Kontam kaže:U mom dvorištu, u mom dvorištu, pardon ja se malo zanjeo Ali jel tko vidio orah 5 m širine sa jedne strane i 5 m širine sa druge strane pa opet tako sa drugih starna svijeta? Ili ste vidili visoki orah? Samo me to zanima.
Ma prijatelju ne ljutim se ja, što više mišljenja tim bolje, ja sam napisao da ću ja uvijek kontra Vas svih, tako da... Jer ako me ubijedite argumentima znači da ste na dobrom putu, a ja i onako imam viška vremena Samo me čudi kako ne znaš da orah rađa samo na "vršiki" ili imaš francuski sortiment koji rađa po cjeloj grani. Što se tiće Oraha i ove zadruge Sokolac takav kraj mora biti, ne vidim da je ekipa poduzela ikakve mjere da nešto odgonetne osim smanjivanja troškova. Tako je to kad nije ničije i kad oni nisu uložili vlastiti novac. Nisu išli na deblo a ne mogu povečati rodnost? Pa dobro što ti je struka? Inaće nemoj uspoređivati njihovu zemlju sa našom. Oni imaju humus oko 7 a to nije baš najbolje za voćke, 2-3% humusa je ideala. Orah kao i svaka voćka traži orezivanje, zaštitu, navodnjavanje, obradu tla, prihranu... A što su oni u zadruzi radili... I isto tako činimi se da kukaju za kajsijom jer je ona odradila svoje i iskrčita je, a tamo im je bila para. Tada su omastili brk i sada kukaju što nema kajsije :mrgreen: A i taj članak je bio prije 6 godina, nauka napreduje sigurno se pronalate rješenja.spyder kaže:kontam nekužim šta si s tim htio reći u prethodnom postu, vidim da nisi upućen u orah(nemoj se ljutit)? što znam ja odgovorim zato i postoji ovaj forum, pa ne rađa valjda samo na vršiki mora imati prostora za svjetlost i da širi grane,nije to višnja da ide na usko, uostalom struka kaže 9x9 ili 10x10, juls javi se u vezi čišćenja na pm
Jedan zanimljiv članak na dnu stranice o greškama u razmaku
http://www.vojvodina.com/mediji/arhiva3/031125.html
Al se ne zna koliko rađa Misteri :mrgreen:Smiljan kaže:Kontam kaže:U mom dvorištu, u mom dvorištu, pardon ja se malo zanjeo Ali jel tko vidio orah 5 m širine sa jedne strane i 5 m širine sa druge strane pa opet tako sa drugih starna svijeta? Ili ste vidili visoki orah? Samo me to zanima.
Je je imao je moj djed jedan takav orah dobrih 10m promjera krosnje (mozda cak i vise), a visine ne pitaj.
Kontam kaže:Ma prijatelju ne ljutim se ja, što više mišljenja tim bolje, ja sam napisao da ću ja uvijek kontra Vas svih, tako da... Jer ako me ubijedite argumentima znači da ste na dobrom putu, a ja i onako imam viška vremena Samo me čudi kako ne znaš da orah rađa samo na "vršiki" ili imaš francuski sortiment koji rađa po cjeloj grani. Što se tiće Oraha i ove zadruge Sokolac takav kraj mora biti, ne vidim da je ekipa poduzela ikakve mjere da nešto odgonetne osim smanjivanja troškova. Tako je to kad nije ničije i kad oni nisu uložili vlastiti novac. Nisu išli na deblo a ne mogu povečati rodnost? Pa dobro što ti je struka? Inaće nemoj uspoređivati njihovu zemlju sa našom. Oni imaju humus oko 7 a to nije baš najbolje za voćke, 2-3% humusa je ideala. Orah kao i svaka voćka traži orezivanje, zaštitu, navodnjavanje, obradu tla, prihranu... A što su oni u zadruzi radili... I isto tako činimi se da kukaju za kajsijom jer je ona odradila svoje i iskrčita je, a tamo im je bila para. Tada su omastili brk i sada kukaju što nema kajsije :mrgreen: A i taj članak je bio prije 6 godina, nauka napreduje sigurno se pronalate rješenja.spyder kaže:kontam nekužim šta si s tim htio reći u prethodnom postu, vidim da nisi upućen u orah(nemoj se ljutit)? što znam ja odgovorim zato i postoji ovaj forum, pa ne rađa valjda samo na vršiki mora imati prostora za svjetlost i da širi grane,nije to višnja da ide na usko, uostalom struka kaže 9x9 ili 10x10, juls javi se u vezi čišćenja na pm
Jedan zanimljiv članak na dnu stranice o greškama u razmaku
http://www.vojvodina.com/mediji/arhiva3/031125.html