• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oporavak kosilice Castel Garden

Å tore 502

Član
Tu od
15 Stu 2011
Poruka
536
No dobro, malo smo se zapričali, a poslovi su stali.. Uglavnom ovo koje sam ti napisal je prepisano s pločice, a očito sam ja fulal i zmeđu 148 i 150ccm znači još je bolji motor :icon_fU: :icon_butt:

Eto poklopca sa brojem koji sam slikal kad sam kupoval dijelove:

DSC_0191.jpg

Uglavnom meni je to sasvim isto, dok mi iskustvo i kaj je prešla i u kakvom je stanju govori jedno, dok velim sumnjam opet u nekakve zamjene pod drugim kodom i jeftilen i pitanja jel to zapravo taj motor ili nije.

Ajmo onda dalje...

Posložil sam diferencijal i nabavil sam aluminijsku remenicu jer se plastična dva puta raspala, pa nadam se da sam tome s ovim doskočil :icon_scratch:

DSC_0293.jpg

Onda sam instaliral motor na kućište:

DSC_0295.jpg

@hodor da nebi bilo greške jel vidiš ti to sad je i Powered by Ford :(rofl):

Dalje sam ubrzal postupak tak da nisam stigel poslikati. Još su uređene ručke, promjenje sajle i danas ako Bog dopusti bude finaliziranje i paljenje ,,:icon_thumright:

O

onix

Guest
super reportaza
ja bih ima jedno pitanje pa da mi neko odgovori, interesujeme koliko krakovi bobine trebaju biti udaljeni od magneta i da li ta udaljenost utice na iskru na svijecici? Hvala unaprijed

stefanmkd

Član
Tu od
8 Ruj 2010
Poruka
417
0.3mm ili debeljina vizit karte

Posljednje uređivanje od moderatora:
B

bosniahos

Guest
Svaki takav projekt trebal bi dobit podršku.Meni se dopada u svakom pogledu.Svaka ćast.

B

bosniahos

Guest
Nemereš to tako gledat,stavi kartu ili nešto malo tanji karton,plastiku ili papir između magneta i bobine i pritegni bobinu.Kad pritegneš bobinu polako izvuci to što si koristio za distancu.Polako okreni magnet da vidiš da nigdje ne zapinje u svojoj rotaciji i moralo bi palit,tj. bacat iskru na kablu odnosno sviči.

MirkoF

Novi član
Tu od
15 Pro 2020
Poruka
25
Nov sam na forumu pa bih vas zamolio da mi pomognete ako imate volje i vremena. Kosilica (slike imate u prilogu) jako dimi. Osim ulja ništa drugu nije menjano sigrno jedno sedam godina. Želim da sam zamenim karike. Nekada sam to radio na Tomosovim motorima ali sam zaboravio. Koliko sam gledao tu idu 3 karike? Karike se menjaju odozgo prema dole i samo se malo rašire ako se ne varam ? Da li treba uopšte menjati i klip i da li ću nešto oštetiti ako stavim i novi klip? Da li treba menjati i svećicu ako je ona ispravna? Hvala puno na odgovorima.

Prilozi

• Kosilica slika 1.jpeg
    Kosilica slika 1.jpeg
    38.5 KB · Pregleda: 19
  • Kosilica slika 2.jpeg
    Kosilica slika 2.jpeg
    34.9 KB · Pregleda: 19
  • Kosilica slika 3.JPG
    Kosilica slika 3.JPG
    64 KB · Pregleda: 18

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Karike se mjenjaju isto kao na Tomosu samo ove nemaju štift za spoj pa ih treba samo rasporediti pravilno oko bolcna klipa.
Ako klip nije oštečen nema potrebe mjenjati ga ali to buš sve skupa ionak videl kad rastaviš i vidiš u kakvom je stanju i dali uopče to sve skupa ima matematike.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,936
Ma bit će da je "0" takt kad vidi cilindar i mjesto na vrhu gdje klip mijenja smjer!

MirkoF

Novi član
Tu od
15 Pro 2020
Poruka
25
Hvala Vam puno na odgovorima. Nisam razumeo šta znači cvajtak i fritak? Nisam u tim terminima dobar pa sam zato i postavio slike. Kako da znam da li je klip oštećen ako na oko sve izgleda OK? Da li treba menjati svećicu ako je ona ispravna iako nije menjana sedam godina?

