• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

Opor

Član
Tu od
27 Lip 2013
Poruka
50
Moljac radi ako su temperature preko 15 (vlastita iskustva). Po zimi nije potrebna nikakva zaštita ali problem nastaje na proljeće prije nego ubacim 3 nastavak negdje u 06.mjesecu za vrijeme gacije.
Kod korištenja ovih sredstava potreban je i oprez, te je potrebno sače dobro provjetriti 48 sati prije nego se ubacuje pčelama.
 

dzoni

Član
Tu od
19 Ruj 2014
Poruka
123
ja sam pocetnik pa nemam jos toliko okvira toliko jake zajednice da bi koristio 3 nastavak a posebno ove godine mene su naucili da preko zime spustim sve na jedan nastavak a uproljece pocnem dodavati po potrebi ima jedan tu on cijelu zimu ostavi na 2 il 3 il vec kako je samo ih zamijeni prazne dole a pun gore iveli nema problema neznam sto je najpametnie:icon_question:
 

dzoni

Član
Tu od
19 Ruj 2014
Poruka
123
imam jedno pitanje imam u blizini pcelinjaka jednju njivu pa sam mislil nesto tu zasijat za njih sto bi bilo najbolije hvala
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Pozdrav pčelari.
Evo slika od danas 11.01.2015.g. na mom pčelinjaku veselo kao u svibnju.
Slika0797.jpg
[/url]
post images[/IMG]
Brzinski pregledano, hrane ima dovoljno. Još jedan pregled krajem veljače, što se tiče hrane, mada mislim da ima dovoljno do proljeća.:icon_thumright:
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,877
Lijepo izgleda..
ja sam svoje prekjucer pogledao,samo 3 kosnice su nacele pogace,ostalo netaknuto..danas nisam isao u obilazak,a sada pada snijeg..ludo vrijeme!
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Kod mene sve jedu pogače, ima meda dosta ali jedu i pogače.
Upravu si za vrijeme kod mene danas toplo skroz, a evo vidim ponovno javljaju snijeg i zahlađenje ali kratkotrajno. Nadajmo se da će godina biti bolja nego prošla.
Ako nastavi s toplim vremenom matica će da počme ranije zalijegati, a to nije dobro nikako, ali što je tu je, što nam Bog da. Ja prošle godine meda nisam ni kg. izvadio čak ni za sebe. Nešto malo za sebe napravio propolisa i to je to.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,877
ja takodjer lani nisam gram meda izvcao,kazu stari pcelari najgora godina u posljednjih 50 godina,nadam se da ova bude koliko toliko prosjecna.
Ovo mi je prva zima i zasada sam izgubio jenu zajednicu,i to zbog gladi,radi se o najjacem nukleusu,krivo sam procijenio jacinu drustva i zalihu hrane..ali to je skola za ubuduce..a kako i kazu iskusni,u 3. mjesecu se zbrajaju gubici!
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Kod mene su još sve na broju, i ja sam početnik. Ovo mi je treća godina i dosad ja nisam imao gubitaka. Nemam puno 10 komada, ondje gdje danas slikano 7 košnica malo iznad kuće na jednom mjestu još 3. Čisto da nisu na jednom mjestu. Mislio sam prošlo ljeto da se proširim barem još 10-tak, imam sve spremno, ali bilo kako bilo. Čekamo bolja vremena. A što se tiče hrane i svega, ja kako ih nema dosta imam vremena da ih dobro zazimim i hranom i svim. Gledam to što imam da mije dosta kvalitetno i jako.:icon_thumright:
 

Talijan

Novi član
Tu od
18 Ruj 2014
Poruka
22
Pčele i danas aktivne ,na lijeski kupe polen ,ako nastavi ovakvo šašavo vrijeme brzo će visibaba,brndja itd.
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
I ja sam danas malo gledao pčele, izlaze, i baš sam pogledao u lijesku ima blizu košnica, ali nisam mogao primjetiti da pčele dolaze na nju, možda je kod tebe toplije, neznam ti lokaciju. Kod mene danas na suncu temp. +10.:drink:
 

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
825
Evo jučer sam bil u gudovcu na pčelarskom sajmu, malo sam razmijenil iskustva i napunil cijeli gepek za 500 kn, kupil sam antivarozne podnice, limene krovove i malo za probu sakupljač peludi i sakupljač propolisa. Jel bil ko sa foruma???
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Moje su tek ovih dana išle u pročisni let.
Hladno je još i nema cvata kod nas tu i tamo koji šafran u šumi.
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Kod mene najviše sada ima polena s lijeske, te takođe dosta i sa šafrana kao što kažeš, a već cvijeta polako i ostalo. Nadajmo se boljim vremenima nego lani.
 

Talijan

Novi član
Tu od
18 Ruj 2014
Poruka
22
Ove godine pokusavam nesto drugačije da odradim na onim društvima koja mi izgledaju slaba sa hranom , umjesto pogače koristim 1 kg sirupa i to jedan dio sa klasičnim hranilicama a jedan dio sa plastičnim bocama od cocacole pa budemo vidjeli za jedno 20 tak dana rezultate ,
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,877
Posto sam pocetnik nebih pametovao ali nepisano je pravilo da ukoliko nocne temperature padaju ispod +10℃ da se ne sirupira.
ako imas koji okvir sa medom ili pogacu u svakom slucaju je bolje nego sirup.
ali tvoje pcele,tvoje odluke..
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Pozdrav talijan! Dobro kaže kolega komer, nemoj sada sirupa, to nije dobro sigurno. Daj ti njima pogaču i nesekiraj ako su preživjele dosad, one će i ostati, već one lagano sebi unose. A o jačini društva i hrani se vodi računa nakon zadnjeg vrcanja, slabija društva spajaš s boljim.
 

Talijan

Novi član
Tu od
18 Ruj 2014
Poruka
22
Zaboravio sam da napomenem da sam i na par stavio pogaču , a za sirup našao na internetu , nekad čovjek mora i da rizikuje iako ovo sa sirupom meni lično ne djeluje loše .
 

Najnoviji postovi

Na vrh