Naviknuti psa da hoda pored gazde bez vodilice je dugotrajan posao. Prvo i osnovno, ukoliko pas očekuje isti stalni smjer kretanja, zbog čega bi onda bio uz gazdu? Dok je na povodniku, mijenjajte ritam hoda, stanite naglo da sjedne, okrenite se za 180 i krenite u drugom smjeru. Tako će morati stalno pratiti što vi radite a ne pretpostaviti da ste naumili otići 1 km ravno
Kad to shvati, uz veliku pohvalu na svaki pravilo odrađeni zadatak, pas počinje smatrati takav rad igrom. Postepeno neće više biti potreban povodnik da ga se kontrolira, a moći će i visiti s njega - tako da izgleda kao da ga imate na povodniku ..
U tom postupku je od najveće važnosti da to radite SAMI - bez okolnih pasa koji odvlače pažnju. Neki komad livade, šume, bilo gdje, školsko igralište - gdje nema drugih pasa ali može biti ljudi, automobila, dječje graje - jer onda će se privikavati i u takvim bučnim uvjetima koncetrirati na vaš hod.
Nteko je postavio pitanje agresije i dominacije ... agresija je svakom psu urođena. Ona je tu da zaštiti njega samog i gazdu ili kod kuja štence. No, agresija koja se sama bespotrebno iskazuje uglavnom vuče podrijetlo iz straha. Kod dresure se agresija mora moći dignuti i spustiti. Neku igračku koju pas voli odnesite sa sobom, povedite i osobu koju pozna, pa mu dajte naredbu da sjedne i recite mu čuvaj. Druga osoba neka pokuša uzeti - sve dok se pas ne pokrene i pokuša uzeti svoju igračku - zaštititi - ponavljajte. Prvi uspješni pokušaj debelo nagradite pohvalama i nekim keksićima koje voli. S vremenom se to može razviti u režanje, lajanje i trganje na povodniku ukoliko je baš potrebno.
Ja sam svog psa uspjela naučiti naredbu glas - iako naredbu lezi nije doživljavao. Glas je jedna od težih naredbi, isto kao i naredba sjedi ukoliko je pas na nekih 25 metara udaljen. Oba psa koja sam imala su bili Dobermani, naročito poznati po svojoj individualnosti i tvrdoglavosti, ali su radili dobro, jasno uz moj ogromni trud i 4 sata dnevnog šetanja i rada. Uvijek postoji način da se bilo koju pasminu dresira - pitanje je samo rada. Kažu neki da ih ima nepopravljivih - često su na meti terijeri ... divlji, ne slušaju, tvrdoglavi - ma nisu, samo imaju jak lovni instinkt. I onda kada takav pas živi u gradu, onda imamo problem. Kada je tamo gdje može iskazati svoj instinkt - onda je dobar lovac. Dakle, gazda je taj da procijeni što mu od pasmine treba, mudro prethodno razmišljajući da li će pas čuvat kuću, koke, ovce, njivu ...