• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Otkup ljekovitog bilja

G

GrofDracula

Guest
ja sam znao u što idem i već sam si bio izračunao da mi zarada tu nije prva, pošto i ja i žena radimo ovo nam je dodatno.
ja sam nabrojao danas preko 50 cvjetova po biljci al to je samo ta jedna ostali su manje cvjetni ali još nisu krenuli pravo cvjetat. žao mi je što ste razočarani pogotovo ako to jedino radite.
evo ovo mi je najbogatija stabiljka a eto ostalo se vidi da nema još tako puno cvijeta.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,778
preporučam da se drugi put obrati pažnja na neku drugu vrstu ljekovitog bilja pa makar i da cijena bude deset puta manja (gledano s aspekta sljeza) ako se može odraditi strojevima i skupit solidna količina dnevno...
kad sam osobno radio matičnjak, cijena je bila 15 kuna s time da ga je troje ljudi moglo sirovoga za tri sata dignut skoro 1000 kg (na to mislim berbu na njivi), ali on je pak osjetljiv jer se nemože sušit na svjetlu...
kopriva je 5-7 kuna i možete ju sušit grabilicom na njivi...pa sad kalkulirajte...
bosiljak...
maslačak...
izop...
oman...
gospina trava...
rudbekija...
birajte, te se kulture lijepo daju kultivirati, ili ostaje ono drugo...nula ulaganja i berba po šumici i livadici...

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Drugi puta kada radite sljez povećajte površine bar na 10 000m2,jer kao što sam i pisao negdje u ovoj temi 100m2 je maximum za jednu četveročlanu obitelj.Pune se znam njih polakomilo za taj sljez,ono cijena od 50kn eeeeee ( tada je bila ) pa to nije problem obrati itd. itd.jeld,kada je došlo u punu cvatnju a joooooooooj i j.......... onaj kome nagovori na to.
Na manjoj površini ,, manje ,, radiš a možeš imati više,stigneš da sve obereš.

G

GrofDracula

Guest
zato ja nisam išao na veću površinu a ulog je minimalan. a sa druge strane teško je kad čovjek radi neku kulturu koja je rijetka i za koju nema puno informacija iz prve ruke. :)
eto meni je ovo čisto hobi, čak i uzivam u cvijetu jer je prekrasan, e sad kolege koji su zasadili veliku površine preporučio bih da se ne muče oko branja cvijeta jer je stvarno neisplativo za njih već u jesen korijen prodat i eventualno povratiti investiciju ;)

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Oko korjena je ista pa i veča zajebancija,vadi,peri,čisti,guli i reži u kockice da suha bude cca 1x1cm.To važi za korijen bjelog sljeza sa korjenom crnog nisam upoznat.Cjena ista kao suhi cvjet.

G

GrofDracula

Guest
kod crnog nema rezanja na kockice ali je i cijena nesto manja, premda nisam vidio da su je uvrstili u cjenik ove godine

R

rosko

Guest
Pozz forumasima!
Evo sad se suprug i ja vratili sa branja crnog sljeza,pa vidim tu malo cudne komentare.Naime,nije poanta u velicini zemlje...znaci sve jedno dali je 100....500...10 000 m2...nije poanta dali je sve pobrano...poanta je u tome da je cijenom od 70 kn za kg suhog obezvrijedjen rad.Primjer...radili smo danas od 8.30 do 12.30 i nabrali nas dvoje 5 kg svjezeg cvijeta...to je cca 0,5 kg suhog...a to je 35 kn......35 kn!!(znaci 17,5 kn po osobi)....O cemu se tu onda govori.Totalno neisplativ posao.Posto smo prije kosili koprivu,kopali korijen maslacka,brali list maslacka,brali list vinove loze,brali sipak....cijena od 70 kn za sljez nas je privukla.Sto je u tome lose?...Nista.Ali se ispostavilo da je to kao "opticka varka".Realna cijena bi bila oko 200 kn za kg suhog....posto SUBAN isti taj sljez koji otkupi od nas prodaje za 1000 kn.
Znaci,jos jednom da ponovim...nije poanta u velicini zemlje.....poanta je da je rad nas marljivih ljudi obezvrijedjen i sveden na robovanje.

G

GrofDracula

Guest
jasno i razumljivo, ja nisam išao na veću površinu što zbog radne snage što zbog investicije.
da oni prodaju taj isti naš sljez od 1000 do 1500 kn po kg a nama plate i do 20 puta manje što je žalosno ali opet šta je tu je, zanima me kako će biti kad se uđe u eu jer pretpostavljam da vani ima otkupljivača koji imaju prikladnu cijenu s obzirom na utrošeno vrijeme i trud.

nego da se vratimo mi na sljez jer se ne vrijedi pričat o isplativosti kad smo već u tome.
jesu ti sve stabiljke procvjetale ili imaš "rupe" kao i ja. jer mi beremo oko 1 kg po danu ali s time da imam puno praznih još stabljika, nekako mi se čini da bi na tvoju površinu trebalo bar 15 kg izači.

R

rosko

Guest
jasno i razumljivo, ja nisam išao na veću površinu što zbog radne snage što zbog investicije.
da oni prodaju taj isti naš sljez od 1000 do 1500 kn po kg a nama plate i do 20 puta manje što je žalosno ali opet šta je tu je, zanima me kako će biti kad se uđe u eu jer pretpostavljam da vani ima otkupljivača koji imaju prikladnu cijenu s obzirom na utrošeno vrijeme i trud.

nego da se vratimo mi na sljez jer se ne vrijedi pričat o isplativosti kad smo već u tome.
jesu ti sve stabiljke procvjetale ili imaš "rupe" kao i ja. jer mi beremo oko 1 kg po danu ali s time da imam puno praznih još stabljika, nekako mi se čini da bi na tvoju površinu trebalo bar 15 kg izači.
Pa vidi...sama investicija je mala...350 kn sjeme...i to je to (ako ne racunamo ruke...okopavanje,sjetva itd.).
Sto se tice sljeza...hm...koliko ga ima procvetalog u kg,tesko je reci...ali i one zaostale stabljike su se digle i sve je puno...krcato...cak sta vise,pored nas,oko 150 m dalje je covjek takodjer posadio sljez na 500 m2 i odustao od posla kad je shvatio kakav je to posao...pa je sve dao nama da beremo,a njegov je ravnomjeran i na svakoj stabljici ga ima.Tako da mi sljeza imamo...i viska.

F

fina.nina

Guest
Anketa za diplomski rad

Dragi forumaši, molim Vas ako imate minutu vremena da mi ispunite anketu koja mi treba za diplomski rad. Bila bih Vam jako zahvalna. :prayer: Anketa je anonimna i koristit će se samo u svrhu mog istraživanja.

http://www.surveymonkey.com/s/3YPC8KY

Lijep pozdrav,
Nina Fočić, studentica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
Puno volje...puno truda...sve ostalo manjak.

ja sam usla u 3000m2 nevena. posadili smo jako malo sljeza.tek za probu.
za sad ne vidim neku isplativost.
kad i kako ste vi to sadili.

Rosko, Franjo iz Koprivnice je najobicniji lopov, i da nisam tako doobra - mislim da bi :axe:!!!!
Lopov jedan!!

R

rosko

Guest
ja sam usla u 3000m2 nevena. posadili smo jako malo sljeza.tek za probu.
za sad ne vidim neku isplativost.
kad i kako ste vi to sadili.

Rosko, Franjo iz Koprivnice je najobicniji lopov, i da nisam tako doobra - mislim da bi :axe:!!!!
Lopov jedan!!

Evo...sadili smo sredinom travnja...u rupicu dubine cca 3 cm stavili sjemenke...i to je to.Razmak izmedju redova 1 metar,izmedju stabljika 50 cm.Sljeza ima...ima se sto brati,ali cijena od 70 kn za kilogram suhog cvijeta je MIZERIJA!
I zato na ovom forumu zelimo jasno objaviti buducim potencijalnim uzgajivacima da je to totalno neisplativ posao uz ovu otkupnu cijenu.Ne zelimo lagati i praviti se pametni...samo zelimo upozoriti ljude da ne nasjedaju na propagandu.
A sto se doticnog Franje tice,uvjerili smo se da je lopina koji doslovno otima ljudima novac za to sjeme.Cudi nas da firma SUBAN dopusta da netko poput tog doticnog Franje rusi ugled.
Pitanje: kako vam se pokazao neven...ima li tu isplativosti?
Pozzz

R

rosko

Guest
350 kn sjeme.. alaj vas je ljepo navuko i oženio.Krasno

Prije tog Franciska kontaktirali smo SUBAN...vele da se obratimo tom Francisku jer je on pouzdan...vidimo inace da ga je pun forum.
Nije u redu iskoristavat necije neiskustvo.Dapace,htio je on toga vise nama uvaliti,ali eto nije.

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
a tko je taj Franjo kojeg ste tako fino nahvalili :lol: jel on ima otkupnu stanicu :scratch ja poznajem Željka koji radi sa subanom,mramotermom i još nekim...ili je to možda ista adresa :scratch

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
a tko je taj Franjo kojeg ste tako fino nahvalili :lol: jel on ima otkupnu stanicu :scratch ja poznajem Željka koji radi sa subanom,mramotermom i još nekim...ili je to možda ista adresa :scratch

Mario iz Subana nam je rekao da doticni Franjo radi za njega i da se SAMO kod njega moze kupiti sjeme.
Sve mi dode da cinkam financijskoj :evil::evil:

Franjo ima otkup u Koprivnici.

Jesmo, nasjeli smo.. i kaj da sad radimo???

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
Evo...sadili smo sredinom travnja...u rupicu dubine cca 3 cm stavili sjemenke...
Pitanje: kako vam se pokazao neven...ima li tu isplativosti?
Pozzz

neven je niski. poceo je prije 5 dana svasti ; na 3000m2 oko 1,5 kg cvijeta dnevno.
vidjeti cemo kako ce to ici.

u kilu suhog ide cca 6-7kg mokrog!

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Suban,Suban i Suban,zar postoji samo taj Suban,za njih sam ja čuo također sve najlošije prije ulaska u posao sa crnim sljezom.Ja sam radio sa Jan Spider iz Pitomače i za njih imam sve najbolje.Kontakt je bio gosp,Posavec ( mislm da je tako se prezivao )dotičnog sam upoznao na jednom predavanju i kasnije smo samo jednom kontaktirali dali telefonski ili e-mail.Nakon toga dotični mi je posalo poštom paket i u njemu 1kg sjemena sljeza,bez ijedne kn bilo kakvog troška.Tako da mi je ovo sa prodajom po 350kn/kg djeluje naivno i smješno.
Čovjek nam je prenio podosta o uzgoju ljekovitog bilja,mene je osobno zaintersirao taj sljez,taj puta je on strogo naveo da je za jednu 4članu obitelj tih 100m2 maximum za branje.Pričao je da su neki čak posijali čitavo 1kj sljeza.Na svaki poziv da imam suhe robe,dolazio je pa čak i za 1kg. Tada je kg suhoga cvjeta bila 50kn/kg.Tako da se ipak treba malo više informirat oko uzgoja nečeg novog.Da imam mjesta za sušenje i danas bi uzgajao i dalje taj sljez,ali ne više od famoznih 100m2

Najnoviji postovi

Na vrh