Re: Oranje,oranje,oranje...
kaže ZRINE 892:bogecnaravno da se nemoze orati zimska brazda jer vi onda poslije otkosa idete 2 puta tanjurati...a da racunam da tanjurača nabije zemlju pa ti izvoli orati po smrznutom....na 30 cm... :idea: :idea:[/quote]
ispravak netočnog navoda;može se orat SMRZNUTO ali da izgleda brazda ko kod KREŠE, kod nas isto sad neki oru al je brazda očaj a siju klasiku ko i večina .
da se jedno razumijemo ovaj listopad sam posijao grašak u svibnju kad ga srolam, ja tu parcelu tanjuram jer zemlja nije nabita, možete i orati i samo kad prođete običnom drljačom možete sijat kukuruz, to isto posiliram, u rujnu opet orem i ide trava, tri puta sam iskoristio površinu u istoj vegetacijskoj sezoni.
oko repe i duhana se ja ne petljam , ja mogu sad orat al kod mene na poljima su kulture a ne pustoš!
ČESTOM OBRADOM SE PORAVLJA STRUKTURA, PLODNOST, SUZBIJAJU KOROVI, SMANJUJU ŠTETNICI :!: :!: :!: :!:
SVE VIŠE SE U SVIJETU IZOSTAVLJA ORANJE JER SA ORANJEM U AMERICI SA 1 HA EOLSKA EROZIJA ODNOSI 24 TONE NAJKVALITETNIJE FRAKCIJE TLA ŠTO SE NEMOŽE NIKAKO VIŠE VRATIT, POJEDINA PODRUČJA SU POSTALE PUSTOŠI, NEMA VIŠE NIKOG TAMO.znanstvenici su rekli da za 20 godina SAD če postat uvoznik hrane, zato sad šibaju pare u ARGENTINU.
i ja spajam parcele tak da ostavim mjestimično za pravac a uzglavnice(uvratine)orem duž ko da je jedan komad, al neki su tvrdi za među i tu ju ostavljam kak je bila, al ako preduboko odore ja ju moram izorat pa ju nagodinu vratim sam što je malo niža, nemreš na bregovima drukčije