MirkoF

Novi član
Tu od
15 Pro 2020
Poruka
25
Ja ću svakako otvoriti kosilicu u za vikend pa ću znati tada više detalja. Ne znam da li motor četvorotaktni ili dvotaktni pa sam zato stavio slike i oznake. Kako se proverava klip? Ako je na oko dobar i ne fali mu ništa da li je to onda ok ili još nesto trebam da izmerim? Svećicu ću svakako zameniti kada budem to sve kupovao. Da li treba menjati filter vazduha ili ga treba samo oprati? Ni on nikada nije menjan.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,936
Motor je četverotaktni, filter je od spužve, moraš odšerafiti onih 6 ili 8 vijaka oko sviječice, maknuti glavu, pomaknuti klip prema dolje i provjeriti ima li kakvih risova. ako ima brazdi sve se baca. :p

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Kolega MirkoF, na slici broj 3 se vidi da iz auspuha motora izlazi plavi dim, kao posljedica sagorjevanja motornog ulja. (Motor je četverotaktni.) To ukazuje da je taj motor istrošen, a zazor karika na klipu je več možda preko 1 mm. Da li znaš utvrditi mjerenjem da li ti trebaju karike prva, druga ili treča specijala? Kako to misliš definirati? Da li si ikada skidao zamašnjak s takvog motora, imaš alat za to?

Teoretski je moguće da se nabave i zamijene samo karike, a totalno ti je neisplativo mijenjati i klip, iako je možda i on sav poderan.

Ako znaš, te imaš colovni alat, dok otvoriš i rastaviš motor, tek onda budeš vidio koliko je istrošen i cilindar.

Zapravo ti je danas neisplativo to popravljati, kad možeš u ZG kupiti solidan zamjenski novi kineski motor za 600 kuna, ili u Pevexu cijelu kosilicu za 1000 kuna. Osim ako baš želiš naučiti nešto novo, bez obzira na visinu troškova, to je druga priča.

Zašto bi mijenjao sviječicu, ako motor s njom radi, a radi? Prije bi morao zamijenii spužvu, uložak zračnog filtra, membrane od fergazera, brtvu glave motora te ostale brtve bloka motora. Raspitaj se koliko to košta.

MirkoF

Novi član
Tu od
15 Pro 2020
Poruka
25
Želim naučiti nešto novo zbog toga sam i pitao ovde vas koji ste stručnjaci o tome. Ja sam iz Srbije iz Beograda. Kod nas je ovaj motor nov oko 160 eura minimum ali pitanje je da li je original. Ja cu zameniti sve dihtunge i karike pa cu videti na osnovu klipa da li ga treba menjati ili ne. Ovde sam samo želeo da zamolim za malu pomoć. Od alata imam sve što mi treba i sve je profesionalni alat. Čime je nabolje podmazati klip i karike kada ih budem ubacivao u cilindar? Da li je bitan položaj klipa kada to budem radio?

Filter jeste od spužve. Da li se on menja ili se nekako čisti?

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ako to nisi nikad radio bolje daj nekom majstoru da ti to napravi, to nije puno posla pa mislim da za pivu dve ti ga neko složi.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Kolega MirkoF, ja sam iz Hrvatske iz Varaždina i nimalo mi ne smeta što si iz Beograda, čak što više jako mi je drago da možemo ovako lijepo, makar virtualno komunicirati.

Polako, nemoj biti suviše brz, možeš si brzopleto napraviti više štete nego koristi.

Dobar savjet ti je uputio kolega Lee, da izvadiš sviječicu i onda skineš glavu motora. Mogao bi te kod demontaže zezati zapečeni dihtung, uglavnom se potrga, pa treba novi. Ali dok skineš glavu motora, okreni za ventilator motora toliko da dovedeš klip u donji položaj, tada probaj prstima pri vrhu cilindra, da li na vrhu postoji "zub", što ukazuje da je cilindar ispod samog vrha bolje poderan.
Pogledaj da li se na cilindru vide crte, kao posljedica lošeg podmazivanja, zaribavanja itd. Sve su to pokazatelji u kakvom je stanju taj motor.

Evo voljan sam ti davati redom sve odgovore što te god bude zanimalo a ja budem znao, samo da ti pomognem. To su dobri i robusni motori, ali sve ima svoj vijek trajanja. Uvjeren sam da sam dobar poznavatelj tih motora zato slobodno pitaj što te zanima.

Najnoviji postovi

Na vrh