• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Otkud početi

• Temu pokrenuo Andrijica
  • Datum prvog posta

kawliga

Novi član
Tu od
14 Srp 2014
Poruka
6
U pravu ste sto se toga tice treba prvo to rjesiti sa pravne strane a to bi mogao biti i glavni problem koje rjesnje,kako_On moze jos o sebi i ima jos jednu kucu u kojoj bi zivio tako da bi bio kod djece ali i nebi direktno sa njima zivio no nije bitno za temu problem ostaje isti.Sad sta on dobiva,dobiva to da cu mu ja sacuvati imanje posto ovako nemoze otici ni dva dana od kuce da neko od lopova ne odnese nesto ako ga nebi bilo mjesec,dva od imanja nebi ostalo i. Familija ima sređene zivote i rjetko dolaze i nema niko ambiciju se vracati na selo tako da je to zavrsena prica za njegove.Ugovor niko nije spominjao samo da je tu zivim i vodim imanje kao da je moje.Sad sta raditi najrađe bi ga otkupio na duzi neki rok a sad koliko moze to stajati i sta mislite o tome svemu ?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,759
Ti mu čuvaš i održavaš imanje bez ikakvih (pisanih ugovora) a on nakon određenoga vremena može bez ikakvih problema prodati ili oporučno ostaviti nekom od svoje djece (ako je imanje na čisto i ako je 1/1 na njemu ?). A gdje si ti onda ? Familija ima sređene živote i rijetko dolaze i nitko nema ambicije se vraćati na selo. Kako ti znaš da se ne namjeravaju vraćati na selo. Ako se i nemaju namjeru vraćati, ali bi svi vjerojatno imali namjeru (ako se imanje prodaje) i pravo na svoj dio po zakonu o nasljeđivanju. :p:
1. Provjeriti vlasničke knjige i stanje u katastru.:icon_exclaim:
Moguće da imanje nije vlasnički sređeno i nije na čisto ili ima više vlasnika intavolano itd...
Najlakše je provjeriti u e - izvadku vlasništvo i katastarsko stanje !:icon_e_confused:

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Ne hvataj se toga ni za živu glavu. Sada sve možda izgleda idealno ali sutra nitko ne zna što nosi. Pitaj gazu dali bi prodao imanje za recimo 15-20 tisuća E ili neku drugu cijenu npr 10 000 namjerno smanji cijenu ali da opet nije uvredljiva ne znam koliko se kreću cijene u tom kraju. Po njegovoj reakciji ćeš vidjeti dali ima nekih skrivenih namjera ili želi naći bu...lu koja će mu čuvati i održavati imanje za đabe. Ja da sam tvojih godina uzeo bih koferče pa u bijeli svijet dok si još mlad i dok te netko hoće (to je moje razmišljanje da ne uvrijedim nikoga) imam i ja sina od 20 god i isto ću mu na žalost morati preporučiti.

kawliga

Novi član
Tu od
14 Srp 2014
Poruka
6
Upravu ste obojica nema zbora,nego nisam ni mislio da ja imam udio u vlasnistvu normalno da nemam sem ako ne kupim ili sklopim neki ugovor, to izgleda moram napraviti prije svega.Sad provjeriti bili se to prodavala i za koliku cjenu vjerovatno ce biti previsoka sa obzirom na realno stanje

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Od kuda krenuti ?

Imam u vlasništvu nekih 1600 čhv zemlje i već godinama razmišljam kako je najbolje iskoristiti, a raditi nešto što volim i "leži mi donekle ".
Htio bi iskoristiti sve što se može i da ! IPARD i poticaje, stručnu pomoć .
Razmišljam o podizanju nasada vinograda sa ciljem prodaje groždja kao finalnog proizvoda. Dakle, bez proizvodnje vina.

Malinarbosna

Novi član
Tu od
27 Srp 2016
Poruka
0
Budućnost mladih na selu

Pozdrav ,

Novi sam na forumu već sam se predstavio na podforumu , bez obzira objasnit cu vam svoju situaciju i ovdje .

Imam 21 godinu , živim u jednom mjestu kraj Sarajeva . Radim u jednoj Zastitarskoj agenciji za mizernu placu 250 sati za nekih 300 eura još usput studiram . Znaci situacija je ne bas sjajna klasično izrabljivanje .
Od dede sam naslijedio nekih 5 hektara zemlje na selu područje visoke Hercegovine gdje ima kuća i dvije stale . Parcele su većinom ustitnjene od 1 do 8 duluma . Na jednoj parceli imam maline na površini od 1000m 2, i pomalo krompira i ostale zeleni za svoje potrebe.

