• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ovčarski i pastirski psi

Daljac

Član
Tu od
13 Ruj 2012
Poruka
220
Pardon, dobra je, prvi put sam gledao video bez zvuka pa mi se činilo kao da radi smoinicijativno, ali kad sam čuo da radi na komandu, svaka čast za svoju starost odlična!
 

cetko

Novi član
Tu od
17 Ožu 2014
Poruka
5
Pozdrav

Imam belgijskog ovčara doma koji mi sakuplja kokoši i čuva dvorište i stvarno sam prezadovoljan s njim.Planiram nabavit ovce nekih 10 komada i uzeo bi kuju isto belgijskog ovčara pa me zanima dali netko ima iskustva sa njim vezano za vračanje stoke sa pašnjaka,čuvanje ovaca. Nisam siguran kako bi obavljao te zadatke pa se jos malo dvoumim, pa ako netko zna iz prve ruke molio bih da me savjetuje. Hvala!
 

dalinex

Novi član
Tu od
8 Ožu 2014
Poruka
2
Naviknuti psa da hoda pored gazde bez vodilice je dugotrajan posao. Prvo i osnovno, ukoliko pas očekuje isti stalni smjer kretanja, zbog čega bi onda bio uz gazdu? Dok je na povodniku, mijenjajte ritam hoda, stanite naglo da sjedne, okrenite se za 180 i krenite u drugom smjeru. Tako će morati stalno pratiti što vi radite a ne pretpostaviti da ste naumili otići 1 km ravno :)

Kad to shvati, uz veliku pohvalu na svaki pravilo odrađeni zadatak, pas počinje smatrati takav rad igrom. Postepeno neće više biti potreban povodnik da ga se kontrolira, a moći će i visiti s njega - tako da izgleda kao da ga imate na povodniku ..

U tom postupku je od najveće važnosti da to radite SAMI - bez okolnih pasa koji odvlače pažnju. Neki komad livade, šume, bilo gdje, školsko igralište - gdje nema drugih pasa ali može biti ljudi, automobila, dječje graje - jer onda će se privikavati i u takvim bučnim uvjetima koncetrirati na vaš hod.

Nteko je postavio pitanje agresije i dominacije ... agresija je svakom psu urođena. Ona je tu da zaštiti njega samog i gazdu ili kod kuja štence. No, agresija koja se sama bespotrebno iskazuje uglavnom vuče podrijetlo iz straha. Kod dresure se agresija mora moći dignuti i spustiti. Neku igračku koju pas voli odnesite sa sobom, povedite i osobu koju pozna, pa mu dajte naredbu da sjedne i recite mu čuvaj. Druga osoba neka pokuša uzeti - sve dok se pas ne pokrene i pokuša uzeti svoju igračku - zaštititi - ponavljajte. Prvi uspješni pokušaj debelo nagradite pohvalama i nekim keksićima koje voli. S vremenom se to može razviti u režanje, lajanje i trganje na povodniku ukoliko je baš potrebno.

Ja sam svog psa uspjela naučiti naredbu glas - iako naredbu lezi nije doživljavao. Glas je jedna od težih naredbi, isto kao i naredba sjedi ukoliko je pas na nekih 25 metara udaljen. Oba psa koja sam imala su bili Dobermani, naročito poznati po svojoj individualnosti i tvrdoglavosti, ali su radili dobro, jasno uz moj ogromni trud i 4 sata dnevnog šetanja i rada. Uvijek postoji način da se bilo koju pasminu dresira - pitanje je samo rada. Kažu neki da ih ima nepopravljivih - često su na meti terijeri ... divlji, ne slušaju, tvrdoglavi - ma nisu, samo imaju jak lovni instinkt. I onda kada takav pas živi u gradu, onda imamo problem. Kada je tamo gdje može iskazati svoj instinkt - onda je dobar lovac. Dakle, gazda je taj da procijeni što mu od pasmine treba, mudro prethodno razmišljajući da li će pas čuvat kuću, koke, ovce, njivu ...
 

marko1106

Novi član
Tu od
4 Svi 2014
Poruka
7
Ostavio mi komsija HO starog 3god zbog odlaska u Njemacku. Pas je 3god bio na lancu i nije imao doticaj sa ovcama. 15 dana sam se mucio da ne bjezi, dok sam nije odustao od toga, a sada cak ovce utera u stalu., no pitanje je kako da ga malo usporim jer kad tera ovce trce u punom sprintu i janjci se znaju zabiti u zicu?
 

marko1106

Novi član
Tu od
4 Svi 2014
Poruka
7
I jos nesto: kad ih utera neda im van dok ja ne dodjem ali se tada ovce vec toliko boje da nece van
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Moraš ga imat na nekom dugačkom povodcu, i naučit ga na osnovne komande. Da zna kad treba poterat, kad treba stat, kad da mirno sjedi kraj tebe. Mora znat da kad mu kažeš dobro je, da pusti stado. Ovako će ti napraviti samo štetu, takav pas ne treba nikome. Prije bih rekao da ovce od straha uđu u štalu, nego što pas to sam učini. HO ako nema oštrog gazdu i ako ne radi svaki dan je obična lajava džukela...
 

IVANCIN

Član
Tu od
19 Lip 2009
Poruka
151
Ostavio mi komsija HO starog 3god zbog odlaska u Njemacku. Pas je 3god bio na lancu i nije imao doticaj sa ovcama. 15 dana sam se mucio da ne bjezi, dok sam nije odustao od toga, a sada cak ovce utera u stalu., no pitanje je kako da ga malo usporim jer kad tera ovce trce u punom sprintu i janjci se znaju zabiti u zicu?

Jedna od bitnih stvari je da si ti dosjedan.
Ako ti kažeš i krivo on mora da izvrši.

https://www.youtube.com/watch?v=ldhdyBduVoU
 

Talijan

Novi član
Tu od
18 Ruj 2014
Poruka
22
mi koji smo svaki dan sa ovcama znamo koliko vredi dobar pas , ja licno imam 2 pulina , jedan je bio mjesec dana na obuci a drugi se polako uci uz njega za sada nije lose , svaki dan je sve bolji ,
 

Yalita

Novi član
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
21
Ja nemam ovce, ali par puta svinje su izašli u dvorište (mojom krivicom...) - psi odlično odrade svoj posao, meni preostaje samo dobro zatvoriti vrata.
moje malo čudovište kontrolira svinje
10422315_638561802893433_1627307791938505499_n.jpg


10516597_638557859560494_2681403167471308643_n.jpg


i malo vježbamo za izložbu
10363809_666815450068068_2715623207907484038_n.jpg
 

Yalita

Novi član
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
21
narav kao i kod pastiraca, mada spada u 1FCI grupu.
Odlične čuvare, ja nemam problema sa njima - a imam 5 komada u dvorištu.
Jesu stabilne i pouzdane, ali treba biti na oprezu, jer su dosta oštri na svom teritoriju. Kod mene nema "slučajnih" gostiju :eek::
 

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,155
to je ok.bitno je da nisu agresivni,a to što čuvaju teritoriju je jako dobra osobina :) lijepi su
 

Najnoviji postovi

Na vrh