Radi se o tome ako je razmak između stabala 12 m; onda svako staablo ima cca. 5-6 m prostora za širenje; i to je prostor za rast. I orah, kao i svaka druga voćka, najbolji rod daje na osvijetljenim dijelovima krošnje.Bobostar hvala na odgovoru ali, molim te bda malo pojasniš ovu rečenicu "5-6 metara oko stabla"
Neće tu confidor ništa pomoći, trebalo je pratiti let i tući imago, sad je kasno za sve.
Uzgajivac,
izgleda da ucimo iz iste knjige jer i ja imam samo tu knjigu Orah i leska od Soskica..Imam mnogo nekig sitnica skinutih sa interneta ali se , verovatno i ti primetio, cesto iste price prepisuju i ponavljaju .Probacu da prikacim jedan link gde ces mozda uspeti da skines skriptu koju je neki Nisllija napravio jer je pokupio neke tekstove od gomile sa interneta i objavio kao dobru pricu za pocetak ucenja o orahu ako to ne smeta ljudima i moderatorima na forumu .Izgleda da sve price i savete treba procitati pa onda na osnovu neke svoje logike praviti odluke pa i o rezanu oraha i formiranju krune.Ja sam svoje npr. formirao relativno visoko po savetu coveka koji mi je prodao sadnice*prva bocna grana na stablu mi je na nesto oko 2 metra* a sada sam poludeo jer treba se penjati i glumiti kaskadera u pokusaju da vidim grancice zarazene ovim crvom ..
https://sr.scribd.com/doc/102074942/Kako-Nabaviti-Posaditi-Gajiti-i-Prodati-Orahe
Pozdrav !!
U svjetlu novih informacija koja bi visina prve osnovne grane bila optimalna, ako se ide na plod.
sa čime tretirati sadnice nakon što otpadne lišče, odnosno prije zime.