Imam par voćnjaka ali većina je zastarjela i treba ih obnoviti .
Ovdje mi je bitno da mi daze vaše mišljenje otići na selo ziviti ili biti rob za minimalac .

Ima li na selu budućnosti za mlade ?

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Re: Budućnost mladih na selu

Pitanje ti je na mjestu, ali odgovor.... pravi odgovor ćeš teško dobiti. Situacija u poljoprivredi je teška, gotovo nemoguća ( barem u Hrvatskoj )za preživljavanje. Tako barem svi poljodjelci kukaju, a nekidan čitam u novinama kako je ove godine porasla kupnja novih traktora bez čekanja na potpore EU. I to znatno.
Pa ga ti sad znaj što je prava istina !!??

damir82

Član
Tu od
23 Srp 2016
Poruka
70

mišljenja sam da je bolje radit za sebe nego radit za drugog i to za neki minimalac, uz malo odricanja i malo više rada mislim da se može solidno živjet na selu,uzgojiš sve potrebno za sebe,višak prodaš,ograničiš se na nešto konkretno ovisno od podneblja u kojem živiš

Malinarbosna

Novi član
Tu od
27 Srp 2016
Poruka
0

Imam neku minimalnu mehanizaciju motokultivator i kopacicu za maline , prvenstveno uspjeva voće i neke povrtlarske kulture a imam odlične uslove za pcelarstvo i Stočarstvo a budžet 2500 eura ne dovoljno za nesta ozbiljnije....
Velik je to korak u životu pomozite sa savjetima

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143

Gle, nije nešto, ali bi se dal i iz toga nešt iskombinirat. Neki vladimirec, plug, brane, to već dobiš za nekih 1500-2000€. Moj predlig bi ti bio uložiti u pćele i povrtlarstvo ako su ti zemlje u blizini gospodarstva. Proući šta se traži na okolnim tržnicama i u tome smjeru kreni. Med uvijek ima prodaju, isto kao i sezonsko poveće, ipak ti je Sarajevo u blizini pa možeš i prodavat u većem gradu na tržnici.

Malinarbosna

Novi član
Tu od
27 Srp 2016
Poruka
0

Maline su u ekspanziji , maline bi bila osnova financijske dobiti
A pcelarstvo bez nekih 50 društava je neisplativo , povrtlarstvo bi samo za sebe ...
Zima je problem sta zimi raditi kako priređivati ....

I još jedno pitanje jel uredo da ovako mlad toliku zelju imam otići i živjeti na selu ?

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143

Dade se i sa 15-20 društava neka marka uprihodit, povrće je teži posao od ratarstva, ali je i zarada nešto bolja. Voće trpat u rakiju, ona isto ima uvijek prodaju. Nisi glup, nego imaš zdravo razmišljanje jer ne želiš biti rob i robovati stereotipima poso kuća birtija. U globalu mogao bi sve prodat, pare razj... i opet dalje radit za crkavicu.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939

Traži si drugi bolje plačeni posal, a maline imaj za hobi.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203

malinar-a što studiraš,i kakva je budućnost u tom poslu? Ti bi u poljoprivredu krenuo skoro iz nule,a to je gadna stvar...

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860

Napisat ću a možda će nekome bit čudno; 12 sati dnevno aktivnog rada u bilo ćemu donosi neku zaradu,samo je bitno koliko čovjeku treba,a biti sam svoj gazda neprocjenjivo!!!

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143

Traži si drugi bolje plačeni posal, a maline imaj za hobi.
U Bosni dobro žive samo politićari, lopovi i kriminalci, ostali se bore za golo preživljavanje. Vjeruj mi, imamo već skoro godinu dana cca 20 dečki iz Bosne kod nas u firmi i svašta čuješ u razgovoru.

Malinarbosna

Novi član
Tu od
27 Srp 2016
Poruka
0

Studiram sigurnosne i mirovne studije nadam se poslu u policiji ili vojsci , pa dobro nije bas sa nule imam zemlju objekte , nešto ti mašina i nešto posadjenog voća ali bi se malo uozbiljio u svemu tome

A ljudi treba se i na selo vraćati , selo je uvijek kroz historiju balkana bilo pokretač razvoja privrede

Malinarbosna

Novi član
Tu od
27 Srp 2016
Poruka
0

Ja radim 15 sati dnevno na poslu kad bi pola od toga radio u polju , to je strašno sta nam rade .... Nije mi teško raditi od malena radim i privredjujem sa 12 godina sam ostao bez majke tako da znam sta znaci raditi , ali nmg trpiti da me neko izrabljuje

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,863

U svakom slučaju bolje biti svoj gazda. Tak pokušavam i sam svoju djecu odgojiti, ako budu htjeli. Nije ni kod nas bolje sa zaštitarima.

Najnoviji postovi

Na vrh