• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...1

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Re: Oranje,oranje,oranje...

hehe...ovo me podsjeća na moje prve minute u oranju,prvi dan u kontroli oca,a drugi dan ja i brat sami,svaki na jednom fergusonu,ljudi su se zgrazali,izgledalo je kao da traktor sam ore,hehe..

neka,treba tako pocet,da odmalena vide sta je to.samo opreza nikad dosta.

M

MOMOSARIC

Guest

:D Vidi se da imaju volje i da su se uozbiljili.
A crvena zemlja me podsjeti da bi trebalo ići na more 8) .

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Sve je to uredu, tak sam i ja počeo!
Al samo da velim, potpuno krivo je poštelan plug, previše je ušpanan na desnu stranu, pošto vidim da hvata 15-tak cm

B

Bobo

Guest

Jedna od najgorih kletvi je: "Dao Bog da jednog dana kupis takav plug" ja sam plug s farbom na dasci dobio za 100€i nije mi bilo nista sumnjivo... Da mi marko nije dao rucku i osovinu s IMT pluga, aj bi prodao taj plug, koliko mi je dizao zivac. na istoj njivi kad ides dolje ore super, kad ides gore, il hvata jako malo il jako puno. 539 s njim ne moze orati, a u mom kraju se s IMT 16" igra. nema rucku za stelanje i ne mozes ga nikako postelati da radi dobro u svim uvjetimia, stalno se mora sarafati po njemu.

Moj je preradjen i ore kao lud, ali bez tih prerada, s njim izvuci njivu da bude lijepo oranje je umjetnost sama po sebi. Ako se decki na takvom plugu uce orati, odrast ce u prave majstore orace. Kad probaju s IMT-om povuci brazdu, onda ce tek vidjeti koliko je ovo los plug...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,625

Imam nedoumicu glede strnjaka . Dio bum preoral i posijal stočnu repu, a dvojba je kaj napraviti s ostatkom :scratch .
Imam nekoliko varijanti:
1.plitko preorat,
2. ostaviti do jeseni neka raste korov, pa ga najesen, dva tjedna prije zimske brazde pokositi (nemam tanjurače) i zatim zaorati,
3. kao 2. samo bez zimske brazde, nego oranje na proljeće, da pospješim humizaciju i da si zemlja odmori :idea: .
Zemlja je lagana :mrgreen: , ali je sada ugažena od kombajna (tragovi utisnuti nekih 7 do 8 cm) :( , a slama zbalirana.
Kaj predlažete?

M

mladi kosac

Guest

plati nekome da ti prođe so poluteškom ili teškom tanjuračom

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,625

Mladi kosac, oprosti, ali mislim da nisi shvatio. Nije problem preorat. I tako ugažena zemlja na svakih cca 2,5 m je lakša za oranje od ilovače. :mrgreen:
Pitanje je, isplati li se preoravat sada, pa opet u jesen ili na proljeće. Košnja mi je puno jeftinija i jednostavnija, pa ako se usput poboljša humusni sloj na pjeskovitoj zemlji, čini mi se to kao bolja varijanta.
Obzirom da nisam siguran da je moje razmišljanje ispravno, a među vama ima sigurno dobrih znalaca s podosta iskustva, zanima me vaše mišljenje.

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804

Ako ides na varijantu zaoravanja zelene mase da se zemljistu podigne procenat humusa riskiras da ti krenu nepozeljni korovi koji ce u vrlo kratkom roku pustit sjeme i onda treba 2-3 godine da se zemljiste iscisti. Znaci ako u kratkom roku ne poores barem plitko korovi ce 100% krenuti. Tvoja volja, biraj. Kod mene se strnjak poore odmah plitko, sto plice, pa nakon mjesec -dva dana opet mrvu dublje pa krajem 10. ili u 11. mjesecu pravo jesenje oranje i tada se zemlja 'odmara' cista od korova i spremna za iducu sezonu. Sto cesce preoravanje je jedini prirodni nacin ciscenja zakorovljenog zemljista.
Ja ga ne bih ostavio da raste razna botanika. Cak nije lose izmedju preoravanja dok krene trava i dok je na pol rasta(prije izbacivanja sjemena) pocastit je tanjuracom! 8)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,625

