Re: Oranje,oranje,oranje...
Ajoj, tolko filozofije.
Gledajte, svatko radi kak njemu odgovara. Imam par primjera u selu. Valtra 133 ks ima vogel 3 brazde, prekretač, rešetkasta daska. Ne znam koji, ali mislim najveći jer je plug velik skoro ko i traktor. I dok ga gledam dok ore, ponekad se kotači vrte u "prazno". Mislim da je rekao da je naštelao na 16 cola ili možda 18. No, radi posao da ti pamet stane. Dubina je vrhunska u bilo kakvoj zemlji. I onda da tu dođe traktor 80 ks za isti taj plug...
Kum ima masseya 155 ks i ore 3 x 14 i nije da nešto navaljuje da bi kupio 4 brazde plug. Jer dok daš za traktor 500 i kusur tisuća kuna ipak ćeš razmišljati koliko ćeš ga dugo imati. Radi sa rotodrljačom amazone 3 metra i sasvim je dovoljno. A da nebi mogao vući 5 brazdi i rotodrljaču 4 metra ne može nitko tvrditi.
Neki dan je jedan kupio JD 170 ks i radi 4 brazde.
Da bude jasno, večinom su to zemlje srednje teške obrade. Ima nešto laganijih i nešto težih.
Znam jednoga iz Ferdinandovca, ima JD 180 ks i preklani je kupio novi plug 3 brazde.
Htio bih samo reči da se ne zavaravate s tim da traktor može vuči nešto ili ne može. Nemate pojma koja su to opterečenja na prijenose. Motor sam po sebi uvijek može vrtiti, e sad hoće li ostalo izdržati 20 godina ili neće, vidjet ćete sami. Uostalom, vjerojatno se nebi proizvodili traktori 200 i više konja da vam je teorija točna. Lako je traktor opeteretiti, mislim utezima i vodom.
U oranju, nikad nebi smjelo doći do situacije da se mora mijenjati stupanj niže, jer to onda nije optimalan plug za taj traktor. Nebi smjelo doći do proklizavanja isto tako, osim naravno ako ne oremo po blatu ili nećem sličnom.
Možda će netko reči da nek ne tjeram filozofiju jer i ja radim sa proklizavanjem. Moj traktor je razheban 100 posto, no takvog ga je stari kupio. Mačak u vreči.
Ovaj post nije namijenjen pametovanju niti soljenje pameti nikomu od vas. Al mislim da mi ne može nitko reči da nisam u pravu.