Re: ovèarstvo
gle,za 15 ovaca ti ne treba puno... objekat nije teško napraviti,pogledaj moj objekt,željeznički pragovi(oni što idu ispod tračnica) su noseći stupovi,krov složen od starih greda,i pokriveno sslonit pločama.. objekat širine 3 metra i dužine 10.
Obrisan neispravan link.
boksovi ti trebaju tako da možeš odvajati ovce kad se janje ili ne daj Bože su bolesne,pa da im je lakše prići,a ne naganjati sve ovce po ovčari.. preporučio bih ti također 3 boksa za janjenje.ja ih inače zovem iz šale ''stacionar''..
boks bi ti trebao biti neka 3-4 kvadrata po ovci,iako ćeš u literaturi naći i manje dimenzije..
opremu možeš kupiti kod čampija,ali preporučam ako imaš imalo spretnosti da ju sam napraviš...nešto letvi,daske,čavala i možeš napraviti jako dobre jasle...
što se tiče opreme,najbitnija ti je oprema za hranjenje,kako bi se što manje hrane rasipalo,a higijesnki uvjeti bili što bolji,a životinje što slađe pojele...
evo ti primjer jasli koje sam sam pravio..
Obrisan neispravan link.
e a sad,pojenje..to možeš pomoću pojilica,ali za početak najbolje da u objekt staviš dvije kante s vodom i puniš ih po potrebi.. pojilice ti se mogu smrznut u zimi i imaš problema,ali u kante staviš malo soli i to je to.. i neće se tako brzo smrznuti s obzirom na količinu vode...
a za vunu ne brini,nećeš ju imat kud prodat,nego ju najbolje zapali ili ju peri..ja ju vozim u Pž ali s time da ju moram prati od masnoće i fizičke nečistoće... i tad dobijem 25 kn/kg.inače ti je 1-2 kn/kg masne vune,ali nemaš kud,kad ju rijeeetko tko kupuje.. što se tiče striže,strižeš jednom godišnje,i to u 5-6 mjesecu,uglavnom prije onih vrućina...
ako te još nešto zanima tu sam..