Hvala obojici.
Kićo, sve što veliš stoji. Razmišljam kako izbjeći odnosno smanjiti broj oranja. Negdje sam pročitao da se svakim oranjem smanjuje humus, odnosno pospješuje mineralizacija zemlje. To mi se čini logičnim.
Vjerojatno bi malčiranje na vrijeme bilo dobro, ali kako nemam malčera, a mogu pokosit, vrti mi se po glavi da pokosim 2 do 3 puta (kad korov i trava narastu do visine cca25 cm).

jozek

Član
Tu od
18 Stu 2008
Poruka
422

moj prijedlog ti je, a tako ja radim pustiš korove da izniknu i onda ih središ totalnim herbicidom najesen izoreš duboku brazdu i time si se rešio tvrdokornih korova za neko vrijeme, a i špricanje ti je i jeftinije od preoravanja

B

BAGERISTA

Guest

ŠANANA kaže:
Sve je to uredu, tak sam i ja počeo!
Al samo da velim, potpuno krivo je poštelan plug, previše je ušpanan na desnu stranu, pošto vidim da hvata 15-tak cm

naštelan je bio ali u nekim se brazdama uopče ne ponaša kako treba jer jednostavno ili dobije puno nagiba ili malo............ :roll: :roll:

B

BAGERISTA

Guest

Bobo kaže:
Jedna od najgorih kletvi je: "Dao Bog da jednog dana kupis takav plug" ja sam plug s farbom na dasci dobio za 100€i nije mi bilo nista sumnjivo... Da mi marko nije dao rucku i osovinu s IMT pluga, aj bi prodao taj plug, koliko mi je dizao zivac. na istoj njivi kad ides dolje ore super, kad ides gore, il hvata jako malo il jako puno. 539 s njim ne moze orati, a u mom kraju se s IMT 16" igra. nema rucku za stelanje i ne mozes ga nikako postelati da radi dobro u svim uvjetimia, stalno se mora sarafati po njemu.

Moj je preradjen i ore kao lud, ali bez tih prerada, s njim izvuci njivu da bude lijepo oranje je umjetnost sama po sebi. Ako se decki na takvom plugu uce orati, odrast ce u prave majstore orace. Kad probaju s IMT-om povuci brazdu, onda ce tek vidjeti koliko je ovo los plug...

taj plug imam doma još ga je dida kupija,,,nije za boju ništa jer je i tako sad neki dan pofarban u crveno na novo..
a to da si upravui vijeruj mi da jesi,,jer se plug niti nemože naštimat kako treba neke pute lovi ko lud brazdu,,kad se makneš malo naprijed opet lovi premalo,, :x čovijek poludi kad treba s njim ič orat,,,,,, :scratch

ali par savijeta uvezi štelanja u brazdi možeš reč,,,ja sam čovijek koji prima kritike,,i ne kažem da znam sve,,učiš dok si živ.. 8)

nek se dečki uče,,,,,treba znat cijenit u životu,,,a i tako se steknu radne navike.. :p

dali si ti radio prerade i di ako se smije zna,,jer plug se ljepo zaorava,,,samo je problem kod štimanja samog,,jer je nikako sređeno uvezi štimanja.. :scratch

pa bi zamolio malo znalce da mi ukažu na greške... :scratch jer mi se ovaj plug napio svega i duše i srca............

B

Bobo

Guest

Kolega, ja sam svoj plug uzeo prije 2-3 godine i na daski je jos farbe imao, znaci, nije orao NISTA... Cjena je bila 100€bez crtala, i jos se ja cudim "kakve budale"... Plug ima isto pluzno tjelo kao IMT 16" samo je kod IMT-a rama rijesena bar 15 puta bolje.

Sve u svemu, kolega s foruma Marko93 mi je poklonio prednji dio rame IMT pluga i ja sam to prepravio da pase na moj plug. sad ga stelam preko rucke i da te Bog vidi. Sad orem ako god zelim. Za duboko oranje ga nastimam da vadi 12", za normalno oranje 16" i da vidis, prati brazdu, ne otima se, ja sam tek poslije prepravki s tim plugom zadovoljan, a htio sam ga baciti...

