pozdrav ekipo !
Po vašim prijašnjim postovima vidim da je ph zemlje za rast oraha dosta važan. Imam posađene orahe na zemlji gdje je ph 4,7. Orasi su stari 8 godina, i nemaju nešto puno plodova, a ni ne rastu baš predobro. Pa sam ovaj mjesec mislio napraviti kalcifikaciju tla. Mislio sam sa Holcim Agrocal-om posipati samo oko oraha, negdje 1-2 m2 sa 1kg.
Da li netko ima iskustava sa takvom kalcifikacijom? Ili imate neku bolju ideju?
Svakako treba kalcija, i Holcim Agrocal (granulirani) je vrlo dobar materijal. Samo pazi dozu primjeme.
Ovo što si napisao, to je 10 t/ha (1 kg/m2) odnosno 5 t/ha (1kg/2 m2). Ovo ne bi bilo prboblema da je to u fazi pripreme tla (kada nema kulture na tlu) ali kako ovi orasi imaju već 8 godina, takva doza može napraviti više štete nego koristi.
Moj savjet je da sada tijekom zimskog mirovanja ideš sa 1 t/ha (eventualno 2 t/ha) Agrocal-a, i to razbacaš po cijeloj površini nasada, i to ponoviti slijdećih par zima (bar 3-4 zime za redom). Tako ćeš postepeno dizati pH od 4,7 pa na 5,0, pa na 5,3, pa na 5,6.... i do nekih bar 6,0-6,2. I na jesen svakako kontrola pH tla (o tome ovisi koliko ćeš onda ići Agrocala u zimi).
I tijekom vegetacije, treba malo to prihraniti pa će nešto i narasti. Minimalno ići da 2x150 kg/ha KAN-a (ima i tu kalcija) i to proljeće (rast vegetacije, grana...) i početkom ljeta (rast plodova).
I ako je mogućnosti, 1-2x tijekom vegetacije 1 kg/ha mješavinu mikroelemenata + biostimulator... i za par godina, nasad je kao nov. Ima vegetativni porast (veći volumen krošnje) a time i veći rod (ako nema volumena krošnje nema na što napraviti ploda).
A dalje sve su finese....
:icon_thumright: