ili hrvatski ovčar (mala ,crna frčkava ,neposlušna napast - tj. crna ovca)
Najbolji pas na svijetu ... rayer: samo treba imati malo živaca da se privikne na njezinu narav i tad je sve 5! :lol:
super ti je ova tvoja lila!
kako laje na uho tromom govedu da se digne
nego, zanima me kako koze reagiraju na ovcarskog psa? jel ima itko iskustva s time?
pisao sam več na ovoj temi i imam "malu crnu ovcu" koja je pubertetlija, na lancu je ali od zadnjeg posta na ovoj temi gledam da ju što više uklopim u stado iako je za svaku nepodopštinu na lancu barem 5 min pa ju opet pustim i do sad je naučila da kad ju zovem mora stati uz nogu, kako dalje i jel to ispravan način
Smisli sam komande koje su najtipičnije za tebe i kratke da ih pas i ovce lako pamte!
Ja sam npr. slučajno krenuo s pljeskanjem rukama i povikom hop hop kada tjeram krave s pašnjaka. Sada to izgleda tako da samo stanem na rub pašnjaka (negdje blizu štale jer neda mi se pješačiti preko 2 jutra zemlje) plješčem dlanom o dlan i vičem "hop hop idemo" i svi kreću: psi idu do kraja pašnjaka, a krave kreću prema štali i čak i trće. Sve je stvar navike, a pametne životinje KOJE NE ŽIVE U STRAHU od tebe uće brzo.
uz ovo pamtene bih još samo dodao,gladne tojest željne žita na jaslama.nakon dobre ispaše godi im nešto tvrđe pod zub artyman:
danas je bilo sat treninga i ima učinkaartyman:
znači pustim ju cca 20 min da se izludira i onda vidim kad je za rad u džep stavim hranu pa ju zove "dođi" kad dođe dobije malo hrane, zatim joj viknem i mahnem rukom "idi" onda ode i šeće,njuška...pa ju opet zovem sa "dođi" kad dođe opet malo hrane a ako ne dođe opet 5-10min lanac pa opet tako...
jučer joj na idi baš nije bilo sve jasno pa sam ju "mlatnuo rukom" dok nije shvatila, danas opet ponavljanje bez novih elemenata