Sto se stelanja tice, ne znam sto da ti preporucim za taj plug, osim da ga prepravis kao ja, da imas rucku za stelanje osovine, ili preko nekog vijka, ali ovo kako su ga zamislili je KRIMINAL. Jos bi najbolje rjesenje bilo da negdje iskopas ramu, ili jako los IMT jednobrazni plug i ovu dasku prabacis na tu ramu i onda si tek miran. ja jos uvijek gledam okolo da nece naletjeti kakav IMT plug jednobraznjak, pa da si ga sredim, a ovaj bih prodao, samo nek ide. Iako imam rucku za stelanje na svom plugu, IMT plug se dosta lakse kontrolira u njivi, jer je kraci. Ovaj je previse iza, pa hidraulik luduje u tvrdjoj zemlji da ga zadrzi na radnoj dubini, dok kod IMT pluga to nema nikakve veze.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,625

jozek kaže:
moj prijedlog ti je, a tako ja radim pustiš korove da izniknu i onda ih središ totalnim herbicidom najesen izoreš duboku brazdu i time si se rešio tvrdokornih korova za neko vrijeme, a i špricanje ti je i jeftinije od preoravanja
Probal sam tu varijantu, ali preslica se samo nasmijala na total :lol: . Imam dosta preslice, znači kiselo tlo pa svake druge godine bacim nekaj vapna :mrgreen: .
Inače izbjegavam kemiju, ali ipak fala na savjetu.

B

BAGERISTA

Guest

bobo:
LJepo si sredio to na tvom plugu.......ovako imam ja na diškima(neznam ako znaš o čemu pričam,,ali to su plugovi na diskove za tvrdu zemlju)koje sam kupio za 560,,,stavit ču ti slike pa da vidiš...........ali dok ih stari nije uspio uštimat,,muke i znoja smo prolili,,jer su tvornički bili namontirani bez da je niko to mijerio,prednji je vuko više a zadnji lovio manje............... :?

čak se razmišljam da odem sa starim na kombajn(pomaže bratu)jer nedaju mu još slobodne dane,a ja sam na operaciji bio,,da vidim kod jednog čovijeka kojem je kombajnirao,,,reko mi je stari da je orao sa jednobrazni i da ima štelanje pluga preko hidraulike,cilindar je sam ugradio..jer kod njih njive dosta variraju sa nagibima,pa ga štela kako mu treba,,i da je montirao hidrauliku na 539,i da mu rade i komande i glavne ruke,,,pa reko da poslikam jer me baš zanima to................. :scratch

Ako vidim da radi odmah dijelim sa vama,,,,,,, :mrgreen: ,jer on navodno da je kupio sve za to u italiji i sam si montirao....tako da očekuj slike....................

Probat čemo i to napravit,,,samo šta sad ne stignem,jer sam se bacio na sređivanje kabine od 539,,koju sam skinuo prije ljeta za pošpricat na novo i da si neko radio stavim unutra,,,,pa sad evo jučer pofarbao krov i sad kreče sklapanje,,,i još ako nađem i svijetla čemo mu stavit na kabinu,neka mala nebi bilo loše,,,,,,kreču slike za koji dan..............

B

BAGERISTA

Guest

Evo malo plugova od mene još,,,i od čovijeka kod kojeg sam bio danas i vidio da je napravio da mu radi hidraulika,,i ruke istodobno...........,

evo ih diški za 560..

Uploaded with ImageShack.us

evo jednog kojeg smo preradili za vinograd da možemo naoravat i odoravat po redu..

ova dva nekoristim več neko vrijeme.....,ali ove godine idu u pogon opet....

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,807

i onda si ti slikal pluge i tanjurače :scratch

Daj molim te ako možeš poslikaj taj dio kak je on to preradil.
Unaprijed hvala.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,807

Nadam se da si pročital na stranici prije kaj sam ti napisal ;)

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh