Kolege mentalniuhljeb i komer prvo vam se moram nasmijati. Ajde pročitajte moja dva posta (zajedno) pa će vam biti jasno da mi je cilj nadopuniti livadnu pašu ljeti (ustvari napisao i pitao). Meni se čovjekovih 900kg činilo puno pa pitam koliko zajednica kolika površina (nisam oćekival da je to med samo od facelije već da ima i livade ali ako je mješano s bagremom onda piši kući propalo)
Da dam neke odgovore/informacije da se ne pametujete/bahatite se:
-bavim se ratarstvom i stočarstvom (samo pogledaj teme u kojima komentiram)
-imam svu mehanizaciju (normalno) i ako će biti sjemena još ju budem i iskombanjiral za sjeme (radimo djetelinu- isti tehnološki proces)
-svrha nije proizvodnja meda već hrane za pčele da se smanji potreba za dohranjivanjem nukleusa i zajednica poslije glavnih paša i vrcalo bi se tek nekoliko zajednica koje bi ostale s medištima i to za probu (10-20kg ako bude->neće to biti samo facelija možda bude nešto i livade koja redovito zadnjih godina biva katastrofalna)
- moja procjena je da ona može biti za mene super profitabilna a minimalno zelena gnojidba
- pčelarenje je u familiji više od 20 godina (naravno na malo od 2 do 10 zajednica ), a ja se aktivno bavim 3g i od tada ni jedna zajednica nije ne prizimila i zajednice su zdrave s dobrim zalihama meda (danas ću vidjeti koliko su matice "radile" i a će biti belaja zbog najavljenog hladnog vremena)
Moja računica za faceliju je takva, poticaj je cca 800kn za pola hektara trošak oranja, pripreme, i sjetve mi je nekih 500kn za tu površinu (kao kod svega svoj rad ne računam), 5kg sjemena mi je cca 250kn (ima jeftinije i skuplje). Ako ne bude ni kile meda, samo nek bude zelene mase za zelenu gnjoidbu ja sam profitiral zbog mase i fiksacije dušika.
Sad prema pročitanom nadam (nadam se ja i prinosu od 10+ t\ha kukuruza ali računicu uvijek radim na prinos od 8t\ha) se da bi mogle donijeti nekih 150-200kg meda (u literaturi se spominje nekih 500kg/ha ) za sebe. Ako bi se formirao solidan broj mahuna poslije cvatnje odlučio bih se za kombajnjiranje ako ne košnja, sušenje i spremanje slame od facelije za stelju a mogući "drugi otkos" kao zelena gnjoidba.
Hvala na kontruktivnim komentarima, kolege
: