Zaorava IMT dobro, ali treba ga podesiti, e da, treba..
Oficir, tebi niti poteznica (toplink) nije u horizontalnoj ravnini s osi gibanja traktora, nego stoji u lijevo. To je ono, najšire primijenjeno štelanje, na oko (da se sramim, i ja sam tu..). I stvarno, koliko god mrsko bilo zakopčano, na oko izgleda OK izorano, ali da je pratiti otpore koji se javljaju prilikom takvog oranja bilo bi zanimljivo. Kako da ih pratiš kad traktor u našim poljima (nismo daleko) 2 brazde po 10 eventualno 12" i dubine oranja 25cm, vuče i ovak i onak, ak baš treba i na šrek...
Naime, kako krivo poštelati? Lako.. Plug na betonu (sinonim za ravnu podlogu) stoji u vagu. Horizontalno i vertikalno u vagu, a toplink paraleno u horizontalnoj ravnini. Sve lijepo fino po papiru. Dođeš u polje, pustiš plug, napraviš 10m, ali tu više nema paralelnosti. Plug poprečno (lijevo-desno) stoji nagnut na jednu stranu, najčešće na desnu (kod oficira je na lijevu) te ili popiknut napred ili nazad. Šta sada? Digneš plug u zrak, stoji odlično, kad uđe u brazdu ode po svoje.. Ok, ajde porikta se i u brazdi, malo raspusti ili zategni poteznicu (toplink), malo mrdaj po polužju hidraulika, ....
ali, to ode u nedogled, više nemaš ideje koga da šarafiš koga da... Plug na oko lijepo ore, kao i kod oficira, ali iz aviona se vidi da plug tak ne smije stajati? Onda ga ostaviš da lijepo ore a nek stoji kak ga volja. Jesu obadvije brazde jednake - jesu, okreće li dobro brazdu - okreće, i to je to.
E sad, problem je kompenzacija. Ukoliko je recimo prednja brazda manja, to možemo podesiti na više načina, i tu je problem, koji je pravi. Dali na ručki samog pluga (znamo na šta mislim), dali skratiti toplink da prva brazda ide malo dublje pa da se tu kompenzira veličina brazde, ili štelati po polužju hidraulika, da spustimo desnu polugu kako bi plug išao dublje.
Taman kad to narikčeš, onda vidiš da su brazde jednake, ali da dno zadnje brazde nije u vinklu sa "zidom". Onda ideš skratiti desnu polugu, pa je prva brazda plića i opet sukladno tome manja..
Da ne duljim, shvatili ste, da mi nije bila namjena prigovoriti na oficirov posel, nego upoznati sa problematikom.