Evo ovako. Bilo bi dobro pomoci covjeku i govoriti mu u etapama i bez previse nepotrebnih informacija.
Kod ovog motora da bi zamijenio karike nema potrebe da skida zamajac (magnet).
Klip nema utore koji ne dozvoljavaju da se okrece karika jer je ovo cetverotaktni motor.
Postupak i redoslijed kojim bi ja radio je:
1. Skinuo noz kosilice,
2. Skinuo motor sa kucista,
3. Odvrnuo auspuh i karburator,
4. Odvrnuo svjecicu i skinuo glavu, a prethodno bi isuo ulje.
5. Zatim bi okrenuo motor i odvrnuo one sarafe koji drze polovinu bloka motora. To je onaj dio motora koji je zavrnut za kuciste kosilice.
6. Nakon skidanja ovog dijela imamo pristup unutrasnjosti i mozemo vidjeti klipnjaci koju treba odvrnuti od radilice i lagano izvuci klip prema gore. Ovdje treba prilikom skidanja obratiti paznju na buckalicu i onaj zupcanik mali od plastike.
7. Provjeriti stanje klipa, cilindra, klipnjace koja je mozda dobila luft na spoju sa radilicom.
8. Prilikom zamjene karika i kada klip sa klipnjacom zavrnes za radilicu treba obratiti paznju da bregastu osovinu i radilicu uzubis tj da vidis da li je ostalo uzubljeno. Moraju se na zupcanicima poklopiti tacke. Na oba zupcanika ima po jedna tacka koje moraju da se poklope.
9. Provjerio bi i semering na dijelu bloka koji je skidan.
Zrebalo bi i lezajeve ali sada to prelazi okvire projekta, a opet bi bila generalka po skolski odradjena.
Znam da je post dug, a znam i da sam dosta toga preskocio i zaboravio.
Druze kako budes radio javljaj sta te muci i slobodno se upusti u projekat jer ces samo tako nauciti.
- Pitanje za točku 3., zašto skidati auspuh?
- Napomena uz točku 4., ulje bi trebalo ispustiti među prvim koracima.
- Napomena uz točku 6., nije uvijek moguće klip izvaditi prema gore, naročito ako je na vrhu cilindra tzv zub. Nađe se i takva istrošenost cilindra u praksi.
- Pitanje uz točku 9., o kakvim se ležajevima ovdje radi? Koliko sam ja vidio, na jako puno otvorenih motora "te serije i kubikaže", niti jedan nema nikakav ležaj za radilicu, nego samo obrađeno kučište. Nema ležaja niti na jačoj seriji motora od 190 cc, a kamoli na ovoj s manjom kubikažom.
Nadam se da kolega forumaš, ako prihvati savjete o ugradnji klipa "s gornje strane cilindra" ima na raspolaganju potrebnu šelnu, da ne potrga nove karike. Na taj način ne bi morao skidati zamašnjak motora i vaditi radilicu...
Ukoliko se opredjeli za ugradnju klipa s unutarnje strane, s donje strane cilindra, to podrazumijeva prethodnu demontažu zamašnjaka i vađenje radilice. Iza toga mora znati postaviti paljenje u fazu, itd.