je kod mene ova godina po priči većih pčelara zaista dobra. Sada sam proširio još 5. košnica koje neću dirati, tako da ću zazimiti ako sve bude ok 7. komada, pa naproljeće idemo dalje.
Ma ja sam proslu godinu izvadio ramove s medom i nisam ih vrcao na jesen sam iste ramove vratio pcelama , ljeto je bilo susno nije bilo nista sve bi pokrepale da im nisam imao za dati da imaju s cim prezimiti ,ali nije mi nimalo zao imam ove godine dva perfektna drustva .
Pogledajte lude amerikance sta rade s ovim jadnim pcelama kojih je sve manje na svijetu !
http://www.haber.ba/zanimljivosti/svastara/46961-otkriveno-gnijezdo-od-milion-pcela-video.html
Ma vjerujem, ti, da je sušna bila godina, kod mene je brdski teren, ima dosta livade, šume i svega toga, znači dosta sačuvanog zdravog i prirodnog bogadstva, tako da je odmah i drugčije za pčele.
Koje košnice koristiš, kakva je kod vas cijena, košnica i drugo.
Kada nestane pčela (nedo Bog) sigurno i nama neće biti lako.
Ja koristim LR kosnice i cijena se krece oko petsto kuna po kompletu , nije bas niti jeftino ali hajd bolje uloziti u pcelice nego potrositi u kafani !
Pozdrav pčelari:icon_pidu: Nitko se ne oglasuje, jeli itko išta vracao? Kako je "bacila" paša i ostalo LP.
Trebal si im mozda ostaviti jos,mislim da im je dva malo.
Ja sam vrcal 20.07.i dobil sam 3kg mjesanog meda,nisam ni mislil ove godine vrcat al su nekaj napravile ostavil sam im po 5 okvira meda i samo sam dva okvira zvrcal i med je super.
Jel vi prihranjujete pcele sad u 8mjesecu,cital sam da bi trebalo jer je susa i nema cvjeta pa da ne trose svoj med da im se svaki dan da secerni sirup.
Ja sam im pocel davati 9.8. I mislil sam ima davati do sredine 9mj,jedino ako bude kise pa trava potjera i malo nekaj pocvate.
U dvije kosnice su pocele raditi mednu kapu,znaci da se spremaju za zimu,ima puno licinki koje bi mogle biti zimske.
lijepe slike
Kakvu imaš vrcaljku?