Re: Oranje,oranje,oranje...
Cujte, cjeli svoj vjek orem s niskim dvobraznjakom koji je na sebi imao obadva crtala. oralo se svega i svacega i nikad se crtala nisu skidala s pluga, osim kad je neki lezaj otisao. Jedne godine sam zaoravao slamu za malim JD kombajnom i slama se stopala samo izmedju prednjeg crtala i grede pluga. kasnije skuzim da se crtalo tesko okrece, pa sam ga skinuo i orao sam sa zadnjim. Crtalo je popravljeno, al od tog dana nije bilo naplugu. Puno manje stopa, prednja brazda ako ne moze progutati, prebaci dio mase na zadnju i zadnja to sve zaore, visak mase zadnej crtalo odreze i kad plug prodje, masa se srusi u brazdu i orem da se skoro ni ne okrecem iza.
Problem je sto imam niski plug i male tanjure na crtalima. Da imam neki veci tanjur ko npr vogel ili OLT, digao bih crtalo skroz gore, da u zemlju ulazi samo 5-6cm i to bi oralo bez greske siguran sam 100%.
Muci me sto citam po forumima da se vogel hoce zastopati u kukuruzovini, a niski IMT se nece stopati samo tako ako znas nanisaniti red. Sad gledam belec ima samo srednje i zadnje crtalo, a prednje nisu stavljali. kako mu onda prednja ne stopa?
bilo koji plug ako stopa, ili je to na prednjoj brazdi, ili je na zadnjoj pa stopa kod crtala ili cesce kod tocka. Rijetko sam vidio da se trobraznjak hoce na srednjoj glavi zastopati, zato sam i pitao koju ulogu to crtalo ima kod beleca na plugu, kad ga nitko drugi nije stavljao.