• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
ja sam kupio košnice,kada bih si sav potreban alat kupio,mogao bi si garant 10 košnica kupit i još k tome suhu građu kupiti,po meni neisplativo.
pogotovo dok postoje poticaji za kupnju opreme,tako da se doslovno neisplati doma to raditi na malo,a i prsti ti ostanu na ruci!

rumster

Član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
47
@sused joza, bitno je da ti udjes u osnove pcelarenja i najbitnije da ih zavolis posle ces nesto cujes od drugih nesto procitas a kroz sve to sam ces nauciti ,a za pravljenje kosnice trebas trunku znanja , malo dobrog alata i ponajvise volje :)

rumster

Član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
47
ja sam kupio košnice,kada bih si sav potreban alat kupio,mogao bi si garant 10 košnica kupit i još k tome suhu građu kupiti,po meni neisplativo.
pogotovo dok postoje poticaji za kupnju opreme,tako da se doslovno neisplati doma to raditi na malo,a i prsti ti ostanu na ruci!

Sve je ovo super :) ali jedna kosnica komplet kod nas kosta 45 € , i kupio sam jednu onu prvu sad istu takvu napravim za 6 € u kompletu ali imam potreban alat i svakako radim sa drvetom :)
a bogami pcelarstvo za hobi nije jeftino to znamo svi iz iskustva

rumster

Član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
47
sacu ti napisat kako :)

Jedan kvadrat daske 2,5 cm kosta 1,25 € od tog kvadrata se naprave 4 nastavka ,odnosno napravis dva ,podnjacu,hranilicu i krov, a 20 okvirova se napravi od onih ostataka, lim za krova i mrezica 50cm imal jos nesto :) struja i rad masine svakako rade

sused joža

Član
Tu od
11 Kol 2008
Poruka
40
U vezi izrade košnica alat imam,mjesto za rad imam,znanja u obradi drva imam nešto pa hoću probati dal budem uspio.Ak ne uspijem onda budem kupio_Ovde u Zg. LR košnica je 500 kn.Još nisam našal dućan di ima DB košnica za kupit.

rumster

Član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
47
Ljudi nisam nista lose mislio,kako tko moze tako i radi ,kad zima dodje neradi se svakako nista, ja samo da ismiriglam okvirove i ofarbam kosnice :)

P171213_14.34.jpg

P171213_14.37.jpg

P171213_14.37_[01].jpg

P181113_15.40_[01].jpg

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
rumster nisam niti pomislio da si loše mislio,svaka často što možes sve doma raditi,a i ja bih da nemoram kupiti strojeve..
kada si spomenuo farbanje,farbao sam 21 košnicu, sa bojom na bazi vode,1 premaz temeljne i 3 premaza boje,i kada sam sve to napravio,mislim si,ajme,sta kada jednog dana dodjem do 100-tinjak kosnica,ko ce to sve ofarbati...

rumster

Član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
47
Pa neznam sta da ti odgovorim :) al jbg kad sagledas sta god covjek ima mora brinut o tome i opet se sve stigne uraditi
Kad sam nabavio 2 kosnice pcela bio sam reko 5 komada za mene,ali zao mi unistit maticnjak jbg pa samo prebacujem :)

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
Ja uzicavam okvire,sad moram satne osnove kupit(40ak kg) i utapat laganini.

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
nego sta,nadajmo se najboljem,moram napuniti 20 kosnica na proljece,nadam se da nebudu preskupe pcele!

kod nas je kisovito i hladno,tako da nema izlaska,a predviđaju jos 6 tjedana zime,pa kako im Bog da..

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Pozdrav zemljak, jel to onaj američki svizac predviđa da će zima trajati još 6 tjedana. Gdje kupuješ pčele i po kojoj cijeni? Jesi vidio na njuškalu kod nas jedan prodaje 10 košnica sa po dva nastavka i autoprikolicu za 10 000 kn jel to puno?

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
citao sam negdje u onim porukama kada su vijesti,pa se ispod vrti traka sa informacijama..

Pcele kod provjerenih ljudi,i da su mi bar 15ak km dalje od mene...
Ja sam pocetnik i nemogu ti preporuciti sta je dobro i sta nije,ali ako ti proda 10 kosnica i prikolicu za te pare,to je poprilicno prihvatljivo,sada,ovisi u kakvom su stanju drustva,da li su to jaka drutsva,slaba ili kombinacija istih,tko zna kako su tretirana,i cime,pa treba sve to odvagnuti..

vidim da se rojevi krecu po 350kn sto mi je ipak malo previse,a pcele na okvirima su i po 70kn,pa radije uzeti 5 okvira sa pcelama,nego roj,ali sve ima svoje prednosti i mane,roj mozes odmah tretirati protiv varooe i onda si prakticni miran,dok na okvirima mozes dobiti hrpu bolesti,stare pcele ,ali to drustvo bi moglo dati i meda u istoj godini...pa treba odvagnuti..

ja cu uzeti vjerovatno 10 rojeva i 10 zajednica na okvirima,pa cemo vidjet sto je bila bolja odluka!

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,052
Ja stavljam u centri reda Žicu po dužini okvira i u rupe nabijem mesinganu zakovicu.
Tomo ja nemrem vidjet slike.

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
821
Jel bil ko u gudovcu, ja sam bi i dosta toga sam saznal i mogu reći da je jako edukativno!

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
Bio u gudovcu,nisam impresioniran bas iako sam bio prvi puta na pcelarskom sajmu..
Jos sam kupio 20 lr nastavaka i 10 podnica.
Narucio satne osnove,trebam ih 40ak kila..

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
mene jos ceka 500 okvira za uziciti,i onda utapanje satnih...sad sam u potrazi za pcelema na okvirima,dosta su skupe,pa trazim povoljnije..

ARBA

Član
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
43
moje pčelice su na pogači od 10mjeseca, radi se o dva roja dobivena gola krajem 7 mjeseca, jaka suša bila i nisu niš skupile :-( za sada su žive i svaki lijepi dan nose nešto peluda malo.

Najnoviji postovi

Na vrh